Grup de Cures Pal·liatives
Emma Costas Muñoz
CoordinadoraInfermera. Directora PADES Mutuam Barcelona.
Diplomada en Infermeria per l’Escola d’Infermeria de l’Hospital de Sant Joan de Déu, Universitat de Barcelona. Màster en Infermeria Oncològica i Màster Universitari en Atenció i Cures Pal·liatives ICO/ UVIC- UCC/ UB.
Ha desenvolupat tasques com a infermera assistencial d’Oncologia i Cures Pal·liatives en l’àmbit hospitalari tant a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona com a l’Institut Català d’Oncologia de Badalona. Posteriorment, ha estat infermera assistencial de PADES i dels equips d’atenció a les residències (EAR), de Mutuam.
L’any 2016 va començar a realitzar tasques en gestió, essent la responsable dels EAR a l’àrea del Vallès Occidental i Oriental, al 2017. Coordinadora d’Infermeria dels EAR fins el 2019 quan va ser nomenada directora dels PADES Mutuam, càrrec que ocupa en l’actualitat.
La seva activitat docent està vinculada al Màster Universitari en Atenció Pal·liativa a Persones amb Malalties Avançades de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i docent col·laborador al Postgrau en Atenció d’Infermeria en Cures Pal·liatives.
És la fundadora i actual responsable del Grup de Cures Pal·liatives del COIB.
Íngrid Bullich Marín
Infermera tècnica del Departament de Salut
Diplomada en Infermeria per la Universitat de Barcelona (UB), especialista en infermeria geriàtrica. Doctora en Ciències infermeres per la Universitat de Barcelona (amb la tesi doctoral titulada “L’entorn de treball de les infermeres a les unitats sociosanitàries d’atenció intermèdia de Catalunya: valoració, factors relacionats i impacte en els resultats de l’avaluació”). Màster en Cures pal·liatives i en Lideratge i gestió de serveis d’infermeria per la Universitat de Barcelona.
Treballa en planificació sanitària, en la Direcció General de Planificació en Salut del Departament de Salut, com a tècnica en salut del Pla director sociosanitari des de fa 10 anys.
Anteriorment, infermera assistencial a l’Alt Pirineu i Aran, principalment en centres i serveis vinculats a l’àmbit sociosanitari (PADES, hospitalització sociosanitària i SEVAD), complementant la seva activitat en centre d’atenció primària i hospitalització d’aguts.
Actualment Secretària de la Junta directiva de la Societat Catalana Geriatria i Gerontologia. Participació com a redactora del GeribloC (Update en Geriatria, sessió bibliogràfica en línia) de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia.
Participa en el grup d’infermeria de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología. Col·laboradora del Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG).
Autora de diverses publicacions nacionals i internacionals en matèria de geriatria i cures pal·liatives. Revisora en diferents revistes nacionals i internacionals.
En l’àmbit docent col·labora amb diferents Universitats en grau i postgrau en l’àmbit de la infermeria geriàtrica i les cures pal·liatives.
Es considera una infermera vocacional inquieta, alumne i aprenent de per vida (arreu i de tothom, tant personalment com professionalment). Amb el lema vital de “compartir és viure”.
Silvia Cipres Roig
Diplomada de Infermeria per l’Escola Universitària de Sant Joan de Déu, Universitat de Barcelona (2002-2005). Dos Postgraus d’infermeria pediàtrica a l’àmbit hospitalari i en atenció primària (2005-2007). Fundació Blanquerna, Universitat Ramon Llull, Barcelona.
Màster en atenció i cures pal·liatives. Universitat de Vic/ Universitat de Barcelona/ Institut Català d’Oncologia (2014-2015).
Programa d’especialització: ‘Acompañamiento en procesos de pérdidas y final de vida’. Institut d’Ecologia Emocional, Fundació Àmbit. Barcelona. 2015-2016.
Màster Universitari d’Infermeria de Pràctica Avançada. Universitat de Barcelona. 2017-2018
Ha treballat com a infermera gestora de la Unitat de dol de l’Hospital de Sant Joan de Déu (Esplugues del Llobregat, Barcelona).
Des del 2012 treballa com a infermera pediàtrica del Servei d’Atenció Pal·liativa i Pacient Crònic Complex de l’hospital de Sant Joan de Déu.
Des del 2015 col·labora com a docent en el Màster Universitari ICO/UVIC-UCC/UB en Atenció i Cures Pal·liatives.
Sònia González Bautista
Infermera al Centre Sociosanitari el Carme, de Badalona (Badalona Serveis Assistencials).
Diplomada en Infermeria per la Universitat de Barcelona. Especialista en Infermeria Geriàtrica. Màster de Cures Pal·liatives. Postgrau Infermeria Gerontològica i Geriàtrica.
Les seves principals línies de treball estan centrades en cures pal·liatives i atenció sociosanitària i geriatria on ha desenvolupat tasques com a infermera assistencial en la Unitat de Cures Pal·liatives, a l’equip PADES i a l’EAR de Badalona Serveis Assistencials, on treballa des de 2004.
És membre del Comitè d’Ètica Assistencial de Badalona Serveis Assistencials des de l’any 2014.
La seva activitat docent està vinculada al Màster Universitari en Atenció i Cures Pal·liatives ICO/UVIC-UCC/UB, Postgrau en Atenció Infermeria en Cures Pal·liatives ICO/UB i Curs Bàsic de Cures Pal·liatives ICO. Ha participat en l’elaboració de projectes d’investigació en cures pal·liatives i atenció al final de la vida.
Va ser professora associada a la Universitat Tecnocampus de Mataró com a tutora de l'assignatura de tercer grau d'Infermeria: "Processos de mort i dol", cursos 2017 i 2018.
Ha participat com a coordinadora en l'elaboració de la Guia per a l’aplicació pràctica de la Planificació de Decisions Anticipades, del Departament de Salut. Generalitat de Catalunya (2014-2015).
Coautora de la 4a edició del Manual de control de síntomas en pacientes con cáncer avanzado, en el sisè capítol "Síntomas respiratorios", de l'Institut Català d’Oncologia (ICO)
Ha participat en l'actualització del capítol “Situación nacional e internacional de cuidados paliativos y modelos organizativos” per a la 2a edició del llibre Enfermería en Cuidados Paliativos y al Final de la Vida. Elsevier.
Actualment és delegada territorial del conseller de Salut per a centres residencials del sector Barcelonès Nord i Maresme, Regió Sanitària Metropolitana Nord.
Cristina Lasmarías Martínez
Infermera Càtedra de Cures Pal·liatives UVic-UCC/ICO
Diplomada d'Infermeria, Llicenciada en Humanitats i Màster Cures Pal·liatives. Des d'octubre de 2017 cursant el projecte de tesi doctoral a la Universitat de Vic.
Des de fa 9 anys, és la Coordinadora de l'àrea docent de l'Observatori QUALY/ Centre Col·laborador de l'OMS de l'Institut Català d'Oncologia.
Després de la creació de la Càtedra de Cures Pal·liatives ICO/UVIC-*UCC en 2012, participa en el disseny, planificació i coordinació de les activitats docents que ofereix la mateixa. Actualment exerceix el càrrec de Directora Adjunta de la Càtedra de Cures ICO/UVIC-*UCC.
Addicionalment, des de 2012, és co-coordinadora en el Màster Universitari en Atenció i Cures Pal·liatives, realitzat conjuntament entre la Càtedra, l'Institut Català d'Oncologia i la Universitat de Vic.
Té experiència en docència en formació bàsica, intermèdia i avançada i en l'assessoria en el desenvolupament de programes públics de Cures Pal·liatives.
Les seves principals àrees d'interès són: la coordinació de la formació vinculada a programes públics; la formació de professionals dedicats a l'atenció de persones amb malalties cròniques avançades i la planificació de decisions anticipades, tema en el qual està desenvolupant la seva tesi doctoral.
Enric Martínez Vieites
Infermer del PADES Mutuam
Diplomat Universitari en Infermeria a l’Escola Universitària d’Infermeria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Màster en Infermeria Oncològica per la UAB, màster en Atenció i Cures Pal·liatives per la UVIC-ICO, màster en Investigació Clínica Aplicada a Ciències de la Salut per la UAB.
Des dels seus inicis professionals, es dedica a les cures pal·liatives, tant en l’àmbit hospitalari i residencial com en el domiciliari. Actualment és adjunt a la Direcció dels PADES de Barcelona gestionats pel Grup Mutuam, desenvolupant activitats de gestió de la qualitat asistencial, la formació i la recerca dins d’aquests equips
És docent al màster en Atenció i Cures Pal·liatives de UVIC-ICO, al màster d’Atenció Pal·liativa Integral a Persones amb Malalties Avançades de la UAB i professor associat al Grau d’Infermeria de les Escoles Universitàries Gimbernat - Sant Cugat del Vallès.
Helena Pintado Outumuro
Infermera Coordinadora de la Unitat Territorial d'Atenció a la Cronicitat, SAP Delta de Llobregat, ICS.
Diplomada Universitària en Infermeria a l'Escola Universitària d'Infermeria Creu Roja de Terrassa, adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Cures Pal·liatives per la Universitat de Valladolid. Màster en CADI, Universitat de Barcelona. Postgrau en Infermeria Pediàtrica en Atenció Primària per la Universitat Ramon Llull. Màster en Infermeria de Pràctica Clínica Avançada en Cronicitat, per la Universitat de Barcelona.
Inicialment, infermera d'urgències en atenció continuada en cronicitat en dispositius 7x24, col·laborant com a infermera de suport als equips PADES Delta de Llobregat. Més tard, infermera gestora de casos realitzant assistència domiciliària en persones i famílies amb malaltia crònica avançada i en fase final de vida a l'equip de cronicitat Delta de Llobregat. Actualment, liderant la Unitat Territorial d'Atenció a la Cronicitat, SAP Delta de Llobregat, ICS.
Finalment, ha exercit docència en el grau d'Infermeria a l'assignatura de Geriatria a la Universitat de Barcelona.
Marisa Prada Jaimez
Infermera UFISS Sant Pau
Diplomada en Infermeria per la EU Ntra Sra del Mar al 1990. Postgrau en "Atenció integral a persones amb malaties avançades i les seves families" per la Universitat Abat Oliba.
Ha treballat durant 26 anys com a infermera assistencial al servei de medicina interna, oncologia i els darrers 18 anys a cures pal·liatives. Des del maig de 2015 desenvolupa tasques com infermera consultora a la UFISS de pal·liatius de l'Hospital de Sant Pau. Col·laboradora en pràctiques i docent al Master d'Oncologia i Master d'atenció paliativa integral a persones amb malaties avançades". Desde febrer de 2012 infermera a temps parcial en atenció telefónica i domiciliaria al paciente pal·liatiu a Paliaclinic-Suanity.
Ha estat ponent i autora de comunicacions i posters en jornades i congresos aixi com tres publicacions en revistes "Medicina Paliativa" i "Dolor".