Aquest Espai de Trobada pretén oferir una formació a les infermeres i altres professionals (dels àmbits de salut, social i educació), sobre el fenomen de la radicalització violenta d'etiologia Gihadista, aportant instruments d'anàlisi per a la valoració, avaluació i detecció de possibles usuaris en processos de pre-radicalització. D’altre banda, també es donaran eines i recursos per poder oferir una atenció de qualitat als usuaris i a les seves famílies a l'hora de prevenir aquests processos de radicalització.
Objectius
Assolir un grau de coneixement satisfactori sobre els orígens ideològics, l'estructura organitzativa i els perfils personals en el radicalisme d'etiologia Gihadista.
Adquirir les eines necessàries per a la detecció, anàlisi i prevenció de possibles usuaris en processos de radicalització.
Conèixer la narrativa que duen a terme per arribar als seus objectius i la contra-narrativa per rebatre aquests missatges.
Conèixer els nivells de radicalització i com actuar en cada cas.
Programa
8.30 h. Entrega de documentació
8.45 h. Presentació
Albert Tort Sisó, president del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).
Albert Granero Lázaro, vocal d'Infermeria de Salut Mental del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB
9 - 11 h. Contingut Espai de Trobada
Iniciació als conceptes bàsics de la cultura islàmica. Islam versus Radicalisme.
Perfils “ASPECT”.
Model de recopilació de signes i símptomes presents en els usuaris en processos de radicalització.
11 - 11.30 h. Pausa cafè
11.30-13.30 h. Contingut Espai de Trobada
Eines de prevenció (contra-narrativa) davant del discurs radical que reben els usuaris en processos de radicalització.
Recursos per a la consulta i la derivació d’usuaris amb risc de radicalització.
13.30 - 14 h. Debat i torn obert de preguntes.
14 - 14.30 h. Clausura
Meritxell Sastre Rus i María Teresa Sanz Osorio. Membres de la Vocalia d’Infermeria de Salut Mental del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).
Docents:
David Garriga Guitart
Diplomat en Infermeria. Criminòleg. President CISEG (Comunitat d'Intel·ligència i Seguretat Global). Director d'AL-GHURABÁ, revista de contra-narrativa i prevenció davant la radicalització violenta. Analista en terrorisme d'etiologia Gihadista, insurrecció i moviments radicals. Màster en món Àrab i Islàmic i en prevenció i anàlisi del delicte. Cofundador de OPRA (Observatori de Prevenció contra el Radicalisme Violent). Professor Fundació Behavior & Law.
Antonio Martín López
Analista en terrorisme Gihadista i geoestratègica Internacional. Analista en comunicació no verbal. Analista col·laborador en terrorisme Gihadista i prevenció de la radicalització violenta per OPRA.
Moderen:
Rosa Bayot i Escardívol.
Adjunta Direcció de Programes del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).
Karima Aboulfounoum El Azzouzi, Infermera especialista en salut mental de la Unitat de Transició Hospitalària de Psiquiatria de l'Hospital 12 de Octubre de Madrid.
Comitè organitzador
Albert Granero Lázaro. Vocal de Salut Mental de la Junta de Govern del COIB. Cap d’Infermeria del Centre de Salut Mental de la Corporació Sanitària Parc Taulí.
Olga Álvarez Llorca. Membre de la Vocalia de Salut Mental del COIB. Infermera de Salut Mental a la Fundació Sanitària de Mollet.
María Teresa Sanz Osorio. Membre de la Vocalia de Salut Mental del COIB. Sotsdirectora i directora d’Infermeria de l’àmbit de Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa.
Meritxell Sastre Rus. Membre de la Vocalia de Salut Mental del COIB. Professora titular de l’EUI Gimbernat.
Jordi Torralbas Ortega. Membre de la Vocalia de Salut Mental del COIB. Infermer de Salut Mental a la Corporació Sanitària Parc Taulí.