Presentació
Amb la voluntat de millora de la qualitat de la cura i del servei professional que ofereixen les infermeres, aquest seminari d’àmbit internacional s'organitza amb la participació d'investigadors de la cura des de la perspectiva ètica i política per conèixer algunes de les línies més avançades de recerca i reflexió a nivell nacional i internacional. Aquesta inquietud es relaciona amb el desig de compartir experiències innovadores que es desenvolupen en diferents àmbits assistencials, i es vincula amb la preocupació i voluntat de transformar les pràctiques de cura aprenent i ensenyant com es vinculen amb els valors de la professió.
En aquesta tercera edició, es comptarà amb la participació de la Dra. Ingunn Moser, Rektor ved Diakonhjemmet Høgskole de la Universitat d’Oslo com a ponent convidada.
Ingunn Moser és professora de sociologia i estudis socials de ciència, tecnologia i medicina a la Universitat Especialitzada VID d'Oslo, Noruega. Actualment està actuant com a rectora /vicecancellera de VID. La seva recerca se centra en les relacions entre subjectivitat, encarnació, tecnologia/-materialitat i diferents pràctiques de coneixement. Aquests interessos teòrics s'han explorat en camps empírics des de la discapacitat a través de la cura a persones grans fins als serveis de les tecnologies aplicades al tenir cura.
28 de gener, a les 17h.
Conferència:
With values and social consequences in focus: a framework for participatory introduction of care technologies. Des del focus del valor i les conseqüències socials: un marc per a la introducció participativa en les tecnologies per tenir cura
Presentació a càrrec de Núria Terribas i Sala, directora de la Fundació Víctor Grífols i Montserrat Busquets Surribas, membre de la comissió deontològica del COIB i coordinadora del projecte Ètica i valors del tenir cura.
Aquesta conferència introdueix recursos teòrics i analítics per a l'anàlisi de necessitats; l'avaluació de serveis, incloses les tecnologies del tenir cura; i la facilitació i participació constructiva i crítica en processos de desenvolupament i implementació. Mentre que les avaluacions de les tecnologies del tenir cura se centren principalment en l'efecte i l'eficiència, poques vegades es consideren i s’examinen les seves conseqüències humanes, basades en valors i transcendència social Aquesta conferència introdueix un marc que respon a aquesta bretxa del coneixement.
Acte obert al públic general, amb especial interès per a professionals multidisciplinars de l’àmbit social i de la salut. La sessió comptarà amb traducció simultània.
The COPD-suitcase and videoconferencing consultations in the
patient’s home: negotiations and learning in service innovation in the follow-up of patients with COPD and spinal cord injuries. La “valisa de l'MPOC” i les consultes per videoconferència a les llars: negociacions i aprenentatge en innovació de serveis de seguiment de persones amb MPOC i lesió medul·lar
Presentació a càrrec de Carmen Domínguez-Alcon coordinadora del projecte Ètica i valors del tenir cura.
Aquesta conferència centra l’atenció en les condicions prèvies per a l'èxit en la implementació de serveis basats en les noves tecnologies en un entorn de salut i del tenir cura. S’aborda empíricament l'assaig mitjançant l'anàlisi de dos serveis iniciats a l'hospital per persones que pateixen MPOC i lesions de la medul·la espinal. Els serveis, es basen en la teledetecció de la malaltia, i la comunicació per videoconferència, entre les persones que viuen a casa i les infermeres especialitzades a l’hospital. L'argument principal és que l'èxit de la telesalut està relacionat amb la capacitat d'obertura d'un nou servei per a l'adaptació creativa, la negociació i els processos de desenvolupament i aprenentatge continuats, que inclouen la participació in situ i la retroalimentació d'una àmplia varietat dels actors, així com l'aprofundiment del context del nou servei. Aquesta forma d'obertura, flexibilitat i aprenentatge és fonamental per a un enfocament sostingut dels valors, les conseqüències socials i els serveis robusts i rellevants.
Acte dirigit principalment a infermeres, però obert a qualsevol professional interessat. La sessió comptarà amb traducció simultània.