del dimarts 23 de gener 2024 fins el dijous 08 de febrer 2024
23,25,30 de gener i 1,6,8 de febrer de 2024
de 9,30 a 13,30 h
Aules COIB
c/Pujades, 350 1a planta
Barcelona
900 705 705
Import per a Col·legiades
48 €
Import per a No Col·legiades
144 €
Objectius
Objectiu general
Identificar els aspectes relatius a la valoració i cura de les cremades, com a ferides especials. Saber realitzar la valoració inicial i les pautes d’actuació correctes.
Objectius específics
Distingir i valorar correctament els diferents tipus de cremades: càlcul d’extensió, profunditat, etiologies.
Valorar una persona que ha patit una cremada: nivells de gravetat, criteris de derivació.
Establir un ordre de prioritats en l’atenció urgent a una persona amb cremades.
Dispensar totes les cures necessàries per tal d’estabilitzar les persones amb cremades greus, que necessitin ser traslladats a un centre especialitzat.
Realitzar la primera cura d’una cremada: saber el què s’ha de fer, i el què no s’ha de fer, per tal d’evitar complicacions.
Realitzar el seguiment d’una cremada en una consulta infermera o en l’atenció domiciliaria.
Prevenir les complicacions més freqüents en l’evolució local de les cremades.
Detectar precoçment qualsevol signe d’alarma i aplicar les cures necessàries en cada cas.
Conèixer, seleccionar i utilitzar els materials més adequats en cada cas, pel tractament tòpic de les cremades.
Donar tota la informació i consells a les persones ateses, en el moment de l’alta, per tal d’esvair qualsevol dubte que puguin tenir en relació al tipus d’activitat i autocora de les seves cremades.
Elaborar un protocol d’actuació adequat a l’àmbit assistencial dels assistents.
Contingut
Introducció: tractament de les cremades al llarg de la història. Epidemiologia. Prevenció. La pell: recordatori de la seva estructura i funcions. El procés de cicatrització: recordatori del procés de cicatrització, tot destacant els aspectes clau relacionat amb les particularitats de les cremades i el seu procés de cura. Cremada: definició, fisiopatologia local, etiologies i classificació. Valoració d’una cremada: definició i correcta interpretació dels instruments de valoració de l’extensió i dels factors a considerar en la valoració clínica de la profunditat d’una cremada. Valoració de la persona amb cremades: Factors que determinen la gravetat, criteris de derivació a un centre especialitzat. Signes i símptomes d’alarma. Pautes d’actuació en la l’emergència. Prioritats d’actuació. Atenció infermera en un servei d’urgències (no especialitzat): prioritats, vigilància, i cures necessàries durant l’estabilització i trasllat. Realització de la primera cura d’una cremada: criteri de neteja i asèpsia, elecció del tractament tòpic, subjecció d’apòsits, tractament postural i activitats recomanades. Definició i fonaments dels termes: preparació del llit de la cremada, acrònim TIME, CAH (Cura en Ambient Humit), i cura avançada de cremades. Materials utilitzats actualment en el tractament local de les cremades: criteris de selecció (antisèptics, pomades, apòsits, altres). Seguiment del procés de guariment d’una cremada: evolució normal, signes d’alarma. Cures de la cicatriu: prevenció de la cicatrització patològica.
Codi curs
058/2024
Docents
Josep M. Petit Jornet i Xavier Teixidó Vidal, infermers.
Comentaris
Activitatacreditada pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries