del dimarts 27 de febrer 2024 fins el dijous 21 de març 2024
27 i 29 de febrer i 5, 7, 12, 14,19 i 21 de març 2024
de 15,30 a 19,30 hores
c/Pujades, 350 - Barcelona
900 705 705
Import per a Col·legiades
64 €
Import per a No Col·legiades
192 €
Objectius
Objectiu general:
Aprofundir en el coneixement i maneig de tot tipus de ferides i sobre les noves tècniques i materials de cura disponibles per tal de poder oferir una millor qualitat assistencial a les persones ateses.
Economitzar en la utilització dels materials de cura.
Objectius específics:
Conèixer l’estructura i funcionament de la pell i de la millor manera de tenir-ne cura, tant de les persones sanes com en situacions de deteriorament de la salut.
Conèixer els factors que intervenen en el procés de la cicatrització.
Conèixer els diferents factors i aspectes que cal tenir presents a l’hora de fer la valoració d’una ferida.
Conèixer el concepte de preparació del llit de la ferida i de l’acrònim TIME.
Conèixer les característiques, el procés de guariment i l’evolució d’una ferida aguda i d’una ferida crònica.
Conèixer els diferents elements, factors i instruments de valoració de la gravetat d’una ferida i de la seva evolució.
Distingir entre els conceptes de contaminació, colonització, colonització crítica, infecció local, infecció invasiva, infecció sistèmica i la forma de planificar les cures en cada situació.
Conèixer com fer la recollida de mostres de material per a cultius d’exsudat, de la manera més correcta.
Reconèixer els diferents tipus de materials existents per a la cura de les ferides, les seves característiques, les seves indicacions i contraindicacions.
Descriure la planificació de les cures de seguiment de la ferida per prevenir complicacions i afavorir la curació.
Identificar les mesures de prevenció per evitar l’aparició de ferides cròniques més habituals: lesions relacionades amb la dependència, nafres vasculars, nafres dels peus dels diabètics. Explicar com donar les recomanacions a persones amb ferides, en funció de la seva lesió i del seu estat general de salut.
Contingut
Introducció: el tractament de les ferides al llarg de la història. La pell: histologia, estructures cutànies, funcions, cures de la pell. La cicatrització: tipus de cicatrització, fases, factors que l’afecten, seqüeles. Ferida: definició. Tipus de ferides: ferides traumàtiques, ferides quirúrgiques, ferides agudes, ferides cròniques: característiques i principals diferències biològiques i bioquímiques entre ferida aguda i ferida crònica. Valoració d’una ferida: criteris de valoració, elements a valorar, instruments de valoració. Preparació del llit de la ferida: concepte, objectius, control de la càrrega bacteriana. TIME: definició i importància del concepte. Desbridament: definició, mètodes de desbridament. Cura en ambient humit: definició, característiques. Cobertura de la ferida: tipus de materials: antisèptics, pomades, apòsits. característiques i criteris d’elecció del material de cures. Apòsits de cura en ambient humit: definició, l’apòsit ideal, tipus, característiques, indicacions i contraindicacions. Valoració de infecció. Biofilm bacterià: definició, actuació, maneig. Tècnica de recollida de mostres per a cultius d’exsudats. Criteris i tècniques de neteja de la ferida: ús d’antisèptics i antibiòtics locals. Evidències. Materials de cura: Infecció: prevenció i maneig local i sistèmic. Protecció de la pell perilesional: materials, característiques. Fixació d’apòsits: materials, tècniques de subjecció. Prevenció de la cicatrització patològica i cura de les cicatrius. Registres escrits. metodologia, importància. Instruments de monitorització de l’evolució de les ferides cròniques: DESING, PSST, PUHS, apòsits biosintètics, estimuladors de la cicatrització i regeneradors tissulars.
Codi curs
062/2024
Docents
Josep Maria Petit Jornet i Xavier Teixidó Vidal, infermers.
Comentaris
Activitat acreditada pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries