Actualització sobre la disfàgia orofaríngia per a infermeres. Prevalença, complicacions i tractament compensatori (adaptació de textures i viscositats)
El període d'inscripció s'obrirà el 06/10
Període d'inscripció:
del dilluns 06 d’octubre 2025 fins el divendres 17 d’octubre 2025
del dimarts 18 de novembre 2025 fins el dimarts 18 de novembre 2025
18/11/2025
de 9,30 a 13,30 h.
Aules COIB c/ Pujades, 350 - Barcelona
Import per a Col·legiades
8 €
Import per a No Col·legiades
24 €
Objectius
Objectiu general
Augmentar el grau de coneixement de les infermeres vers la Disfàgia Orofaríngia (DO): prevalença, complicacions, factors pronòstics, mètodes de cribratge i exploració clínica i tractament compensatori.
Objectius específics
Descriure l’evidència científica de la relació de la DO amb la pneumònia aspirativa (PA), infeccions respiratòries de vies baixes (IRVB) i la malnutrició (MN).
Conèixer la importància del cribratge sistemàtic de DO i l’algoritme diagnòstic de DO. Descriure la importància de identificar els signes d’eficàcia i seguretat en la deglució mitjançant el Mètode d’Exploració Clínica Volum- Viscositat (MECV-V).
Discutir casos clínics associats a l’ús del MECV-V per infermeria a peu de llit. Identificar eines clíniques per a infermeres en el tractament compensatori de les persones amb DO: compensació de fluids i adaptació de textures.
Conèixer les viscositats i textures òptimes segons el grau de disfàgia de la persona atesa així com adaptar-ho als signes clínics que presenten.
Detallar la importància del manteniment de una bona higiene oral en persones amb DO. Descriure les tècniques que mostren millor evidència científica en ancians.
Contingut
Generalitats sobre la disfàgia orofaríngia (DO): definició de les fases de la deglució normal. Què es la DO? Prevalença de DO en diferents nivells assistencials. Fisiopatologia de la DO: alteracions de seguretat, alteracions de la eficàcia. Complicacions de la DO. Fenotip de la persona amb DO. Factors de risc. Algoritme diagnòstic de DO: mètodes de cribratge. Avaluació clínica de la DO: MECV-V, signes d’eficàcia, signes de seguretat. Avaluació instrumental: Vvdiofluoroscòpia, FEES. Maneig i tractament de la DO en l’àmbit hospitalari: Adaptació de fluids i la dieta. Descripció de viscositats i textures més utilitzades en persones amb DO. Estratègies de compensació de fluids. Triple adaptació dels aliments. Importància de la higiene oral en la persona amb DO: evidència científica de la higiene oral i persones amb DO, recomanacions d’higiene oral en l’ancià amb DO. Experiència de la Intervenció Mínima-Massiva en ancians amb DO hospitalitzats. Casos clínics i taller de viscositats.
Codi curs
018/2025
Docents
Alberto Martín Martínez, infermer
Comentaris
Es sol·licitarà l’acreditació al Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries