El dol viscut en les intervencions infermeres. Sessions de grup de suport
Justificació
La realitat assistencial amb la seva complexitat sovint no contempla l'impacte de la mort sobre els seus professionals. L'existència de canvis i innovacions cada vegada més ràpids, amb objectius divergents i moltes vegades contradictoris quan s'atenen situacions al final de la vida, pot no contemplar l'impacte que aquestes situacions comporten per la mateixa persona que la viu, el seu entorn significatiu i menys per l'equip d'atenció.
Les infermeres, per les característiques dels nostres llocs de treball, sovint estem més exposades a tota classe de reaccions emocionals i d'impacte davant la mort de les persones que atenem no sempre ben preparades i ben acompanyades.
S'ha fet èmfasi en la formació en cures pal·liatives, i en la nova llei de l'eutanàsia, però les infermeres generalistes, en qualsevol dels seus àmbits d'actuació, no tenen el suport o la preparació necessària com es pot trobar en equips específics d'atenció.
Un dels dols no autoritzats, és a dir que no utilitza els canals normals d'expressió i de suport social, és el de la mort dels pacients que assistim. Donar espai en grup per compartir emocions i experiències pot ajudar a integrar aprenentatges i poder acompanyar futures situacions de final de vida amb més llibertat.
La necessitat s'ha detectat en els diferents tallers d'acompanyament al final de la vida i la bibliografia al voltant del patiment (fatiga de la compassió) i del cremament professional (burnout).
Objectiu general
Integrar i elaborar el mateix camí de la pèrdua i el dol de situacions viscudes en l'entorn laboral.
Objectius específics
Reconèixer i gestionar els sentiments i emocions que provoca el tenir cura en situacions de mort.
Identificar situacions complexes al voltant de la mort viscuda en l'entorn professional.
Viure l'experiència d'un grup de suport.
Continguts
Els diferents tipus de dol.
Experiències professionals en la cura a persones en situació de final de vida.
L'impacte psicosocial de la infermera en l'atenció a situacions de final de vida.
Metodologia
Grup de suport. Sessions grupals de suport, per part de dues infermeres facilitadores
Adreçat a: infermeres
Cronograma cicle sencer de 9 sessions:
Sessió mensual els dimecres de 17 a 19 h.
18 d'octubre, 15 de novembre, 13 de desembre del 2023, 17 gener, 14 febrer, 20 març, 17 abril, 15 maig i 19 de juny de 2024.