La Vigilància de la Salut és una de les eines que ens permet fer seguiment de la repercussió que les condicions de treball tenen o poden tenir sobre la població treballadora. Aquesta vigilància pot ser individual o bé col·lectiva en referència a la recopilació de dades epidemiològiques de la població activa.
El marc legal troba l’origen en la Directiva Europea 39/89/CE que permet l’inici del canvi normatiu amb la sortida a la llum de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (Llei 31/1995).
Els principis bàsics de la Vigilància de la Salut són:
Gratuïta, l’examen de salut es realitza dins l’horari laboral del treballador o bé amb un descompte del temps invertit.
Planificada. Aquesta planificació comporta una avaluació de la salut dels treballadors inicial, després de l’assignació de noves tasques, periòdica específica (la periodicitat no cal que s’ajusti a intervals regulars, cada cas s’estableix per protocols específics i condicions de l’exposició) i una avaluació de la salut després d’una absència perllongada per motius de salut.
Ètica, respecte a la intimitat, la dignitat i la no discriminació laboral per motius de salut.
Voluntària per part del treballador com a regla general. Aquest caràcter voluntari es transforma en una obligació en cas que existeixi disposició legal en relació a la protecció de riscos específics i activitats d’especial perillositat, en el cas que els exàmens de salut siguin indispensables per avaluar els efectes sobre la salut i en els llocs de treball en que l’estat de salut del treballador pugui ocasionar un perill per ell mateix o per tercers.
Contingut ajustat. Hi ha un mínim que ha de contenir el exàmens de salut: història clínico-laboral, anamnesi, exploració física, control biològic i proves complementàries.
Garantida per l’empresari, per tant és una obligació de l’empresari i un dret del treballador.
Específica en funció dels riscos laborals detectats a l’avaluació de riscos del seu lloc de treball.
Confidencialitat dels resultats. L’empresa només pot conèixer les conclusions de l’examen de salut a efectes d'aptitud o idoneïtat del lloc de treball així com la necessitat d’introduir una mesura de millora, protecció o adaptació.
Perllongada, en el cas de professions que tinguin declarada malaltia professional, un cop finalitzada l’activitat laboral el Sistema Nacional de Salut s’ocuparà de la seva Vigilància de la Salut.
Realitzada per personal sanitari especialista en salut laboral. En el cas de la nostra disciplina, les infermeres especialistes en Infermeria del Treball són les professionals amb aquesta capacitació.
Documentada i amb obligació de custòdia dels historials mèdics un mínim de 10 anys o més en cas de normativa especifica més restrictiva.
Informada individualment als treballadors.
Participada, respectant els principis relatius a la consulta i participació dels treballadors.
Protocols de Vigilància de la Salut
Els protocols de vigilància de la salut són guies d’actuació en salut laboral, parteixen del risc al que està o pot estar exposat el treballador. Sorgeixen dels grups de treball de salut laboral de la Comissió de Salut Pública del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud.
Els protocols són disposicions mínimes d’actuació i cal adaptar-les i/o ampliar-les a criteri dels professionals de la salut responsables de la Vigilància de la Salut dels treballadors.