Acompanyament al part normal
22 i 24 d’abril, 28, 29 i 30 de maig i 4, 5 i 6 de juny 2024
de 9,15 a 19 h.
c/ Pujades, 350
Objectiu general
Capacitar a les llevadores per oferir una atenció de qualitat al part fisiològic en diferents espais de naixement.
Objectius específics
Mòdul 1: Normalització al part-part natural/baix risc i mesures no farmacològiques per alleugerir el dolor
Reconèixer coneixements adquirits sobre l’anatomia i fisiologia del part. Descriure la biomecànica de la pelvis materna i la seva relació amb els seus annexos. Identificar els signes i símptomes de la malposició fetal. Identificar les tècniques manuals que afavoreixen l’encaixament, descens i sortida del fetus a través de la pelvis materna. Aprendre a fer ús de tècniques i teràpies complementàries com a eina d’acompanyament a l’embaràs, part i postpart. Recordar com fer el seguiment i control d’un part fisiològic. Entendre i adquirir habilitats per realitzar l’auscultació intermitent. Identificar les dades més rellevants per realitzar una bona documentació del procés de part fisiològic. Obtenir coneixements sobre psiconeurobiologia de l’embaràs, part i postpart. Adquirir eines per afavorir una experiència de part positiva des del punt de la psiconeurobiologia. Recordar el mecanisme del dolor del part i el seu origen. Identificar els recursos existents per l’alleujament del dolor de part. Conèixer l’evidència científica més rellevant sobre l’atenció al part normal.
Mòdul 2: Atenció al part a l’aigua
Conèixer les similituds i diferències en la fisiologia entre els parts assistits a terra i a l’aigua. Analitzar i discutir sobre els mites i idees preconcebudes en relació al naixement a l’aigua. Conèixer els estudis més rellevants sobre el part a l’aigua. Identificar el material per a un part a l’aigua i les condicions ambientals adequades. Identificar les idees clau per a l’elaboració d’un protocol d’assistència al part a l’aigua. Distingir els signes i símptomes d’evolució normal o distòcica d’un part a l’aigua. Efectuar les maniobres adequades en cas de distòcia d’espatlles i d’hemorràgia postpart a l’aigua. Conèixer l’evidència científica més rellevant sobre l’atenció al part normal.
Mòdul 3: Emergències obstètriques
Actualitzar coneixements sobre les principals urgències obstètriques que es poden donar al llarg de l'embaràs, part i puerperi. Millorar les competències en el maneig de les emergències obstètriques, així com de la gestant i puèrpera crítica.
Mòdul 1: Normalització al part-part natural/baix risc i mesures no farmacològiques per alleugerir el dolor
Anatomia i fisiologia de la diada mare-nadó. Biomecànica de l’embaràs. Com preparar el cos per afavorir una adequada posició fetal. Biomecànica del part. Posicions i tècniques que faciliten l’encaixament del nadó a través de la pelvis. Introduir la biomecànica en el nostre context laboral. Auscultació intermitent. Documentació i registre del seguiment del part fisiològic. Tipus de deslliurament i acompanyament d’aquest. Psiconeurobiologia de l’embaràs, part i postpart. Necessitats psico-emocionals de la mare i nadó. Recursos de la llevadora per atendre la maternitat des d’una perspectiva psiconeurobiològica. Importància de la comunicació en l’acompanyament emocional. Origen del dolor del part. Conseqüències de la por en l’embarassada. Recursos per alleugerir el dolor i augmentar el confort de la dona durant el part. Preparació a la maternitat integral. Recursos per abordar l’aspecte psico-emocional de la dona.
Mòdul 2. Atenció al part a l’aigua
Fisiologia del part i naixement a l’aigua. El part a l’aigua i el model assistencial. Diferències entre el naixement a l’aigua i a terra. El part a l’aigua i l’evidència científica. Aspectes pràctics: Informació a les usuàries: quan i què explicar. Consentiment informat. Recomanacions i contraindicacions del part a l’aigua. Material imprescindible. Condicions ambientals. Posicions maternes i assistència al naixement. Protocol de part a l’aigua. Aspectes a tenir en compte en la implementació del part a l’aigua. Emergències al part i naixement a l’aigua. Documentació i registre.
Mòdul 3: Emergències obstètriques
Prolapse de cordó. Distòcia d’espatlles. Hemorràgia postpart. Reanimació neonatal. Documentació i registre.
Laia Cantó Codina, Sergio García Perdomo, Cristina Nuño Aguilar, Lluna Orús Covisa, Roser Palau Costafreda, Cecilia Rivas Trapero, llevadores.
Activitat acreditada pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries
roba còmoda tipus xandall i estoreta