31 de març de 2025

Notícia publicada a la Conferència Nacional de Deganes i Degans d'Infermeria (CNDE). La Conferència Nacional de Deganes i Degans d'Infermeria (CNDE) presentarà el llibre “Propostes per a la normalització de les paraules infermeria, infermera i infermer”, que simbolitza un èxit històric que situa la professió infermera al lloc que li correspon dins del llenguatge.

Presentació del llibre "Propostes per a la normalització de les paraules infermeria, infermera i infermer”

L'acte tindrà lloc a la Capella de Sant Ildefons de la Universitat d'Alcalà, un escenari carregat de simbolisme per a les lletres hispanes. Aquesta universitat, bressol del Premi Cervantes, és un referent de l'idioma espanyol i de la tradició humanística. L'elecció d'aquest espai per presentar el llibre subratlla la importància de les paraules en la construcció de la identitat professional i reforça la transcendència d'aquesta fita per a la infermeria.

L’esdeveniment comptarà amb la intervenció de les autores del llibre, la Doctora Honoris Causa Rosamaría Alberdi Castell i la Catedràtica de Llengua Espanyola Susana Guerrero Salazar, així com de la Secretària d´Estat d’Igualtat i per a l’Erradicació de la Violència contra les Dones, Aina Calvo.

El llibre, obra de Rosamaría Alberdi Castell, Pilar Almansa Martínez i Núria Cuxart Ainaud, amb l'assessoria de la Catedràtica Susana Guerrero Salazar, recull el treball realitzat durant anys i que ha permès avenços substancials en l'actualització del Diccionari de la llengua espanyola (DLE) presentada el desembre de 2024, igualant-les a les d'altres professionals sanitaris com a metge o farmacèutic. Aquest canvi, llargament reivindicat, reflecteix la realitat de la professió i la importància que té dins l'àmbit de la salut.

A més, l'actualització del diccionari ha inclòs el reconeixement d'infermera i infermer com a adjectius i ha consolidat el seu ús en el llenguatge quotidià i professional. També s'ha reestructurat la definició d'infermeria, desplaçant l'accepció que la limitava a un espai físic al tercer lloc, donant prioritat al seu significat com a disciplina i professió.

Aquest avenç representa un pas crucial en el reconeixement de la infermeria com una ciència, posant en valor la tasca de les infermeres i infermers, així com el seu impacte a la salut de la nostra societat i pilar fonamental del sistema sanitari. Des de la CNDE es valora molt positivament aquesta fita i es reafirma el compromís de continuar treballant, juntament amb totes les organitzacions i associacions infermeres, perquè el diccionari reflecteixi amb la màxima precisió l'evolució i l'impacte de la infermeria a la societat.

Amb la publicació d'aquest llibre, la CNDE celebra un canvi transcendental en la representació lingüística de la infermeria i reconeix l'esforç de totes les persones que han contribuït a aquest avenç important.