És l’hora de prioritzar la salut mental a la feina
És l’hora de prioritzar la salut mental a la feina. Aquest és el lema impulsat enguany per la Federació Mundial de Salut Mental per celebrar el 10 d'octubre el Dia Mundial de la Salut Mental.
Des del 1992, aquest és el dia escollit per fomentar una major comprensió global de la salut mental, promoure canvis significatius orientats a la recuperació i la defensa dels drets de les persones amb experiències viscudes i conscienciar a la societat en general sobre la importància de la prevenció i la promoció del benestar emocional. Arreu del món aquest dia i els previs i successius, es duen a terme actes, conferències, seminaris i campanyes que reforcen la temàtica del lema escollit.
El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), s'adhereix al lema mundial i des de la Vocalia de Salut Mental es difondran, mitjançant les seves xarxes socials, tota una sèrie de materials dissenyats per donar-hi suport.
Sovint, la feina, té el sentit per moltes persones que estan travessant un moment de patiment psíquic de normalitzar les seves vides. No és estrany que ens expressin: vull tornar a treballar, m'agradaria tornar a fer el que feia, m'agradaria tornar a ser el/la d'abans...
Els problemes de salut mental, que poden aparèixer molts d'ells en etapes de la nostra primera adultesa, poden arribar a truncar expectatives, projectes acadèmics i/o laborals. Reemprendre'ls sol ser una part important en el procés de recuperació de les persones. Massa sovint, l'estigma associat als problemes de salut mental acaba sent un gran i injust entrebanc a superar per les persones afectades, abocades en molts casos a rebre pensions que amb prou feines cobreixen les seves necessitats vitals.
Dades de l'estudi "Salut Mental i estigma a les organitzacions catalanes" realitzat per Obertament, reflecteixen que el 90% de les persones que han passat per un problema de salut mental no s'han sentit capaces de parlar-ne de manera directa a la feina, que el 52% de les absències cursades pels treballadors per aquests motius han amagat la causa o que el 37% de les persones amb experiències viscudes, tenen por de demanar ajuda en el seu entorn laboral per la por a l'impacte que pugui tenir en el seu futur. El mateix estudi exposa que el 60% de les persones que han passat per moments de patiment psíquic no han deixat d'anar a la feina i que el 44% treballa sovint malgrat viure aquesta situació.
La feina també pot arribar a esdevenir un factor de risc psicosocial. Dades de 2023 de l'Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo exposen l'augment progressiu de baixes laborals per salut mental, assolint l'esmentat any la xifra rècord de les mateixes: 597.666.
El Grup Europeu per la Gestió dels Recursos Psicosocials, determina uns factors de risc:
- Altes càrregues i ritmes de treball, amb alta exigència psicològica
- Contingut i ritme de treball
- Condicions físiques i ergonòmiques del lloc de treball
- Baixa autonomia en la presa de decisions i en la participació
- Nivells retributius i baixa seguretat contractual
- Manca de desenvolupament personal i professional
- Indefinició dels rols en les organitzacions
- Manca de lideratge i comunicació
- Cultura organitzacional poc orientada a tenir present les necessitats dels treballadors, a la seva cura
- Vulnerabilitats personals
És fàcil, com a infermeres, sentir-nos reflectides en un o molts dels punts anteriors. El desenvolupament de la nostra activitat professional, que implica necessàriament acompanyar amb les nostres emocions les emocions dels altres, és un fet inherent a la nostra professió en el nostre dia a dia i un valor que malauradament no s’acompanya de les condicions laborals que necessitem i mereixem per minvar el seu impacte en les nostres vides, en la nostra salut mental.
El recent estudi publicat aquest mateix setembre a la Journal of Psichyatric and Mental Healh Nursing per David Giménez-Díez, Juan M. Leyva-Moral, Carolina E. Watson, Maria Dolors Bernabeu-Tamayo “Mental Healht Status and the Intention to Leave the Profession of Nurses Employed Across Catalonia, Spain: A Cross-Sectional Study, exposa, entre d’altres, dades tan significatives com:
- El 44% de les infermeres de Catalunya mostren ansietat moderada/severa
- El 53% s’han replantejat la seva feina
- El 69% expressen la intenció d’abandonar la professió
Els anys passen i sembla massa vegades que res no canvia.
- Seguim doblant torns i alterant plans personals i familiars per cobrir els nostres dispositius i donant l’assistència que la ciutadania mereix.
- Seguim vivint de la incertesa contractual on l’esforç diari i la implicació no és sinònim de tenir recompensa (s’acaba el contracte i fins al pròxim).
- Seguim vivint en un estat d’alerta constant per la trucada en el nostre temps de descans, substituïda d’un temps ençà per grups de whatsapp on no hem donat el nostre permís per ser-hi i on es fan crides a poder cobrir els serveis a qualsevol hora, faltant al nostre dret (com el de qualsevol treballadora) a la desconnexió digital.
- Seguim reclamant uns nivells retributius que la nostra formació justifica amb escreix.
- No volem instrumentalitzar el Dia Mundial de la Salut Mental a favor de la nostra causa, però aquest any és inevitable que aquesta ens interpel·li més que mai.
- Perquè som ciutadanes, treballadores, persones al servei d’altres persones que mereixen la nostra millor versió. Cuidem i tenim la necessitat de ser cuidades.
Prioritzem la salut mental a la feina, la de totes, la de tothom, també la de les infermeres.
La Setmana de la Salut Mental és una acció impulsada per la Vocalia de Salut mental del COIB:
Parlem amb els vocals Àlex Marieges i Montse Bassa
En el marc de la Setmana de la Salut Mental, parlem amb el vocal de Salut Mental, Àlex Marieges i la Vocal d'Infermeria del Treball, Montse Bassa.
Paula Barrantes
Parlem amb Paula Barrantes, infermera - tècnica de salut mental i estigma a l'àmbit sanitari a Obertament, en el marc de la Setmana de la Salut Mental del COIB.
Mercè Casadesús
Parlem amb Mercè Casadesús, infermera de salut mental a la Fundació Althaia Manresa, en el marc de la Setmana de la Salut Mental del COIB.
Albert Piquer
Parlem amb l'Albert Piquer, president de la Federació Veus, en el marc de la Setmana de la Salut Mental del COIB.