"Crec que sempre s'ha de donar la cara, enfrontar-te al problema i donar una resposta, valors que m'ha ensenyat la infermeria"
Rosell és diplomada en infermeria per la UAB Vall d'Hebron, va estudiar Biologia i té un Postgrau en Market Acces per l'EADA. Es va iniciar en el desenvolupament professional dins l'àrea d'infermeria hospitalària i atenció primària, seguit de l'àrea funcional de vendes del mercat farmacèutic com a visitadora mèdica amb una trajectòria de més de vint-i-dos anys. Des del 2020 és Tècnica de Salut Pública a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, i ha estat regidora de Sanitat i Serveis Socials entre el 2015 i el 2019. Actualment, combina les tasques d'alcaldessa amb la seva feina de Tècnica Superior de Salut Pública a l'Agència de Salut Pública de Catalunya.
Sabem que ets la primera dona alcaldessa de Teià, amb les dones que hi ha a la infermeria, en política falten dones?
Sí. Jo haig de dir que sí, encara que últimament, amb la llei de paritat, la situació ha millorat, però, tot i això, costa. La política és un món patriarcal on sempre hi ha hagut més homes que dones i nosaltres som el primer govern on hi ha més dones: som en total 5 dones i tres homes. Jo anava de número 1, el número dos és un noi i els números 3 i 4 són dues noies. Hem fet un govern de col·lisió i governem juntament amb Esquerra, compartim l'alcaldia, els dos primers anys els agafo jo i els altres dos anys, l'altra noia. Esquerra eren dues noies i dos nois, però en fer la col·lisió ha quedat en 5 dones i 3 homes. Com que soc filla del poble i he viscut sempre a Teià, és on tinc les meves arrels i li vaig dir que m'agradaria ser la primera alcaldessa perquè passaré a la història. Aquest és un poble mil·lenari i mai en tot aquest temps, hi ha hagut una alcaldessa i a mi, em feia il·lusió ser la primera. He passat com la primera alcaldessa de Teià des del 17 de juny del 2023 amb el meu partit, Gent de Teià.
Gemma, tu també ets infermera, on havies estat abans de ser alcaldessa? Explica'ns una mica la teva trajectòria.
En l'àmbit d'infermeria els primers anys vaig exercir d'infermera hospitalària i d'atenció primària, després vaig estar 22 anys a la indústria farmacèutica i després vaig fer el postgrau de salut pública. Des del 2020 estic a l'Agència de Salut Pública en el servei de vigilància epidemiològica. Estic molt contenta i molt enfeinada, em passo tot el dia treballant, però ho faig amb molta il·lusió i moltes ganes.
Abans havia estat regidora, però no ha estat fins ara que he donat el primer pas. Havia estat portant salut i serveis socials com a regidora i ara, també porto altres carteres, però he mantingut la de serveis socials. Des de l'Ajuntament tenim poc a fer en salut perquè quasi tot és de l'ICS i del Catsalut, vull dir que tenim poques competències. Porto per exemple, urbanisme, i el que vull és sobretot donar força a les dones del poble i posant-me a mi com a exemple, jo he aconseguit estar aquí. També he creat una regidoria nova que és "Atenció a la Ciutadania" perquè l'objectiu que tinc i en el que ja estic treballant, és aconseguir que sigui un Ajuntament transparent i amb molt de contacte amb la població. Dedico moltes tardes a rebre visites, a estar amb elles, a escoltar al vilatà i ajudar-lo amb tot el que pugui. Volem aproximar l'Ajuntament a la ciutadania.
Hem vist que portes ja 4 anys com a Tècnica de Salut Pública a l’ASPCAT, l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Ens pots explicar la teva funció allà i com és el dia a dia, com ho combines amb el fet de ser alcaldessa?
Un dia a l’Agència, per exemple, estem des de primera hora i quan plego que ja és al migdia, vaig cap a l’Ajuntament. La meva feina és el control de malalties de declaració obligatòria, jo porto molt la part de la legionel·la i la veritat és que aquest treball m’agrada molt. Crec que l’ambient laboral és bo i m’ajuda a distreure’m dels problemes del poble. De fet, quan surto a caminar tothom em para perquè és un poble d’uns 6500 habitants, et coneixes i et trobes a tot arreu. El fet d’anar a la feina és un alliberament i desconnecto de la part política. Tinc hores o permisos en alguns casos, però no he agafat una excedència, no tinc dedicació completa, però sí que la tinc parcial. Tinc un càrrec de confiança, com a secretària, que em porta tots els temes que necessito: agenda, etc.
Bé, aquesta pregunta n’engloba dues. Primer de tot, si ens podries dir les qualitats que ha de tenir una infermera, i com les veus reflectides en el dia a dia de la feina de l’Ajuntament?
Bé, el que intento és mirar els problemes de la ciutadania i trobar solucions. Una cosa que he après dins d'infermeria és a ser resolutiva: davant d'un problema, buscar la millor solució possible per tirar endavant la situació amb la qual et trobes. El fet de liderar algunes regidories o ara que ja soc alcaldessa et fa veure que en tenir un equip de tècnics, és important estar amb ells, posar-te al seu costat, intentar valorar la seva feina, igual que ells fan amb mi. Destacaria sempre buscar solucions, si no en puc donar una per llei o per normativa, perquè són coses que no es poden fer, doncs també donar-los una resposta. És important escoltar aquella instància o queixa i donar resposta, sigui positiva o no, és important donar-la. El que fan molts polítics és dir: si, ja t'ho miraré, com que saben que no ho poden fer, no diuen res. Crec que sempre s'ha de donar la cara, enfrontar-te al problema i donar una resposta. Tots aquests valors me'ls ha ensenyat la infermeria.
Jo penso que una cosa bona que tenim a favor les infermeres és que tenim molta vocació de l'atenció a les persones, i això, pel que em diu la gent del poble, és una virtut. Diuen que soc molt propera, que escolto la gent, intento estar al costat d'ella, tota aquesta empatia, que suposo són valors que dins de la infermeria són molt potents i en l'àmbit polític penso que són molt importants.
Tenim entès que les infermeres són grans gestores, aquest valor fa que una infermera pugui gestionar millor un Ajuntament?
Jo crec que tot són valors que t'ajuden a poder gestionar el dia a dia i els problemes que van sorgint, encara que tinguis els teus tècnics en temes concrets que potser no domines, poder gestionar, donar opcions, trobar sempre, encara que sigui una petita solució, aquesta és la gestió. Que no sigui tot tan estricte. A la vegada, hi ha tècnics que consideren que això no és feina seva i, a vegades, els hi has de fer entendre que si són coses que poden ajudar, s'ha d'ajudar, no perquè no ho posi en el seu contracte no han de fer-ho. Molts es justifiquen dient que com no s'ha fet mai, no s'ha de fer ara. Hem de donar-li la volta, anar adaptant-nos a la situació. El tema gestió és tot això, es basa en els recursos humans que tens, els recursos econòmics dels quals disposes i fer-ho de la millor manera possible.
Quins són els serveis actuals de salut que presta l’Ajuntament? I en el futur, quin és el paper dels Ajuntaments en la contribució de la promoció de la salut pública, què s’està implantant ara mateix?
Aquí hi ha un consultori amb metges i infermeres, però nosaltres l'únic que gestionem és el local. El que ens agrada és que es promocioni l'exercici de la salut, per exemple, a través del poliesportiu i de la regidoria d'esport. De vegades amb la gent gran també hem fet tallers d'alimentació, de com cuidar-se, o amb les més joves i els Instituts, hem tractat el tema de les drogues, l'addicció dels mòbils, etc. Són cursos que moltes vegades venen subvencionats per la Diputació de Barcelona i també ho aprofitem. Una cosa que portàvem al nostre programa, però que encara es dona poc és la intenció, en l'àmbit web, que hi hagi un apartat de salut per donar més ressò a les notícies de salut, als consells, a tot això. Dins de tot el que podem fer o gestionar, que no depèn de nosaltres.
I per la població més petita, veiem que teniu escola bressol a Teià, hi ha algun programa concret per ella o està plantejat fer-se en un futur?
Allà, el que hem intentat és sobretot que tinguin un bon parc pels nens. Teià no és un poble econòmicament molt ric, no tenim empreses, sinó que vivim de l'IBI i del ICIO (Impost de Construcció i Obres). Hem fet un gran esforç i busquem subvencions i programes que ens puguin a ajudar a tirar endavant. Això sí, tenim més coses a l'escola, per exemple, volíem tornar a aplicar l'Educaentorn, una escola verda, sensibilitzar els nens amb el tema ecològic, utilitzar poc paper o l'Escola sense Fum, que és una iniciativa de fa molt de temps o per exemple. La sostenibilitat, al cap i a la fi, donar-los els principals valors.
Sortint de la política municipal, què consideres que la política li deu a les infermeres, el paper de la política dins la salut.
Jo crec que la política municipal és molt diferent de la política general. Jo et diria de la general que hi ha d’haver més reconeixement cap al paper de la infermera en tots els aspectes. Dins del municipi, el que hem de donar és tot el suport que necessitin i visibilitzar tota la feina que estan fent, que la gent s’adoni de la importància de paper de la infermera i la cura cap a les persones.