Ahir es va constituïr la Xarxa Local de Salut Mental, una iniciativa de la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de fer seguiment i avaluació del Pla Estratègic de Salut Mental. La xarxa compta amb la participació de prop de 40 institucions, entitats especialitzades i ajuntaments, incloent el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), que ha estat representat pel vocal de Salut Mental, Àlex Marieges.
L'objectiu d'aquesta xarxa és treballar de manera coordinada per fomentar la promoció de la salut mental i la prevenció de trastorns mentals des d’un enfocament local, proper a les necessitats de la ciutadania. El Pla Estratègic de Salut Mental de la Diputació de Barcelona inclou seixanta accions destinades a promoure la detecció precoç, l'acompanyament i el respecte als drets de les persones amb problemes de salut mental, entre altres objectius.
La Xarxa Local de Salut Mental col·laborarà amb institucions com el Departament de Salut de la Generalitat, la Federació Salut Mental Catalunya, i altres entitats de referència. Entre les accions previstes, destaquen els primers auxilis en salut mental, la prevenció del suïcidi i el suport a les persones afectades, així com la implementació d’un xat d’atenció 24 hores. Aquestes accions es desplegaran inicialment en els municipis membres de la xarxa, per després expandir-se al conjunt de la demarcació de Barcelona.
Amb aquesta nova xarxa, la Diputació busca articular accions conjuntes i estendre les millors pràctiques a nivell local. Tal com ha destacat Pilar Solanes, comissionada del Pla Estratègic de Salut Mental, “la xarxa neix amb la finalitat de compartir i avaluar iniciatives per fer-les accessibles a tot el territori”.
Des del COIB, la participació en aquesta xarxa representa un pas més en el compromís del Col·legi per enfortir la salut mental comunitària i aportar l’expertesa de les infermeres en aquest àmbit, tant en prevenció com en acompanyament i suport a les persones afectades i les seves famílies.