El COIB suma una nova entitat amb la qual col·labora facilitant voluntaris/es per a diferents programes d’acompanyament. La Fundació Acollida i Esperança és una entitat sense ànim de lucre dedicada a crear espais d’acollida i atendre persones que pateixen exclusió social, especialment persones afectades pel VIH sense recursos econòmics, personals ni suport familiar.
Les persones que atén la Fundació Acollida i Esperança provenen de situacions marginals i conformen un grup molt divers però amb un tret comú: la seva situació de pobresa i aïllament social. El Servei d'Acompanyament a la Vida Autònoma (SAVA) de l’entitat és un programa dirigit a les persones amb més possibilitats de poder optar a una vida autònoma després d’haver-se recuperat en un servei residencial, ja sigui de la Fundació o no. La majoria de les persones que s'hi atenen viuen en un dels pisos de suport de titularitat de la Fundació.
L’entitat ofereix a les persones interessades que vulguin aportar el seu temps i compromís de forma altruista i voluntària, l’oportunitat de col·laborar amb l'equip del SAVA un matí o una tarda a la setmana de dilluns a divendres (dues hores) a Badalona o a Barcelona. Les tasques a realitzar són l’acompanyament a les persones que viuen en pisos, ajudant-les en acompanyaments al centre de salut, suport organitzatiu i gestions, sortir a prendre un cafè i altres activitats per a reforçar habilitats socials. Per ser voluntari o voluntària no cal experiència prèvia. Els requeriments són ser una persona motivada, dinàmica, amb habilitats socials i sensibilitat envers les persones en situació de vulnerabilitat i/o risc d’exclusió social, i mostrar empatia envers la diversitat cultural.
Des de l’entitat afirmen que des de la seva creació han comptat amb la col·laboració de persones voluntàries que han aportat el seu temps, coneixements i compromís. L’acció voluntària té un caràcter socialment transformador. Considerem important que el voluntariat formi part d’aquest procés, contribuint a generar un benefici interpersonal que resumim en tres vessants: personal, competencial i social,» afegeixen.
Isabel Llimargas, responsable del Programa de voluntariat del COIB, remarca la importància del voluntariat en la professió infermera: «Les infermeres tenim una manera diferent de veure el món des del ‘jo puc ajudar-te a estar millor’». I afegeix: «Entenem cuidar com un bé públic, on la nostra aportació infermera repercuteix en el bé comú, i això inclou, evidentment a les persones en la situació que estiguin, i aquí és on el voluntariat queda totalment justificat».
El COIB ofereix un Programa de voluntariat per a totes les infermeres que vulguin dedicar el seu temps lliure a accions puntuals o bé continuades en l’entorn comunitari de Barcelona i adquirir així un compromís voluntari.
Per a més informació o per fer voluntariat posa’t en contacte amb la Fundació Acollida i Esperança al correu voluntariat@acollida.org o trucant o enviant un Whatsapp al número 680 27 16 27.
Fotografia gentilesa de la Fundació Acollida i Esperança