El projecte PreparatB, liderat per la infermera Míriam Armora, ha estat seleccionat pel Programa Impacte d’acceleració de projectes innovadors en l’àmbit de la salut i social del CIMTI
El projecte PreparatB, liderat per la infermera Miriam Armora, cap d’infermeria de l’àrea quirúrgica a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i investigadora del Grup de recerca en cures infermeres de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, ha estat seleccionat per rebre una ajuda del Programa Impacte que atorga el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI).
Es tracta d’una eina digital de salut creada per millorar la preparació preoperatòria de les persones ateses en els procediments quirúrgics amb l’objectiu d’apoderar-les en la seva autocura durant el procés de preparació quirúrgica per tal de arribar a la seva intervenció amb la màxima seguretat mitjançant l’ús de guies, notificacions i sistemes de verificació. A més, aquesta aplicació mòbil ajuda a reduir les incidències que puguin haver-hi durant la preparació.
El projecte sorgeix de la necessitat de reduir el nombre de cancel·lacions de procediments quirúrgics per una preparació inadequada dels pacients. L’aplicació mòbil ha estat dissenyada per la Dra. Armora com a part de la seva tesi doctoral i provada mitjançant un estudi pilot realitzat a l’hospital. Al projecte, però, també hi han participat Montserrat Serra, supervisora del bloc quirúrgic, i Cecilia Díez, infermera de preoperatoris.
Ara, gràcies a la col·laboració entre la Unitat de Transferència Tecnològica i Innovació de l’Institut de Recerca Sant Pau i l’hospital, el projecte entrarà en una fase de maduració on es pretén preparar l’eina per integrar-la amb els diferents sistemes d’històries clíniques dels diversos hospitals. A més, es buscarà ampliar la seva usabilitat a altres plataformes com iOs i provar-la en un ambient hospitalari real per poder definir l’estratègia de transferència al mercat.
Per a la infermera, l’experiència ha sigut molt positiva. “Incloure una aplicació per a smartphones dins del circuit de preparació preoperatòria va ajudar a detectar problemes d’informació i preparació,” afirma. “A més, els usuaris la van valorar per sobre del notable i amb un alt nivell de satisfacció.”
L’ajuda del CIMTI tindrà una durada de 15 mesos en què es rebrà la mentoria especialitzada en àmbits com ara el desenvolupament del pla de negoci, aspectes de regulació, assessoria tecnològica i l’estudi de mercat, entre d’altres. El Programa Impacte té com a objectiu principal l’acceleració de projectes innovadors en l’àmbit de la salut i social. “Investigar en salut digital és un camí i crec que les infermeres hi comencem a formar part cada cop més en les institucions,” conclou Armora.