Setmana Mundial de la Lactància Materna fins al 7 d'agost. El lema d'aquest 2024 és 'Tanquem la bretxa: suport a la lactància materna per a totes', una crida a la universalització d'aquesta pràctica, tot respectant el dret de les mares i els infants i tenint en compte la diversitat de les persones, les famílies i les societats.
El mes d'agost comença amb la celebració de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, un esdeveniment impulsat per l'aliança de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Fons de Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) i que s'allargarà fins al pròxim dia 7. El lema d'aquest 2024 és 'Tanquem la bretxa: suport a la lactància materna per a totes', una crida a la universalització d'aquesta pràctica, tot respectant el dret de les mares i els infants i tenint en compte la diversitat de les persones, les famílies i les societats. L'assoliment d'un objectiu al qual, segons ambdues organitzacions internacionals, "el personal sanitari ha de donar suport".
La iniciativa reconeix la tasca de les mares i vol garantir "que se les vegi i se les escolti", alhora que conscienciar sobre "la importància que l'alletament tingui suport a diversos nivells". És per això que es demana que es materialitzin polítiques públiques i actituds que valorin la lactància materna, s'introdueixin els canvis necessaris en el sistema sanitari per tenir en compte les mares i els infants, es vetlli pel respecte a l'autonomia i el dret a la lactància en qualsevol moment, alhora que es promoguin la solidaritat i el suport comunitaris.
En definitiva, cal "millorar la situació de la dona a la llar, la feina i la vida pública perquè aquesta pràctica es normalitzi i no es repeteixi" –explica l'OMS– "i establir drets reals de maternitat que no obliguin les dones a triar entre la seva família i el seu treball; disposar de professionals de la salut formats que ofereixin un suport útil i respectuós a la lactància materna; i acabar amb tota publicitat abusiva dels substituts de la llet materna".
En la mateixa línia, el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermeres de Catalunya (CCIIC) destaca el "paper capdavanter que tenen les llevadores en la promoció i preservació de la lactància materna", alhora que subratlla "la base científica que sustenta l'alletament com a primera i millor opció".