Sebastiana Quesada: “Els professionals de la salut han pres consciència sobre la responsabilitat de vacunar-se contra la grip”
Sebastiana Quesada és especialista en Infermeria del Treball del Servei de Salut Laboral de l’Hospital Clínic de Barcelona. És la infermera de salut laboral que lidera cada any la campanya de vacunació de la grip al centre. Explica que és una campanya fonamentalment itinerant que vol facilitar a tots els treballadors, estiguin a primera línia assistencial o no, que es vacunin i que puguin resoldre els dubtes que puguin tenir. Quesada també és la vocal d’Infermeria del Treball del COIB.
Qui ha de vacunar-se contra la grip i quan?
La vacuna de la grip està indicada als professionals sanitaris i sociosanitaris, que són clau en la prevenció de la malaltia per no transmetre-la a les persones que atenen. A més, s’han de vacunar les persones amb patologies cròniques perquè són persones de risc i les més vulnerables – persones amb diabetis, pacients oncològics, persones amb alguna malaltia autoimmune— les persones més grans de 65 anys i les dones embarassades. Aquest any, l’OMS i la Comissió Europea aconsellen vacunar els professionals sanitaris com abans, millor. Ja ha començat la campanya de vacunació per la població general, però en alguns centres sanitaris la van iniciar abans amb l’objectiu d’aconseguir el màxim nombre de treballadors vacunats abans que comenci a circular el virus de la grip. Cal que el personal estigui protegit i que pugui protegir les persones que està atenent. Les recomanacions de l'Agència de Salut Pública inclouen un compromís per part de les organitzacions sanitàries d’augmentar les cobertures de vacunació entre professionals amb l’objectiu d’aconseguir un 75% de cobertura. Tenint en compte que fins ara no arriben ni al 50%, l’objectiu d’aquest any és bastant ambiciós, però estem treballant per arribar-hi. Tinc la percepció, que els treballadors sanitaris estan més sensibilitzats aquest any en la vacunació de la grip.
Per què aquest any, amb la covid-19, és més necessari que mai vacunar-se?
La campanya d’enguany l’estem orientant a la importància de vacunar-se per la incertesa que tenim sobre com es comportarà la covid, i si un virus desplaçarà l’altre. El SARS-CoV-2 i la grip són dos virus que presenten uns símptomes molt similars i que tenen la mateixa diana de persones vulnerables. Per això, si estàs vacunat de la grip, t’estàs protegint enfront d’un dels dos virus, l’únic pel qual ara per ara tenim vacuna. Com a mínim, si hi ha símptomes compatibles amb la covid i estem vacunats contra la grip podem pensar que no es tracta de grip. Cal donar també la importància que té la grip, que és una malaltia que també té una mortalitat no menyspreable entre els pacients. Per això, és molt important que tinguem els nostres professionals vacunats de la grip.
No obstant això, les infermeres tenen una taxa de vacunació baixa. Per què?
Aquesta pregunta me la faig cada any. Realment no hi ha res destacable en el fet que les infermeres es vacunin menys que els metges, les TCAI o gent d’administració. Les infermeres són les que estan més en contacte directe amb les persones ateses i hi tenen una responsabilitat individual. Moltes no tenen la percepció d’emmalaltir ni de passar la grip. El fet que sigui una vacuna anual, que comporta que cada any te l’hagis de posar, que l’efectivitat no sigui al 100% i que pugui presentar alguns efectes secundaris, com malestar general, cansament, miàlgia o febrícula, pot generar un cert rebuig i certa desconfiança entre les infermeres. Però confio que algun dia aconseguirem augmentar la taxa de cobertura vacunal. Aquest any, la participació per part de les infermeres sembla més alta. Caldrà veure què indiquen les dades.
Són segures les vacunes contra la grip?
I tant! Són tan segures com qualsevol altra vacuna. Pot produir efectes secundaris, però no en té més que qualsevol altra vacuna que no genera tanta por entre els professionals sanitaris. La vacuna de la grip protegeix i és segura, tenint en compte que no n'hi ha cap que protegeixi al 100%. Hi ha una part important de com cada sistema immunitari es comporta amb la vacuna, si s’activa i genera anticossos. Es tracta d’una vacuna variable i pot no ser efectiva. Cada any ens vacunem de tres o quatre soques de virus de la grip. Les soques van en funció de les que vagin circulant i correm un petit risc que no circuli la mateixa soca de la qual ens hem vacunat perquè hi ha milers de virus de la grip que poden circular. Amb la vacuna de la grip t’estàs protegint enfront d’una soca concreta però no enfront de totes. Però segura ho és.
Com heu enfocat la campanya d’enguany al Servei de Salut Laboral de l’Hospital Clínic?
Les infermeres de salut laboral i tot l’equip treballem perquè sigui una campanya dinàmica transmetent el missatge que aquest any, més que mai, ens sobren els motius per vacunar-nos. Amb la incertesa que tenim de la covid, els professionals de la salut hem de protegir-nos a nosaltres, a les persones que atenem i a les persones que estimem.
Campanya del COIB per encoratjar les infermeres
Amb l'objectiu de promoure que les infermeres i els infermers es vacunin de la grip, la corporació d'infermeres de Barcelona ha llençat una campanya a les xarxes socials. Amb aquesta imatge vol que les infermeres, professionals de la salut en contacte directe amb les persones ateses, prenguin consciència de la importància de la vacunació de la grip especialment en temps de la covid.
Fotografia cedida per Sebastiana Quesada.