Més de 500 infermeres i infermers es reuneixen a Barcelona per conèixer els avenços científics en les cures
Des d'aquest dimecres 20 i fins al divendres 22, els assistents compartiran experiències i coneixements sobre avenços en investigació relacionats amb les cures. En aquesta edició el debat estarà centrat en la necessitat de compartir i estandarditzar els indicadors i dades dels resultats de la pràctica infermera sobre la població i sobre el sistema de salut.
Aquesta qüestió suposa un desafiament per a la professió en aspectes com la terminologia, la tecnologia i fins i tot la capacitat de les infermeres per comunicar l'impacte que la seva pràctica professional té sobre la salut de les persones.
La trobada serà inaugurada avui per Manuel Conca, sotsdirector general de Servicios Aplicados, Formación e Investigación del Instituto de Salud Carlos III; Antoni Trilla, Degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut; Albert Tort, president del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona; Núria Cuxart, degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya; Pilar Prim, vicedegana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB i M. Teresa Moreno, directora d’Investén-isciii.
Ponents i activitats de prestigi internacional
El congrés inclou tres sessions plenàries a càrrec de ponents de reconegut prestigi nacional i internacional. Entre ells destaca Patricia A. Patrician, doctora en Infermeria, professora i titular de la Càtedra Rachel Z. Booth Endowed Chair de l'Escola d'Infermeria de la Universitat d'Alabama, a Birmingham (Estats Units), i que és a més coronel retirada de l'exèrcit nord-americà. També participarà Jan Florin, infermer i professor associat d'Infermeria en el Karolinska Institutet i a la Universitat de Dalarna (tots dos a Suècia), i Sanna Salanterä, professora d'Infermeria Clínica a la Universitat de Turku (Finlàndia) i directora d'Infermeria a l'Hospital Universitari de la mateixa ciutat.
A la cita, de caràcter anual i itinerant per diferents punts de país, es presenten més de 250 comunicacions presencials i virtuals, i s'exhibeixen més de 150 pòsters d'infermeres majoritàriament espanyoles, però també de Portugal, Itàlia, Brasil, Canadà, República Txeca , Mèxic o Cuba, entre altres països.
La XXIII edició arriba a Barcelona amb una nova proposta, que se celebra de forma paral·lela al programa científic: la I Jornada Internacional de Doctorands. Es tracta d'una jornada que ofereix als doctorands un espai d'intercanvi, aprenentatge i difusió entre companys que estiguin en la mateixa situació. Les infermeres poden realitzar el doctorat des de fa gairebé una dècada, quan els estudis d'infermeria van passar de diplomatura a grau.
L'aposta per la investigació infermera des de Barcelona
L'Escola d'Infermeria de la Universitat de Barcelona va ser escollida com coorganitzadora de l'esdeveniment per la seva condició d'única escola d'infermeria espanyola inclosa en el prestigiós QS World University Rankings by subjects. L'escola, que està entre les 100 primeres del món, realitza un intens treball de recerca i participa en programes de doctorat i xarxes de recerca nacionals i internacionals.
Entre els seus grups destaquen el GRIN-IDIBELL, grup d’investigació infermera integrat per l’Hospital Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia i la pròpia escola; l’eDosier, Grup d’Estudis de la dona, salut i ètica de la relació assistencial, i el Grup d’Infermeria de salut mental, l’ISMENTAL-GR, entre d’altres.
La recerca en l'àmbit de les cures infermeres dirigides a la persona i la millora de la seva salut són l'eix vertebrador de la producció científica de l'Escola. També destaca la investigació sobre la pràctica clínica avançada; la influència de les metodologies docents per millorar l'aprenentatge i l'adquisició de competències professionals dels estudiants d'infermeria; i la investigació sobre l'impacte de les cures infermeres en els sistemes de salut.
El COIB també té en el seu eix d’acció el recolzament a la investigació infermera. En els últims 10 anys s’han becat més de 100 investigacions, la majoria tesis doctorals, alguns dels quals es presentaran en aquesta edició d’Investén.
L’ISCIII, promotor de les cures infermeres
Per la seva part, Investén-isciii treballa des dels seus inicis en la coordinació i desenvolupament de la investigació en infermeria, sota el paraigües de l’ISCIII. Els seus orígens es remunten al 1996, ja que amb motiu de la celebració del Seminario de la Red de Unidades de Investigación -Reuni, l’ISCIII va crear un grup de treball per elaborar una ponència sobre la situació de la investigació en infermeria al país, que posteriorment es va consolidar sota el nom d’Investén-isciii ®.
Al 2011 passa a denominar-se Unidad de Investigación en Cuidados de Salud (Investén-isciii), quedant adscrita funcionalment a la Subdirección General de Redes y Centros de Investigación Cooperativa, dins d’aquest institut.
Entre les seves línies estratègiques destaca el desenvolupament d’iniciatives i recomanacions per a la planificació i gestió de la investigació, garantint la presència de la investigació en les cures de salut en polítiques generals; la promoció de l’activitat investigadora i innovació en aquesta àrea; la identificació de necessitats de formació; el recolzament d’iniciatives que facilitin el desenvolupament de les cures de salut basades en l’evidència, garantint la transferència de resultats i la seva aplicació pràctica, i l’assessoria en metodologia a tots els professionals interessats.
Fotografia: Investen-isciii