14 de gener de 2025

Susana Navarrete, infermera pediàtrica de l’Anoia i guardonada amb el Segon Premi Flors Sirera del COIB, ens explica la seva experiència al Senegal, on lidera un projecte de salut infantil i educació en salut.  Una conversa inspiradora sobre com la professió infermera pot transformar realitats i construir ponts cap a un futur més equitatiu i saludable.

Cooperació i lideratge: L’experiència de la infermera Susana Navarrete al Senegal

Sobre el projecte i l’experiència al Senegal

  • Quins són els aprenentatges i els reptes que has afrontat durant el desenvolupament del projecte, tant a nivell personal com professional?

Primer de tot, puc assegurar que m’emporto molt més dins meu del que puc aportar. A poc a poc, prens consciència de les mancances que tenen i et sents molt impotent en no poder fer res en moltes ocasions. Has d’aprendre a reinventar-te i a improvisar per poder ajudar.

També cal aprendre a adaptar les teves capacitats sanitàries a les seves costums i a evitar certes accions que, tot i ser beneficioses per a ells, la seva cultura no permet. Crec que els canvis són possibles, però sempre treballant des del respecte i la calma.

Sobre la professió

  • Com creus que aquest tipus d'iniciatives contribueixen al desenvolupament de la professió infermera?

Crec que aquest tipus de projectes aporten un gran valor a la nostra professió, ja que ens permeten desenvolupar totes les nostres competències i demostrar la nostra capacitat de lideratge en l’àmbit de la salut i l’atenció sanitària.

La nostra visió global i holística pot transformar un projecte estrictament mèdic en una iniciativa interdisciplinària, integrant àrees com l’educació sanitària, la prevenció i la investigació.

  • Com ha influït la teva experiència com a infermera pediàtrica a Catalunya en la teva manera d’abordar aquest projecte de cooperació internacional?

Les revisions de salut són el nostre dia a dia a la consulta d’infermeria, una activitat que compaginem amb accions més comunitàries, com xerrades de prevenció, educació sanitària o campanyes de vacunació escolar i de la grip.

Aquesta experiència ha fet que la implementació del projecte fos més fàcil de portar a terme.

  • Què aporta la visió infermera en projectes de salut comunitària com aquest, en comparació amb altres professions del món de la salut?

Potser la infermera no pensa només en la malaltia com a objectiu de salut, sinó que va més enllà i vol prevenir-la. És aquí on la nostra professió pot aportar més valor i fer una feina significativa.

Els cribratges de salut a les escoles no només serveixen per detectar malalties, sinó que també són una eina per identificar problemes de salut comunitaris. Això permet plantejar projectes d’educació sanitària per treballar tant a les escoles com a la comunitat.

Crec que és d’aquesta manera que podem millorar la qualitat de vida de la població, mitjançant la informació i la prevenció.

Sobre el Premi Flors Sirera i el COIB

  • Com valores el suport del COIB a iniciatives com aquesta i quina importància creus que tenen aquests reconeixements per donar visibilitat a la professió infermera?

Valoro molt positivament la iniciativa del COIB d’organitzar els Premis Flors Sirera a la cooperació, ja que posa en relleu la tasca de les infermeres en l’àmbit de la cooperació internacional, una feina sovint poc reconeguda.

Aquests premis són imprescindibles per donar visibilitat a la professió i perquè se’ns atorgui el reconeixement social que mereixem.

Futur de la cooperació internacional

  • Quin missatge donaries a les infermeres que volen iniciar-se en projectes de cooperació internacional?

El missatge que donaria principalment és que no tinguin por de fer-ho. És una gran oportunitat per aprendre d’altres realitats i enriquir-se tant com a persones com a professionals.

Tenim la sort que la nostra formació ens prepara per treballar en molts àmbits diferents. Malgrat que la cooperació no sempre és fàcil, la capacitat d’adaptació que tenim ens facilita molt fer aquesta tasca tan important.

Els diria que no dubtin a implicar-se, perquè la nostra feina com a infermeres pot ajudar a canviar realitats.