En el marc de la campanya 12 Mirades Infermeres, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) presenta un recull argumental amb 15 motius per invertir en llevadores, amb l’objectiu de posar de manifest el seu paper clau en l’atenció a la salut sexual i reproductiva i reclamar una aposta decidida de les autoritats i administracions sanitàries per reforçar aquesta figura professional dins el sistema de salut.
Tot i la seva importància reconeguda a nivell internacional i el seu paper fonamental en totes les etapes vitals de la dona, les llevadores continuen sent un recurs infradotat i insuficientment desplegat. Segons el COIB, aquesta situació té un impacte directe en la qualitat de l’atenció i en l’equitat d’accés als serveis especialitzats, especialment en àmbits com l’embaràs, el part, el postpart, la sexualitat, la menopausa o la prevenció i detecció de problemes de salut com el càncer ginecològic, les infeccions de transmissió sexual, entre d’altres qüestions relacionades amb la salut sexual i reproductiva de les persones.
Les llevadores són professionals amb formació especialitzada i reconeixement legal, que actuen de manera autònoma i amb criteris basats en l’evidència. A més d’assistir naixements i fer seguiment de l’embaràs, desenvolupen competències de caire comunitari, educatiu, preventiu i d’acompanyament al llarg de tot el cicle vital.
Els beneficis associats a l’atenció liderada per llevadores estan àmpliament documentats: menor taxa d’intervencionisme obstètric, reducció del temps d’hospitalització, millors resultats en alletament matern, major satisfacció de les usuàries i impacte positiu en la salut emocional i el benestar de les dones i famílies.
També destaquen per la seva tasca en àmbits sovint invisibilitzats com la detecció precoç del dol perinatal, l’atenció a la salut mental materna, l’abordatge de l’embaràs no planificat, el foment de la vivència positiva de la sexualitat i la lluita activa contra la violència de gènere i obstètrica.
De fet, garantir l’accés universal a l’atenció liderada per llevadores podria evitar més del 60% de les morts maternes, neonatals i parts amb mort fetal. Això suposaria millorar el pronòstic de fins a 4,3 milions de casos anuals l’any 2035. Fins i tot un augment modest del 10% en la cobertura d’aquesta atenció especialitzada podria tenir un impacte substancial, amb més d’1,3 milions de desenllaços adversos evitats cada any.
Aquestes dades, avalades per organismes internacionals com l’OMS o la Confederació Internacional de Llevadores, evidencien l’impacte directe i massiu que pot tenir la inversió en llevadores sobre la salut global.
El COIB subratlla que invertir en llevadores no només és una mesura de justícia i reconeixement professional, sinó també una estratègia de salut pública intel·ligent, ja que contribueix a descongestionar el sistema, millorar la coordinació assistencial i afavorir un model més sostenible i centrat en les necessitats de la ciutadania.
“Tenim evidència, tenim professionals preparades i tenim una necessitat urgent: garantir una atenció digna, propera i basada en els drets sexuals i reproductius. Invertir en llevadores és invertir en salut, en equitat i en futur”, assegura Eva Adarve, vocal de llevadores del COIB.
Amb aquest posicionament, el Col·legi fa una crida a les administracions perquè despleguin polítiques decidides per dotar adequadament els serveis liderats per llevadores, especialment en atenció primària i comunitària, i situïn la seva expertesa al centre del model d’atenció a la salut sexual i reproductiva.