En el marc del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra el 25 de novembre, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona acollirà l’acte organitzat per la Comissió de Dones i Igualtat de la Intercol·legial; “Mutilació genital femenina. Estat actual a Catalunya”. Aquest esdeveniment tindrà lloc el proper 19 de novembre a les 18 h a la seu del COIB i se centrarà en una forma específica de violència de gènere: la mutilació genital femenina.
La benvinguda de l’acte serà a càrrec de Mercedes Guerrero, vicepresidenta del COIB, i Lluïsa Garcia Garrido, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya. L’objectiu d’aquesta trobada és crear un espai de debat i reflexió per abordar l'estat actual de la MGF a Catalunya, tot destacant les perspectives jurídica, antropològica i d'integració social, i el compromís compartit de les institucions per erradicar aquesta violència.
Celebració en el marc del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones
El Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones va ser establert per les Nacions Unides el 1999, amb l’objectiu de conscienciar i mobilitzar la societat per posar fi a la violència de gènere que afecta milions de dones i nenes arreu del món. Iniciatives com aquesta trobada són fonamentals per donar visibilitat a problemàtiques com la MGF i per crear una xarxa de suport i acció entre les institucions, les professionals de la salut i les entitats socials.
Programa de l'acte
L’acte començarà amb una taula rodona moderada per la periodista Jèssica del Moral, que reunirà veus expertes en diferents àmbits relacionats amb la MGF:
Marina Gallés Clarà, advocada i membre de la Comissió de Dones Advocades, oferirà una visió sobre el marc jurídic regulador de la Mutilació Genital Femenina.
Aina Mangas Llompart, antropòloga, infermera en salut pública i vicepresidenta de l’ONG Wassu Gambia Kafo, parlarà sobre la situació de la MGF a Catalunya, Espanya i Gàmbia a través de l’Observatori Transnacional de la MGF Catalunya-Gàmbia.
Oumou Balde Boiro, integradora social i infermera de l’Hospital Josep Trueta de Girona, membre de l’associació Jokkereendam, compartirà la seva experiència en la lluita contra les violències de gènere com la MGF i els matrimonis forçats.
Aissatou Diallo, fundadora i presidenta de la Asociación AHCAMA, aportarà la seva visió i experiència com a activista i professional en la prevenció i sensibilització en l’àmbit de la MGF.
Després de la taula rodona, s’obrirà un espai per a les preguntes del públic i la jornada conclourà amb les paraules de Maria Cinta Pastor, experta en feminisme de la Comissió de Dones i Igualtat de la Intercol·legial.
Com inscriure’s
L'acte és gratuït i està obert a totes les persones interessades en aprofundir en aquesta problemàtica i contribuir al debat sobre la MGF a Catalunya. Les inscripcions es poden realitzar enviant un correu a: intercat@icab.cat