El 28 de juliol és el Dia Mundial contra l’Hepatitis, que aquest any es dedica a prevenir el contagi entre mares i fills
28 de juliol de2020
Cada any moren 1,5 milions de persones al món per aquesta malaltia infecciosa, que en molts casos no dona símptomes i fa que passi inadvertida
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) dedica el Dia Mundial contra l’Hepatitis, que se celebra el 28 de juliol, a prevenir a transmissió de la infecció entre mares i fills durant l’embaràs.
L’hepatitis és una malaltia infecciosa que es caracteritza per la inflamació del fetge, que cada any provoca la mort d’un milió i mig de persones al món. En molts casos, aquesta afecció no dona símptomes i això fa que moltes vegades passi inadvertida. De fet, nou de cada deu persones infectades al món no saben que ho estan.
La causa més freqüent de la malaltia és la infecció per virus –que es classifiquen amb les lletres A, B, C, D i E–, tot i que també pot estar provocada per bacteris, pel consum d’alcohol, drogues o altres substàncies tòxiques, o bé per una disfunció del sistema immunitari.
A casa nostra, la majoria d’hepatitis estan provocades pels virus A, B i C. L’hepatitis A es transmet a través d’aliments contaminats del contacte amb persones afectades. Acostuma a ser lleu i a curar-se sense necessitat de tractament. L’hepatitis B es transmet per la sang i fluids. En la majoria de casos no provoca conseqüències, però en d’altres pot esdevenir crònica i causar lesions greus al fetge. Finalment, l’hepatitis C es transmet per la sang i fluids i s’associa a l’ús compartit de material contaminat, com xeringues o instruments per fer pírcings i tatuatges. La majoria dels casos acaben sent crònics i poden derivar en cirrosi o càncer de fetge.
Contra l’hepatitis A i B existeix una vacuna amb una eficàcia superior al 90 %, que al nostre país estan incloses dins del calendari de vacunacions sistemàtiques universals. Contra l’hepatitis C no hi ha vacuna, però actualment hi ha tractaments amb una eficàcia superior al 95 %.