Aquests són els 17 llibres d’infermeres i infermers o bé d’interès per a la professió que durant el darrer any s’han presentat en aquesta activitat que ofereix el Servei de Biblioteca i Documentació Infermera (SBDI) del COIB. Tots ells estan disponibles a la biblioteca en règim de préstec per a les col·legiades i es troben al catàleg en línia.

Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

Sánchez, Pere; Olivé, Marta [et al.] Manual de movilización e inmovilización en la atención inicial al trauma pediátrico. Majadahonda (Madrid): Ergon, 2017

  • Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

Com a resultat de la feina conjunta entre un equip del Sistema d’Emergències Mèdiques, un de l’Hospital de la Vall d’Hebron i un de l’Hospital Parc Taulí, arriba aquest manual pràctic que inclou codis QR per a visualitzar vídeos, una extensa iconografia, la millor evidència científica, una metodologia de validesa contrastada, la descripció de les habilitats necessàries a entrenar, algoritmes... Fa especial èmfasi en el Sistema de Trauma Pediàtric i condensa els principis del programa AITP.

 

  • Marín, Laura (text) ; Valls, Inés (il·lustracions). El viaje de Crohn. Majadahonda (Madrid): Ergon, 2017
    Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

La infermera i presidenta del Grup Infermer de Treball en Malaltia Inflamatòria Intestinal (GETEII) Laura Marín i la il·lustradora Inés Valls, totes dues amb la malaltia de Crohn, han creat aquesta història per conscienciar a la societat que cal lluitar contra aquest tipus de malalties inflamatòries intestinals, unes gran desconegudes. El llibre tracta la història basada en un fet real sobre la malaltia d’en Niko des que, a la seva panxa, hi habita un monstre anomenat Crohn.

 

  • Cantó, Rosa M. Les claus de la salut. De l’equilibri emocional als valors espirituals. Lleida: Pagès editors, 2017
    Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

La infermera i acupuntora Rosa M. Cantó, formada en medicina tradicional xinesa, transmet la seva passió pel contacte continuat amb les persones ateses, de qui ha après les més valuoses lliçons de vida. Com estan relacionats el cos físic i el mental? I l’ànima? Endinsar-nos dins la saviesa de la medicina oriental ens obrirà els ulls a l’enteniment de per què emmalaltim i de com podem curar-nos. Una visió holística de la persona és el primer pas per comprendre els processos de salut i malaltia en què les emocions i els valors virtuosos hi jugaran un paper imprescindible.

  • Vernet, Esther. 31 Reflexiones desde el Alma... dirigidas al Cambio. Reflexiona, piensa, colorea y vive poniéndolo en práctica: 66 días para crear un hábito. Createspace, 2017
    Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

Llibre adreçat a tothom qui necessiti un canvi i que vulgui sentir-se bé amb sí mateix i el seu entorn. Una prova de creativitat mentre es reflexiona, es medita, es llegeix i es pinta. Pintar mandales ens ensenya a centrar-nos, a alliberar la nostra creativitat. L’autora utilitza aquesta tècnica per ajudar al lector a treure el millor d’un mateix.
 

  • Vernet, Esther. Cuentos para Reflexionar: La Caracola Ursulina. Createspace, 2017
    Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

Continuant en la línia de contes que fan reflexionar al lector, l’autora ens presenta una bonica història d’un cargol de mar, de la Carla i del missatge que li va deixar la seva tieta Enriqueta. El conte barreja la senzillesa i imaginació d’una nena amb la saviesa que va adquirint fins a transformar-se en adulta. Un camí que recorrerà amb l’ajuda de la màgia de l’Ursulina, el cargol de mar.
 

  • Bayego, Montserrat (text) ; Pulido, Ana (il·lustracions). N’Ousmane, el pagès i en Nyam. Barcelona: Onix, 2017

 

Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

Aquest conté té el propòsit de resultar una bona eina educativa per treballar en família, a les escoles i en diferents àmbits sanitaris. Pot resultar un instrument adient per a infermeres pediàtriques, escolars, de salut mental, familiar i comunitària, naturistes, per a psicòlegs... Al final del conte inclou una senzilla guia didàctica que permet dialogar i explorar les emocions, qualitats i valors, aliments i vegetals de l’hort, migracions i llegendes. En aquest llibre destinat a nens i nenes a partir de cinc anys i també a adults, descobrirem en Nyam, el protagonista juntament amb n’Ousmane, que junts viuran una sèrie d’aventures.

  • Panes Segarra, Sílvia. Enfermería: sentimientos en poesía, 2018
    Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

Les experiències infermeres expressades en poesia. Petits relats on es reflecteixen sentiments que poden sorgir en la vida de qualsevol persona i que, directament o indirecta, l’autora els ha volgut relacionar d’alguna manera amb la professió infermera.

  • Panes Segarra, Sílvia. Corazón al desnudo: poemas de amor y desamor. 2017

Poemes escrits per comunicar-se, per fer sentir, reflexionar o senzillament passar una bona estona

  • Panes Segarra, Sílvia. Despertando los sentidos. 2017

"Llàgrimes de vida", "llàgrimes d’amor" i "llàgrimes del meu interior" expressades amb rima. Una poesia propera i, sobretot, plena de sentiment.

  • Bazo Hernández, Leticia. Evaluación del proceso de implementación del modelo NIDCAP de Cuidados Centrados en el Desarrollo Neonatal y atención a la familia (CCD) en España. Tesi doctoral. Tarragona: URV, 2016
    Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

La infermera, investigadora i docent Leticia Bazo ens presenta la seva tesi on analitza i descriu el procés d’implantació de les Cures Centrades en el Desenvolupament (CCD) i del model “Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program” (NIDCAP) a l’Estat espanyol, i on parla del projecte CO-NÉIXER, un programa formatiu assistencial de metodologia integrativa que ha facilitat la implantació d’aquests models de cura a l’Hospital Vall d’Hebron. La gran majoria d’unitats neonatals de l’Estat ja treballen mitjançant la filosofia de les CCD i dues han esdevingut centres formadors del model NIDCAP. La transferència del seu procés d’implementació pot servir d’exemple i motivació a altres unitats neonatals.

  • Alberdi, Rosamaría. La Conciencia del fuego. Palma: Tallerpazalomar Edicions, 2018
     
  • Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

Darrer poemari de la infermera Rosamaría Alberdi. Aquest recull de poemes i textos ofereix la visió poètica d’una autora que, segons explica Marisol Ramírez en el seu pròleg, “reconeix la grandesa de l’univers en les petites coses, i que fa de l’instant el punt d’inflexió poètic per a la reflexió filosòfica”.
 

  • Domínguez Alcón, Carmen. Evolución del cuidado y profesión enfermera. Barcelona. Ediciones San Juan de Dios, 2017
     

La infermera Carmen Domínguez Alcón reflexiona des d’una perspectiva particular i presta especial atenció al paper de les dones, a través del temps, destacant l’aportació que han realitzat en els diferents períodes, posant Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018de relleu els trets de creativitat, emprenedoria i lideratge femenins, en relació amb el tenir cura i la professió cuidadora per excel·lència.

 

  • Gascón Navarro, Encarna. Llevadores en acció: llevant nadons, lligant melics. Barcelona: L’autora, 2013

    Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

En aquest llibre la llevadora Encarna Gascón presenta vivències i experiències del parteratge al llarg dels anys. La primera part ens parla de les llevadores al llarg de la història, amb el testimoniatge de professionals i familiars a l’entorn de la llevadoria al llarg del segle XX. La segona part recull l’evolució que experimenta la llevadoria davant dels reptes que comporten els canvis socials en el nostre país entrada la segona meitat del segle XX, centrant-se en la vida de l’Associació Catalana de Llevadores, l’evolució del rol de la llevadora, i la tasca de la Unitat Docent de Llevadores en la formació de LLIRs.

  • Piñol Torelló, M. Àngels. Relats de les infermeres. Qui som i què fem les infermeres. Almería: Círculo Rojo, 2018
    Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

Aquest recull expressa de primera mà quina ha estat la vida d’algunes infermeres, tant a nivell professional com personal, que han acceptat participar voluntàriament en aquest llibre de relats. A través de les seves històries podrem conèixer la qualitat humana que traspuen en la feina que fan en els diferents indrets on desenvolupen la professió i, finalment, poder tenir més clar quin ha estat i quin és el rol de les infermeres en el món de la salut.
 

  • Martín Chaparro, Amparo (text) ; Caraballo Vázquez, Michelle (il·lustracions). Ona, Princesa del Mar. Sevilla: Babidi-Bú Libros, 2017
    Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

Amb aquest conte, la infermera Amparo Martín pretén transmetre l’amor de la família i donar el missatge que, amb petites coses, podem ser feliços. Intenta conscienciar que tenim un planeta que hem de cuidar, i com és d’important ajudar i protegir als més febles de la natura. El conte ens recordarà que hi va haver un dia històric per a la Humanitat, on els valors com l’amistat i la solidaritat es van unir per intentar solucionar un gran problema com és l’escalfament global i el canvi climàtic

  • Márquez, Isabel; Cabellos, Isabel. Buenos días, manicomio ¿Dígame? Barcelona: NED Nuevos Emprendimientos Editoriales, 2017
    Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

En aquest llibre, les infermeres de salut mental Isabel Márquez i Isabel Cabellos es qüestionen quin coneixement té la societat sobre la diferència entre la bogeria saludable i la malaltia que necessita tractament psicològic o psiquiàtric. Sap la gent què és un manicomi? Amb molts anys d’experiència treballant amb malalts mentals greus, han decidit escriure les experiències i les mutacions de la institució psiquiàtrica. El resultat és una apassionant aventura pel món del caos, de la paranoia i del deliri. Un llibre ple d’històries, secrets, testimonis, records, sentiments contradictoris i anècdotes dignes de pel·lícules de terror. Tot això explicat amb una gran sensibilitat, confidencialitat i amb un toc d’humor.

  • Olivé Ferrer, M. Carmen (coordinadora). Les Infermeres en l'atemptat del 17A: Històries de solidaritat i professionalitat. Barcelona: Edicions San Juan de Dios, 2018
    Lectures infermeres presentades a la biblioteca del COIB el 2018

Amb l’objectiu de donar visibilitat al treball de les infermeres en una situació d’emergència, aquest llibre coordinat per la infermera M. Carmen Olivé Ferrer recull el testimoni d’una quinzena d’infermeres i infermers que van intervenir en l’atenció i cura de les víctimes dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost de 2017. Aquest relat mostra no tan sols l’actuació dels professionals, sinó també les emocions viscudes i sentides en aquells moments, i dies posteriors.

Vols presentar un llibre a la biblioteca del COIB? Consulta més informació sobre el cicle de presentacions de llibres.