En els primers dos mesos d'activació del protocol infermer en l'àmbit de la cessació tabàquica, amb medicaments com la vareniclina i la citisiniclina, ja són 2.355 professionals les infermeres que han fet com a mínim una indicació i 7.637 les persones ateses.
El Departament de Salut ha publicat les primeres dades de seguiment des de la implementació del protocol pel qual les infermeres i infermers de Catalunya poden indicar i autoritzar diferents tractaments farmacològics per deixar de fumar. En aquest primer període, que va del 9 de desembre de 2024 al 31 de gener de 2025, ja són 2.355 professionals les infermeres que han fet com a mínim una indicació amb la guia del tabac i 7.637 les persones ateses.
El protocol, que reforça el paper clau de les infermeres en l’atenció primària i comunitària, desplega la competència i l'autonomia de les infermeres i infermers de Catalunya pel que fa a la prescripció; i millora l'eficiència del sistema, facilitant l’accés de la ciutadania a la medicació en el context dels programes de cessació, en els quals les infermeres i infermeres tenen un paper clau com a agents de salut.
El tabaquisme és un problema de salut pública que causa anualment gairebé 10.000 morts per malalties causades pel consum i l’exposició al fum del tabac. "Oferir ajuda des dels serveis sanitaris per abandonar el tabac és una de les estratègies efectives per a l’abordatge del tabaquisme que impulsa la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut, i que es materialitza principalment a través del Programa d’Atenció Primària sense Fum i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum", expliquen fonts del Departament de Salut.
Lideratge infermer en la lluita contra el tabac
El nou protocol no només autoritza la indicació farmacològica, sinó que formalitza i potencia l'actuació i lideratge que les infermeres ja desenvolupaven en l’acompanyament de les persones que volen deixar de fumar. Aquest enfocament integral inclou:
Intervencions educatives i de suport conductual.
Monitoratge del tractament i els resultats en salut.
Seguiment personalitzat per millorar l’adherència terapèutica.
Prevenció i detecció d’efectes adversos.
El protocol ha estat dissenyat amb l'objectiu de sistematitzar i adaptar la Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os, publicada al BOE, al context català. L'esmentada Guia permet la indicació infermera de tractaments farmacològics específics per a la cessació tabàquica, com la vareniclina i la citisiniclina. El document català ha estat elaborat i aprovat pel Programa d’Harmonització farmacoterapèutica del Servei Català de la Salut, en coordinació amb l'Agència Salut Pública de Catalunya i les xarxes d’Atenció Primària i d’Hospitals sense Fum. També hi han participat activament la Gerència de Cures Infermeres del Servei Català de la Salut i diverses entitats sanitàries, com ara la Unitat de Coordinació i Estratègia del Medicament (UCEM) de l’Institut Català de la Salut (ICS); el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, i institucions com el Consorci d’Oncologia i Badalona Serveis Assistencials (BSA), entre d’altres.
Guies i protocols
Fins a la data, ja són deu les guies assistencials publicades pel Ministerio de Sanidad –Anestèsics Locals, Anticoagulants Orals, Cistitis, Cremades, Deshabituació Tabàquica, Diabetis, Hipertensió, Febre, Ferides i Ostomies– i cinc els protocols específics –Anticoagulants Orals, Cremades, Deshabituació Tabàquica, Ferides i Ostomies– desenvolupats pel Departament de Salut.