El 12 de desembre se celebra el Dia de la Cobertura Sanitària Universal en commemoració de l'aniversari de l'aprovació, històrica i unànime, de les Nacions Unides de la cobertura sanitària universal, el 2012. És per això que aquest 2024, el moviment de la Universal Health Coverage (#UHC) recorda als estats la seva responsabilitat econòmica en l'assoliment de l'objectiu. El CCIIC demana "que s'atengui aquest deure polític i es garanteixi el finançament sostenible de la futura llei de ràtios infermeres".
"Quan les poblacions estan sanes, les comunitats i les economies prosperen. És per això que demanem als responsables de la presa de decisions de tot el món, que protegeixin les persones de les dificultats financeres per accedir als serveis de salut", expliquen des de la UHC en clara al·lusió a la responsabilitat dels governs per garantir que l'atenció sanitària sigui sempre gratuïta o, com a mínim, assequible; especialment per a les comunitats i persones més vulnerables. Un recordatori explícit que exemplifiquen en el fet "de no haver de triar entre l'assistència sanitària i posar menjar a taula" i que obliga els estats a la "protecció financera dels sistemes de salut". Una garantia que la UHC fa extensible, tant a l'accés a l'assistència sanitària de qualitat com als medicaments.
També el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) recull el testimoni de la jornada i demana "que s'atengui aquest deure polític i es treballi per arribar a un consens per al finançament sostenible de la futura llei que ha de millorar les ràtios infermeres. S'ha de garantir l'accés a les cures professionals de la població; un dret individual i col·lectiu que, amb les dotacions d'infermeres actuals, s'està fent insostenible", ha dit la degana Lluïsa Garcia. Les declaracions arriben després que el Congrés dels Diputats aprovés ahir prendre en consideració la Proposició de Llei de Seguretat del Pacient, iniciativa legislativa popular (ILP) promoguda pel sindicat d'infermeria SATSE el 2018 i que acumulava 83 pròrrogues.
A Catalunya falten 19.180 infermeres per assolir la ràtio mitjana de la Unió Europea. Així ho diu l'estudi “Radiografía de la profesión enfermera. Informe de Recursos Humanos 2023” elaborat per l'Instituto Español de Investigación Enfermera del Consejo General de Enfermería (CGE). Per províncies, la demarcació de Barcelona, amb una ràtio de 693 infermeres, és l'únic territori català que supera la mitjana estatal i ocupa la 24a posició a la taula. A l'altre extrem, les 572 infermeres de les comarques de Lleida (38a posició), les 515 de Tarragona (45a posició) o les 473 col·legiades a Girona (49a posició).