6 de febrer de 2025

El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) fa una crida a les col·legiades "a treballar en xarxa i estar vigilants davant de qualsevol indici de risc o de pràctica d'ablació". La petició arriba coincidint amb el "Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina", pràctica per la qual dotze nenes van ser ateses a Catalunya, el 2024.

Xarxa d'infermeres per garantir l'atenció, de per vida, a les supervivents d'ablació

6 de febrer. "Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina" (MGF)

Lluïsa Garcia, degana del CCIIC ha explicat que "les infermeres, totes, som imprescindibles per protegir i tenir cura d'aquestes nenes, joves i dones", fent referència a "la posició privilegiada que ens atorga el fet d'estar al seu costat al llarg de totes les etapes de les seves vides i fer-ho de forma propera, tenint la seva confiança".

Garcia ha destacat que les llevadores, infermeres obstetricoginecològiques que gestionen la cartera de serveis especialitzats d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR); les infermeres pediàtriques, que atenen els infants i adolescents dels 0 als 14 anys; o les infermeres familiars i comunitàries de l'Atenció Primària; són tres de les especialitats infermeres "amb més formació i oportunitat" per educar, prevenir o detectar la MGF.

Ara bé, "més dura" és l'expectativa a futur d'aquestes supervivents, "doncs moltes d'elles patiran seqüeles, físiques i psíquiques, tota la vida" –afirma la degana– "Així que caldrà potenciar els recursos i el treball col·laboratiu de les infermeres de salut mental per garantir l'atenció holística que necessiten aquestes dones al llarg del procés de recuperació".

El CCIIC ha volgut destacar, el paper de "les infermeres d'urgències extra i hospitalàries, que atenen les situacions més crítiques; o el de les infermeres del treball, ja que moltes d'aquestes dones tornen a la rutina laboral després d'haver estat víctimes d'una ablació amb problemes de salut molt greus". Per últim, Lluïsa Garcia ha demanat a les infermeres geriàtriques que "ampliïn la seva formació perquè d'ací a poc, quan aquestes dones siguin grans, necessitaran cures molt específiques".

LLUITA DELS ESTATS CONTRA UNA VIOLÈNCIA GLOBALITZADA

"Més de 230 milions de nenes i dones que viuen avui són supervivents d'aquesta pràctica abominable. Com una de les manifestacions més brutals de la desigualtat de gènere, la mutilació genital femenina infligeix ​​danys físics i mentals profunds i de per vida, comporta riscos per a la salut que poden ser mortals i atempta contra els drets de les dones i les nenes a l'autonomia corporal, la seguretat i la dignitat", així ho manifesta António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, en el seu missatge institucional de 2025; any en què l'ONU recorda que "estem progressant, però cal accelerar el ritme per eliminar aquesta xacra d'aquí al 2030".

A Catalunya, és la Comissió Nacional per a una intervenció coordinada contra les Violències Masclistes (CNVM) –de la qual el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) és membre– la què, a través del seu Comitè de Mutilació Genital Femenina, aborda aquesta forma de violència masclista de forma específica, dissenyant propostes de prevenció, acompanyant els processos de recuperació i garantint-ne la no repetició. D'aquesta estratègia coordinada emanen els protocols transversals que s'apliquen avui dia.

En aquest marc, el Govern ha aprovat una declaració institucional que estableix el full de ruta per erradicar aquesta pràctica a Catalunya. Entre les línies estratègiques de la Declaració, quatre directament associades al sistema de salut i relatives a l'accessibilitat, la proactivitat, la diligència i la formació dels serveis i dels professionals per atendre les necessitats de salut sexual i reproductiva de les nenes, joves i dones, sotmeses a aquesta violència masclista.