Amb motiu del Dia Internacional de les Llevadores, el 5 de maig, la vocalia del COIB reivindica fer més visibles les professionals referents de la cura de la salut sexual i reproductiva
Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Llevadores, el 5 de maig, la vocalia de llevadores del COIB vol posar en valor que les llevadores, infermeres especialistes en obstetrícia i ginecologia, són referents en la cura de la salut sexual i reproductiva. Per aquest motiu, impulsa una campanya a xarxes socials per donar-los més visibilitat aprofitant aquest dia i anima les llevadores de diferents àmbits a compartir la seva foto amb l'etiqueta #5MLlevadores i que mencionin el COIB (@COIBarcelona a Twitter i @infermeresdebcn a Instagram).
L'escassetat de professionals i la manca de places de formació especialitzada en Infermeria Obstètrica-Ginecològica centren les reivindicacions d’aquesta celebració. A més, la falta de llevadores posa en risc la bona qualitat de vida reproductiva de la dona. Per aquest motiu, augmentar la inversió en llevadores és urgent. Així ho reclama la Confederació Internacional de Llevadores (ICM, per les seves sigles en anglès). Segons l'organisme, la manca d'oferta formativa en l'especialitat situa el dèficit en un terç de les llevadores que es necessiten per atendre les necessitats de la població mundial; alhora que xifra l'efecte llevadora en aproximadament 4,3 milions de vides salvades per any, d'aquí al 2035.
Per la seva banda, el Consejo General de Enfermería adverteix que la desigualtat en el nombre de llevadores entre comunitats autònomes a l'Estat espanyol posa en risc la salut reproductiva i sexual de milers de dones en edat fèrtil, que compren entre els 15 i els 49 anys. Segons la corporació existeix una gran diferència entre els diferents territoris de l'Estat, que suposa un retrocés en les cures de les dones amb aquelles comunitats amb menor nombre de llevadores, així com una sobrecàrrega de feina de les professionals, que després de tres anys de pandèmia, estan esgotades. La publicació del mapa de llevadores per cada 100.000 dones en edat fèrtil situa Catalunya com la tercera comunitat amb la ràtio més baixa de professionals. El rànquing ha estat elaborat pel CGE a partir de les dades que facilita l’Institut Nacional d’Estadística (INE), i mostra la mitjana estatal de 75,1 llevadores com a referència.
Actualment, a l'Estat hi ha 10.000 llevadores en actiu i aquest any s'estan formant 437 noves professionals. En el cas de Catalunya, les llevadores en actiu són 1.480, de les quals 711 es jubilaran abans del 2026, segons informa l'Associació Catalana de Llevadores (ACL), a qui el COIB reconeixerà el proper dia 11 de maig durant l’acte institucional de celebració del Dia Internacional de les Infermeres per les seves contribucions en la millora de la professió durant l’any 2022.