31 d’octubre de 2024

    L’Institut Català de la Salut (ICS) ha elaborat una proposta sobre amb l’adquisició i administració d’apòsits estèrils, emmarcada en el Pla de xoc de sostenibilitat del CatSalut 2024, i que s’orienta a millorar l’eficiència i la seguretat en l’atenció, i a controlar la despesa farmacèutica.

    Posicionament sobre el nou model d’adquisició i administració d’apòsits estèrils de l'ICS

    Davant d’aquesta proposta, i amb la voluntat de col·laborar en la sostenibilitat del sistema i la qualitat assistencial, la Junta de Govern del COIB manifesta que cal:

    1. Planificació i desplegament: cal disposar d’un pla d’actuació que garanteixi la viabilitat del model proposat, incorporant una previsió de recursos humans, professionals i materials adequats. És necessari disposar d’un pressupost i d’una previsió de despeses que garanteixin la viabilitat de la iniciativa sense comprometre l’atenció.
    2. Abast del model: és necessari indicar si aquest nou model es tracta d’una proposta de normativa de règim intern o un intent de protocol·litzar les decisions clínico-assistencials sobre com tractar les cures i amb quin tipus d’apòsits.
    3. Protocols científics: cal incorporar la perspectiva científica en la definició dels protocols clínics, al marge dels criteris de gestió administrativa establerts.
    4. Prevalença del criteri clínic: la proposta podria interferir en el criteri clínic dels professionals, si aquesta es planteja com a normativa obligatòria. Recordem que els protocols assistencials han de servir com a guies flexibles, que permetin adaptar les cures a les característiques de cada persona atesa per tal de garantir una atenció integral i individualitzada.
    5. Reforçar la presència d’infermeres: conscients que, en l’actualitat, els equips d'atenció primària (EAP) pateixen de sobrecàrrega de tasques i activitats, cal abordar la incorporació de nou personal, com és amb infermeres o amb personal tècnic i auxiliar.

    Des del COIB recordem la importància d’uns protocols clínics rigorosos, basats en criteris de normopraxi i l’acord de la societat científica.

    • Rigor tècnic i científic
    • Actualització i revisió periòdica
    • Inclusió d’aspectes ètics i legals, així com respecte als drets dels usuaris
    • Flexibilitat i adequació al context personal i entorn assistencial
    • Nivell de qualitat assumible
    • A més, s’ha de garantir la identificació dels autors responsables, la data de confecció, i la data de revisió.

    Finalment, la Junta de Govern del COIB es mostra a disposició de l’ICS per tal d’articular una proposta que garanteixi la sostenibilitat econòmica, sense comprometre el servei, el criteri professional o la qualitat de l’exercici professional de les infermeres.