FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
25 d’abril de 2023

La pandèmia ha posat de manifest el valor de les infermeres del treball, que reclamen tenir més pes en la prevenció i la resolució de problemes de salut en l’empresa. Així ho creuen els guanyadors dels premis a les millors comunicacions científiques i pòsters de la 7a Jornada Catalana d’Infermeria del Treball i Salut Laboral, Eva Carranza, Miquel Àngel Calderó i Meritxell Soler.

Més visibles, però desaprofitades

Després de la pandèmia provocada per la covid-19, les infermeres del treball tenen més visibilitat i estan més reconegudes, tot i que cal que les empreses aprofitin més les seves capacitats per prevenir i resoldre problemes de salut i que es creïn més places d’especialistes. Així ho creuen Eva Carranza, Miquel Àngel Calderó i Meritxell Soler, guanyadors del primer premi, el segon i el tercer, respectivament, a les millors comunicacions científiques i pòsters presentats a la 7a Jornada Catalana d’Infermeria del Treball i Salut Laboral, que es va celebrar a la seu del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), el 9 de novembre de 2022. Aquesta trobada estava organitzada per l’Associació Catalana d’Infermeria del Treball i Salut Laboral (ACITSL) i el COIB.

Salvades per la teràpia

El primer premi es va atorgar al treball “Salut Laboral en pandèmia: Tocat i salvat”, presentat per Núria Madrid, Maria Picó, Montserrat Vacas, Eugenia Sánchez, Ruth Ripoll i Eva Carranza, que és especialista en Infermeria del Treball, però actualment treballa com a infermera generalista a les Consultes Externes de l’Hospital Moisès Broggi, de Sant Joan Despí. Aquest estudi recull en primera persona el seguiment d’una teràpia conductual per abordar l’impacte emocional causat per la pandèmia entre els professionals del centre. “Uns quants del nostre equip, que estàvem molt malament, vam demanar ajuda”, explica Eva Carranza, que afegeix que “les infermeres tenim una feina molt estressant, treballem amb emocions i moltes vegades aquestes emocions t’impacten.” Es van adreçar al Servei de Psiquiatria de l’Hospital, on van iniciar sessions grupals. Les va atendre la psiquiatra Montserrat Vacas que, quan les va veure, els va dir “esteu malaltes i, si no feu res, us posareu pitjor”.

“Les infermeres tenim una feina molt estressant, treballem amb emocions i moltes vegades aquestes emocions t’impacten”Van rebutjar prendre medicació, però van seguir de manera estricta la pauta que els va recomanar la psiquiatra. Feien teràpia un cop cada quinze dies, fora d’hores de feina. “Una plorava, l’altra reia, l’altra s’enfadava...”, explica Carranza, però “tot el que hi dèiem, es quedava allà.” Van començar a aplicar diverses tècniques i rutines. “Vam començar a fer tècniques d’higiene mental com ara pintar, a casa i, fora de la feina, havíem de tancar els mòbils i els ordinadors. Amb el companys vam establir torns rotatoris per poder descansar i eliminar l’excés de jornada com a hàbit.” Carranza i les seves companyes van seguir una pauta estricta de pauses cada cert temps i van aplicar tècniques que els van ser molt útils.

La infermera de l’Hospital Moisès Broggi segueix aplicant moltes d’aquestes tècniques actualment. “Una cosa que em va dir la psiquiatra i que m’ha quedat gravada és que ‘no pots fer paella si només tens temps de fer ous ferrats’, que has d’acceptar les coses que pots fer amb el temps que tens; això ho tinc sempre en compte quan veig que no puc fer-ho tot i així cuidar-me mentalment.”

Infermeres del treball i salut

L’estudi “El rol de lideratge de les infermeres del treball en el seu impacte en salut laboral i salut pública” va obtenir el segon premi de la Jornada. Un dels autors, Miquel Àngel Calderó, especialista en Infermeria del Treball a l’Hospital Universitari Santa Maria, de Lleida, explica que l’estudi posa en valor “la posició privilegiada de les infermeres de salut laboral, perquè se situen en un punt intermedi, entre les necessitats de l’empresa i l’obligació de preservar la salut de les persones que hi treballen i, fins i tot, de generar-la.” Tot i així, Calderó admet que “aquesta capacitat d’influència positiva està poc aprofitada en termes de salut pública” i que durant la pandèmia “es podria haver fet molt més per integrar processos de resolució de problemes de salut a l’empresa.” L’infermer de l’Hospital Santa Maria lamenta que en la campanya de vacunació contra la covid-19 es podria haver comptat amb les empreses i els seus serveis de prevenció.

Durant la pandèmia “es podria haver fet molt més per integrar processos de resolució de problemes de salut a l’empresa”Acció necessària

Un cas d’èxit que exemplifica la participació de les empreses en la vacunació va merèixer el tercer premi de la Jornada. Es tractava de l’experiència de col·laboració entre infermeres del sistema públic de salut amb infermeres del treball d’un servei de prevenció aliè durant una jornada de vacunació contra la covid-19 en una empresa càrnia de la demarcació de Lleida.

Els resultats d’aquesta experiència els va presentar Meritxell Soler, infermera de la Unitat de Salut Laboral de les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Soler va destacar que “l’acció va generar respecte i confiança cap al sistema de salut, els serveis de prevenció de riscos laborals i, en general, cap a tots els professionals sanitaris.” Els equips que van participar en aquesta acció la van qualificar com a “excel·lent, positiva i necessària” i deixa oberta la porta a col·laboracions futures.

Més visibilitat

Les infermeres que van resultar premiades durant la Jornada coincideixen a destacar que la pandèmia ha ajudat a fer més visible la infermeria del treball. “La pandèmia ha posat de manifest el valor de la salut vinculada al treball”, opina Miquel Àngel Calderó, que afegeix que la crisi sanitària ha permès apropar encara més als treballadors les infermeres que exerceixen en l’àmbit laboral. En el mateix sentit, Meritxell Soler destaca que “hem gaudit del reconeixement que ens ha mancat durant certes èpoques.”

“La pandèmia ha posat de manifest el valor de la salut vinculada al treball”Per la seva banda, Eva Carranza reconeix que la pandèmia ha fet que les infermeres del treball hagin estat més visibles, però lamenta que “hauríem d’haver fet més coses a nivell psicològic.” La infermera de l’Hospital Moisès Broggi explica que “la gent només espera de tu que els facis la revisió i que els atenguis quan tenen un ensurt”, però “l’especialitat fa moltes mes coses” i conclou que “si ens quedem amb la idea que les infermeres del treball només fan revisions, l’especialitat no resultarà atractiva, i ho hauria de ser molt.”