La infermera Adelina García ha liderat el desenvolupament del dispositiu després de constatar en la seva tesi doctoral que una de cada vuit dosis de fàrmac intravenós no s’administra a l’usuari perquè queda retingut a la tubuladura

Un projecte infermer de purgació d’equips de seroteràpia permet evitar la inframedicació intravenosa

La infermera i professora de l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT) Adelina García és la investigadora principal d’un innovador sistema que purga i neteja els tubs dels equips de seroteràpia. Aquest dispositiu evita que el fàrmac resti retingut en l’equip de perfusió, el qual s’aboca a les escombraries, i permet que la persona atesa pugui rebre la totalitat de la dosi, cosa que evita alhora el malbaratament de medicament i el risc de contaminació a l’interior dels tubs.

La infermera ha desenvolupat i patentat aquest sistema amb els investigadors i professors de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) Javier Álvarez i Javier Freire) i de Daniel Garcia Magariño, que es va graduar recentment com a enginyer del grau en Enginyeria Electrònica a l’ESEIAAT.

Reduir la inframedicació dels usuaris

El projecte parteix de la tesi doctoral de García, que ja havia començat a investigar en la seva tesina de màster la problemàtica de la inframedicació que havia detectat en la seva experiència com a infermera d’urgències hospitalàries. "Em vaig adonar que en els medicaments que s’administren per via intravenosa de forma intermitent, un cop la infermera considera que la perfusió ha acabat perquè la càmera està buida, retira l’ampolla que conté el fàrmac i el llença a les escombraries," explica. Per aquest motiu, va plantejar-se què passava amb el fàrmac que queda retingut a la tabuladora i que no s’ha administrat en la seva totalitat i va formular la hipòtesi que alguna cosa fallava en aquesta tècnica i que s’infradosificaven els pacients.

Per aquest motiu, va desenvolupar el treball d’investigació sobre com es realitzava en set hospitals catalans amb 170 persones ateses a les quals es va administrar paracetamol per via intravenosa, ja que permet monitoritzar-se a nivell plasmàtic. Els resultats en sang van mostrar diferències significatives en els nivells del fàrmac constatant que, en tots els casos analitzats, la perfusió s’aturava i es considerava com a finalitzada sense realitzar purga dels medicaments retinguts als tubs del sistema. La mitjana de fàrmac retingut que no arriba a l’usuari és de 12,65 cc, la qual cosa representa el malbaratament d’una de cada vuit dosis administrada.

"El fàrmac que queda retingut a la tubuladura afecta a nivell clínic el pacient," afirma. "Aquest fet genera tres conseqüències: d’una banda, l’usuari no rep el total de la dosi prescrita i, per tant, la seva resposta terapèutica al medicament no és la prevista. D’altra banda, el medicament retingut es llença, amb el conseqüent impacte mediambiental, i, finalment, el cost del medicament no administrat, que ronda l’1,77 euros per dosi." Tant és així que la investigadora ha comprovat, en el seu estudi, que gairebé un 40% de les persones ateses presentaven reaparició del dolor o de febre al cap de quatre hores d’haver-los administrat la dosi de paracetamol per via intravenosa.

 

"Aquesta intervenció infermera té unes mancances per falta de coneixements, no és voluntària," aclareix. A més, García es va adonar que la inframedicació intravenosa no era un fet que tingués lloc en unitats de nounats ni en hospital de dia d’oncologia perquè a través de les bombes d’infusió ja es contempla tot el fàrmac que pot quedar retingut. Per aquest motiu, l’equip multidisciplinari d’investigadors volia trobar un sistema que ajudés a purgar automatitzat, sense la mà humana, que permetés administrar la medicació en la seva totalitat. El sistema electromecànic que han patentat purga de manera automàtica l’equip de seroteràpia arrossegant el fàrmac que queda retingut. És innovador, totalment automàtic i evita el contacte del líquid amb la vàlvula, evitant així que es pugui contaminar el fàrmac.

El potencial de les infermeres en la recerca

La infermera i professora, que ja havia patentat un disseny d’un equip bicameral anteriorment, es mostra molt satisfeta amb el projecte i amb el fet de treballar amb altres professions. "Ha estat molt enriquidor, el coneixement s’ha de fer de forma transversal. Lamenta que per a les infermeres, la recerca hagi de ser un sacrifici del temps personal, però reivindica el paper que tenen en la investigació. Les infermeres som a peu de llit, tenim molts coneixements i molt de potencial per fer preguntes d’investigació que encara no s’han resolt.”

García anima les seves companyes de professió a plantejar-se accions de millora en la pràctica assistencial del dia a dia: "Tenim molt marge d’actuació.” Ara, amb el prototip patentat, els investigadors es troben en fase de preparar el producte final per tal que es pugui implementar en hospitals.

Imatge: Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)