El Servei de Biblioteca i Documentació Infermera (SBDI) recomana 10 llibres escrits per infermeres o d’interès per a la professió i fa una crida a xarxes socials perquè es facin més recomanacions literàries relacionades amb les infermeres amb l'etiqueta #SantJordiCOIB.

Recomanacions literàries infermeres per al Sant Jordi d'estiu

Aquest Sant Jordi d’estiu, el Servei de Biblioteca i Documentació Infermera (SBDI) del COIB recomana 10 obres que d'alguna manera estan relacionades amb la professió infermera. També fa una crida a tothom que s’hi vulgui sumar fent les seves recomanacions literàries infermeres a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #SantJordiCOIB.

 

B, David. Epiléptico. La ascensión del gran mal. Madrid: Sinsentido, 2019. 373 p. ISBN 9788496722484
Epiléptico, l'obra més ambiciosa de David B, evoca la malaltia incurable del seu germà, l'epilèpsia, i la seva publicació va ser un electroshock en el món del novè art. Publicada inicialment en sis volums sota el títol de La Ascensión del gran mal, per fi es recopila en un tom únic, donant a conèixer de forma integral una de les novel·les gràfiques més potents dels últims anys. Epiléptico apareix en la llista dels millors còmics de la revista Time, i va ser triat per la prestigiosa Metacritic com el millor llibre de no-ficció.

 

Batalla, Montse; Xevidom, Manicomio: una historia real. Barcelona: La Cúpula, 2019. 168 p. ISBN 9788417442293
La Clara té 19 anys, estudia segon d'Història, fa hores en un bar de copes i manté una relació una mica tempestuosa amb en Pau. Es considera una noia vitalista i la seva vida transcorre amb les preocupacions i alegries pròpies de la seva edat. Fins que de sobte apareixen els primers símptomes: insomni. Fatiga. Falta de concentració. Bloqueig emocional. Por.

 

Brittain, Vera, Testamento de juventud. Madrid: Errata Naturae, 2019. 846 p. ISBN 788417800345
Primer lliurament en les memòries de Vera Brittain i abasta des de 1900 fins a 1925. Va ser publicat el 1933. Les memòries de Brittain continuen amb Testamento de experiencia, publicat en 1957, abastant els anys 1925–1950. Entre aquests dos llibres ve Testamento de amistad, de 1940, el qual és essencialment una memòria de la col·lega i amiga pròxima de Brittain, Winifred Holtby. Un segment final del llibre de memòries, Testamento de fe o Testamento del tiempo, va ser planejat per Brittain però quedà inacabat amb la seva mort.

 

Castro, Antonia, coord., Desde mi habitación (Volumen II): proyecto RELAT-hos. Barcelona: Caligrama, 2020. 265 p. ISBN: 978-841820334-3
El projecte RELAT-Hos és una iniciativa impulsada per la Direcció Infermera de l’Hospital de Bellvitge que convida els pacients ingressats a l’hospital a escriure un relat o qualsevol altre text creatiu durant la seva estada al centre i que formarà part d’un llibre que es regalarà a futurs pacients durant el seu ingrés hospitalari.
 

Guerrero Domenech, Yolanda, Mariela. Barcelona: B, 2019. 671 p. ISBN 9788466664677
És la història de la Mariela, una infermera espanyola que arriba a París el 1918, durant els mesos finals de la Primera Guerra Mundial. La incomprensió dels qui no conceben que una dona sigui capaç de salvar vides no li ha deixat un altre camí que la fugida. La Mariela recorrerà alguns dels escenaris clau de la història del segle XX, des de l'horror de les trinxeres fins a Berlín, Moscou i el front rus. També s'enfrontarà a la gran epidèmia que va assolar Europa durant uns anys sinistres: la grip espanyola, la Bèstia, que es va cobrar tantes víctimes com els exèrcits.

 

Iborra, Elisabeth G., Anécdotas de enfermeras: edición ampliada con Emergencias que no creerás. Barcelona: Debolsillo, 2019. 330 p. ISBN: 9788466348270

Aquest llibre és la demostració que les llegendes urbanes sovint es queden molt curtes respecte a la realitat. La imaginació de la ment col·lectiva no arriba a l'altura de les anècdotes que les infermeres i els cossos d'emergència d'aquest país viuen diàriament: els malalts i els seus familiars que acudeixen a aquests centres semblen anar en un estat de nerviosisme i distracció que els porta a protagonitzar gestes veritablement surrealistes. La capacitat de sorpresa d'aquests professionals és infinita, l'ésser humà mai deixarà de sorprendre'ls.
 

Molinero Huguet, Jorge, La enfermera del desierto: Vida y recuerdos de Horría, que significa libertad. Barcelona: Carena, 2019. 292 p. ISBN 978-8417852382

En el capítol 30 de la primera novel·la de Jorge Molinero, "tota la mort per a dormir", l'autor recrea el bombardeig de Mudraiga, en el qual avions de l'exèrcit marroquí van massacrar a milers de civils indefensos. En una de les escenes, una jove infermera espanyola plora desconsolada sobre el cadàver del seu marit, un metge sahrauí que havia decidit unir-se a la revolució iniciada pel Front Polisario. Un any després d'haver escrit aquell passatge, l'autor presentava la seva novel·la a Barcelona i, en acabar l'acte, va observar a una senyora d'edat provecta que avançava cap a ell recolzada en un bastó. Era ella, la infermera del desert. I així comença la introducció de la present novel·la, on l'autor ens descriu com condició a la persona que ell havia convertit en personatge.

 

Muñoz, Nieves, Las batallas silenciadas. Barcelona: Edhasa, 2019. 544 p. ISBN 978-8435063357
Verdun, 1916. Quan esclata la Gran Guerra, la Irene Curie pren una decisió: la d'estar el més a prop possible del front. Convençuda que ajudarà a salvar moltes vides, gastarà fins al seu últim alè a ensenyar radiologia als cirurgians als hospitals de campanya mitjançant aparells portàtils ideats per ella i la seva mare, Marie Curie. La seva estada a l'hospital de Barleduc es convertirà en una lluita per a guanyar-se el respecte dels adobats militars i de les seves companyes... fins que esclata la tempesta. Quan els alemanys bombardegen Verdun, comença una carrera contrarellotge per a arrencar de la mort la quantitat de vides més gran possible. Juntament amb la infermera, Berthe, i la voluntària, Shirley, s'enfrontarà a l'infern que va suposar la batalla més cruenta i llarga de la guerra. I no sols lluitaran per la seva pròpia supervivència. El cel i la terra cremen... i elles estan enmig de la batalla.

 

Schweikert, Ulrike, La casa de la caridad. Barcelona: Grijalbo, 2019. 464 p. ISBN 9788425357855

Berlín, 1831. El còlera ha arribat a la ciutat. Els destins de tres dones es creuaran al Charité, l'hospital més antic de Berlín. El pànic s'apodera de Berlín quan es descobreix el cadàver d'un mariner víctima del còlera. Mentre el doctor Dieffenbach i els seus col·legues del Charité lluiten sense treva per frenar l'epidèmia, tres dones molt diferents veuran els seus destins units per l'hospital més avançat d'Europa en l'època. Mentre els metges del Charité intenten descobrir l'origen i la forma de transmissió del còlera, lluiten contra les infeccions, la gangrena, la tinya o la sífilis, aquestes tres dones valentes i lluitadores viuen immerses en les seves pròpies batalles personals. La comtessa Ludovica, atrapada en un matrimoni sense amor amb un hipocondríac. Martha, una llevadora que s'esforça per aconseguir un futur millor per al seu fill i Elizabeth, una infermera apassionada per la infermeria i enamorada d'un jove doctor.

 

Tarragó, Silvia, La doctora. Barcelona: Ediciones B, 2020. 360 p. ISBN 9788466667210

La Paloma, una jove metgessa de 25 anys, és contractada en un sanatori per a persones amb tuberculosi a l'Espanya de mitjans dels 50. Allà coneix a l’Almudena, una altra metgessa que, igual que ella, comença a collir els primers èxits de la seva carrera mentre ha de superar les reticències del personal sanitari, les seves enveges i venjances. Mentre l’Almudena indaga una esgarrifosa llegenda sobre el sanatori, la Paloma caurà en un arriscat triangle amorós entre un metge casat i un malalt que li recorda de manera sorprenent al seu primer amor.

 

Recorda que pots consultar el Catàleg en línia de la biblioteca