El COIB acull la Jornada de Benvinguda d’Especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària d’AIFICC
23 d’octubre de2023
Enric Mateo, especialista en Infermeria familiar i comunitària i tresorer del COIB, dona la benvinguda a l’acte destacant el paper de l’atenció primària i la salut comunitària en donar resposta a les necessitats dels ciutadans, pensant en manera global i actuant localment.
Marta del Moral, en representació de l’AIFICC, ha iniciat el discurs de la Jornada de Benvinguda d’Especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària organitzada per l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) i ha posat en valor la especialitat i el compromís de les societats científiques. Per un altre costat, Emi Camprubí ha parlat en representació de les Subcomissions de les Unitats Docents i ha fet un repàs del què és la formació especialitzada i el valor que aquestes aporten.
L’infermer Enric Mateo ha posat èmfasis en les característiques de les infermeres especialistes, ben formades, compromeses, resolutives i amb un alt grau de responsabilitat. A Catalunya en aquests moments, ja hi ha 1243 infermeres que representen el 35% del total d’infermeres que treballen a l’atenció primària, una especialitat reconeguda i regulada que s’ha anat transformant i consolidant amb els anys.
Mateo remarca que som garantia de treball en equip per sumar i no per competir i que s’ha de prestar atenció al context individual, familiar, social i ambiental. L’atenció primària no es pot entendre com a salut centrada en la persona si no es tenen en compte tots aquests contexts, és necessària una visió integrada. El repte de futur és que el canvi ha d’estar orientat a les cures i adaptat al context social-cultural i econòmic.
La jornada ha continuat amb sis tallers pràctics al llarg de la tarda. Primer ha estat el torn del taller pràctica del peu diabètic: exploració neurològica, vascular i estratificació de risc, a càrrec d’Albert Guerrero, infermer especialista en família i comunitària del CAP Terrassa Nord. L’infermer Jaime Bataller, del CAP Martí i Julià, ha liderat el segon taller pràctic de malalties de transmissió sexual: detecció, prevenció i abordatge. El tercer dels tallers pràctics ha estat sobre la interpretació de resultats de laboratori, de la mà de Mònica Pons, infermera especialista de família i comunitària del CAP Nova Lloreda.
Tot seguit s’ha celebrat el taller pràctic de risc cardiovascular (RCV): prevenció, detecció i abordatge des d’atenció primària, amb Maria Gimera, metgessa especialista de família i comunitària. Els dos últims tallers han estat de diagnòstic de la fragilitat, atenció al cuidador i promoció de l’envelliment saludable, amb la infermera Marta del Moral, del CAP Casanova, i el taller pràctic de vacunació en grups de risc, amb la infermera Elisabet Jurado, del Centre de Vacunacions Internacionals de Lleida.