FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
15 de desembre de 2023

La Dra. Glòria Jodar, degana del CCIIC i directora de l'Àrea de Coneixement i Desenvolupament Professional del COIB, assisteix a la IV Jornada d'Infermeria i Responsabilitat Política de la Societat Catalano-Balear d'Infermeria (SCBI).

Infermeres, política i poder

La seu de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de les Balears, a Barcelona, ha acollit aquest matí la que ha estat la quarta edició de la Jornada d'Infermeria i Responsabilitat Política que organitza la Societat Catalano-Balear d'Infermeria (SCBI).

La jornada –a la qual ha assistit la degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i directora de l'Àrea de Coneixement i Desenvolupament Professional del COIB, Glòria Jodar– ha despertat gran interès, doncs tal com explicava la presidenta de la SCBI en el seu discurs de benvinguda, Esther Risco Vilasarau, s'ha celebrat "en un moment de profunda reflexió sobre el nostre reconeixement, les competències i la necessitat de millores laborals". Risco que ha donat la benvinguda als assistents acompanyada de Carme Planas Campmany, gerent de Cures Infermeres del Departament de Salut, ha anat un pas més enllà dient que "és un moment complex, convuls i potencialment revolucionari".

Infermeres, política i poder

La jornada ha continuat amb la conferència inaugural centrada a "El dret a la cura. Reflexions per aquest segle XXI" de la Dolors Comas d'Argemir, catedràtica emèrita d'Antropologia Social de la Universitat Rovira i Virgili; que no ha desaprofitat l'ocasió per parlar de la "crisi de la cura" que ha provocat "la injustícia social", de l'èxit social i (alhora) "repte" que suposa la longevitat o "aconseguir la transformació social i política per al reconeixement del Dret a la Cura", entre altres aspectes.

Amb aquest mateix neguit infermer pel canvi, en les paraules de Núria Cuxart Ainaud que moderava la taula rodona "Relacions de poder i conflictes de rol". Cuxart, que és professora col·laboradora de la Facultat d'lnfermeria de la Universitat de Barcelona (UB), membre del Col·lectiu Minerva i va ser degana del CCIIC, ha definit el poder com "la capacitat de decidir i de poder transformar" i ha fet una advertència sobre com "les infermeres, a força de subestimar el nostre poder, el perdem". La taula ha comptat amb la participació de Meritxell Cascán Montiel, infermera d'Urgències de I'Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, coordinadora de Cooperació del COIB i del Campus Clínic Solidari; Daniela Lleixà Lleixà, infermera a I'EAP Tortosa Oest de l'APICS Terres de l'Ebre i alcaldessa de Mas de Barberans; i Maica Herranz Rodríguez, infermera referent de Benestar Emocional i coordinadora de Recerca d'Infermeria al CAP Casanova de Barcelona i membre del Grup Motor de la Xarxa pel Dret a la Cura.

Tot seguit, Sara González Muñoz que conduïa la jornada, ha entrevistat Adriana Güell Sans, co-coordinadora de la Time Use Initiative, un moviment mundial que impulsa la implementació efectiva del dret al temps i de les polítiques del temps per a totes les persones. Güell ha convidat les infermeres a prendre consciència sobre "la pobresa del temps"

La conferència de clausura "La construcció social del poder" de Soledad Gallardo Bonet, directora gerent de I'Hospital Universitari Son Llàtzer de Palma de Mallorca i guardonada amb el Premio Nacional de Enfermería en l'àmbit gestor; ha apostat per "generar nou poder i no lluitar per canviar els existents" –missió impossible, segons Gallardo– per aconseguir els canvis. Un poder nou pel qual cal "relat i coratge".

La jornada ha finalitzat amb la lectura de conclusions per part de Miriam Rodríguez Monforte, vocal de docència de la SCBI.