Avui s’ha celebrat el Congrés d'Infermeria Familiar i Comunitària al Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, on professionals destacats s’han reunit per a discutir i compartir coneixements sobre les últimes tendències i reptes en aquesta especialitat de la infermeria.
L'esdeveniment ha comptat amb la participació d'infermeres, metges, investigadors i altres professionals de la salut, així com autoritats en el camp de l'atenció primària.
L'acte inaugural ha començat amb la benvinguda d’Esther Gil, representant de la Direcció Estratègica d'Atenció Primària del Departament de Salut, Enric Mateo, Tresorer del COIB, Jaime Bataller, Vicepresident d'AIFiCC i Marta del Moral, vocal de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya. Mateo ha destacat la importància de pensar de manera global i actuar localment, i també ha posat èmfasi en com la infermeria familiar i comunitària té diversos reptes com la fragmentació del sistema de salut i la necessitat d’una atenció més centrada en la persona.
La sessió de comunicacions orals és un dels punts destacats de l'esdeveniment. Moderada per Emi Camprubí, aquesta sessió aborda temes diversos com les experiències i percepcions del col·lectiu LGTBIQ+ sobre l'atenció primària, amb Jorge Abel González, i l'estat nutricional de pacients en atenció domiciliària, amb Maria Massot i la percepció dels hàbits alimentaris en adolescents, amb María Moreno. En una altra taula moderada per Empar Domínguez s’han discutit temes com l'ús de mitjans amb pantalles en infants, amb Marcos Díaz, les preocupacions i factors estressants en l'adolescència, amb Paula Recuero, i la dismenorrea primària en dones, amb Marta Álvarez.
Després d’un breu refrigeri, comença la tercera taula moderada per Iris Forcada, aquesta part del programa inclou presentacions sobre el nivell d'alfabetització en salut en pacients amb diabetis tipus II, amb Elisa Martín i l'avaluació de la satisfacció del pacient amb la gestió infermera de la demanda aguda en un centre d'atenció primària urbà, amb Marta Mezquita.
L’acte ha acabat amb la conferència final, titulada "Construint un Futur Saludable: La Intel·ligència Artificial en la Pràctica Infermera", a càrrec de Marc Fortes Bordas, Director de l'Escola de Salut de l'Hospital St. Joan de Déu. En aquesta conferència, s'exploren les aplicacions de la intel·ligència artificial en la infermeria i el seu potencial per millorar l'atenció i els resultats dels pacients.
La jornada conclou amb l'entrega de premis, on es reconeixen els millors pòsters, les dues millors comunicacions orals i el premi a Pre Doctorat per Idiap Jordi Gol.
Marta del Moral i Pairada, Vocal de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya i Doctoranda del Programa Doctorat Infermeria i Salut de la Universitat de Barcelona, tanca l'esdeveniment amb unes paraules d'agraïment i ànim per seguir avançant en la infermeria familiar i comunitària.