29 de maig de 2019

Esperanza Díez Fuentes, infermera integrant de la Comissió de Maltractaments i Salut (CMIS) del COIB, criminòloga i docent, va traspassar el passat cap de setmana. Les seves companyes del CMIS han volgut compartir unes sentides paraules de record per qui ha estat referent en l’àmbit de la violència de gènere per a moltes infermeres. 

Mor Esperanza Díaz, integrant de la Comissió de Maltractaments i Salut del COIB

Esperanza Díez Fuentes, infermera integrant de la Comissió de Maltractaments i Salut (CMIS) del COIB, criminòloga i docent, va traspassar el passat cap de setmana. Les seves companyes del CMIS han volgut compartir unes sentides paraules de record per qui ha estat referent en l’àmbit de la violència de gènere per a moltes infermeres. 

Nascuda a Elx (Alacant), Díez era diplomada en Infermeria i en Criminologia. Treballava com a infermera assistencial d’urgències al Centre Perecamps (Parc de Salut Mar) des de feia més de 20 anys. 
Esperanza Díez va ser membre fundadora de la Comissió de Maltractes del Parc de Salut Mar (CITAM) i membre col·laboradora del Grup de Violència de Gènere i Atenció Primària (CAMFIC). Amb una àmplia experiència en docència, formació, elaboració de protocols i guies d’actuació en l’àmbit de la violència de gènere, Díez col·laborava també com a docent en cursos de Violència de Gènere de l’ Institut d’Estudis de la Salut (IES).

Dolors Rodríguez i Teresa Echeverría, companyes d’Esperanza Díez a la Comissió Comissió de Maltractaments i Salut (CMIS) del COIB, han volgut compartir un escrit de record a la seva companya:

«Esperanza Díez Fuentes, Espe, com totes i tots la coneixíem, va ser una dona transgressora tant en la vida com en la seva estimada professió, la infermeria. Dona apassionada tant les seves opinions, ideals i valors. Militant dels seus compromisos personals, socials i infermers.
Espe va compartir amb nosaltres una visió holística del món, tant en els desenganys, il·lusions, compromisos i com no, en la nostra professió. Hem gaudit i après d'ella, de la seva lluita com a dona i com a infermera, tant des del seu entranyable i estimat CUAP de Pere Camps, a la Comissió de Violència de Gènere a Parc Salut Mar, al grup de Violència de Gènere de la CAMFIC i, com no, a la nostra estimada Comissió de Maltractaments i Salut (CMIS).
Amb ella hem compartit l'entusiasme per crear la CMIS al COIB, una comissió específica que treballés les violències, des d'una perspectiva de gènere, i que posés de manifest les repercussions que aquestes tenen en la salut de les persones. Amb ella vam treballar colze a colze durant anys el disseny d'un programa que pogués oferir a les infermeres que patien o havien patit violència, un lloc entre companyes de professió, lliure de prejudicis, amb total confidencialitat i oferint acompanyament. Amb aquests objectius va ajudar a fer néixer al Programa Ajuda. Companya de militància feminista, lluitadora contra el patriarcat, les múltiples i diverses desigualtats ... que no ens ha deixat orfes sinó tot el contrari, la seva presència en nosaltres és constant, tant en la nostra vida com en el nostre treball i en el Programa Ajuda.
Infermera referent per a moltes generacions d'infermeres a la nostra estimada ciutat de Barcelona, sent també Espe una de tantes infermeres testimoni actiu dels atemptats de l’agost del 2017 tal i com ella va testimoniar en el llibre "Les Infermeres a l'atemptat de l'17a": “No és una experiència positiva, jo porto molts anys de professió i estic plena de compassió. La violència, matar-nos els uns als altres, on hem arribat? Si mirem a la professió, llavors si podem parlar d'experiència positiva, ajudar, sentir-te útil, guarir ... percebre l'agraïment.”
Així era l’Espe. Aguda, incisiva, calmada ... com amb calma va marxar de matinada, acompanyada pels cants matutins dels ocells, que tant li agradaven escoltar i gaudir ... En calma amb la seva companya de vida, també infermera, Concha. I com bé recitava Mercedes Sosa "Gràcies a la vida" per haver-nos deixat compartir aquest meravellós temps amb tu.»

 

Fotografia: Arxiu COIB