Les infermeres tenen un paper fonamental per trencar l’estigma que envolta les malalties mentals
Les malalties mentals segueixen sent un tabú per a bona part de la societat i s’associen amb estereotips que no reflecteixen la realitat. Aquestes patologies poden afectar qualsevol persona, en qualsevol moment de la vida. En la majoria de casos, si estan ben tractades, les persones afectades poden dur a terme una vida normal. Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d’octubre, abordem aquesta qüestió amb testimonis d’infermeres amb experiència en diversos àmbits, d’un pacient i d’un familiar.
“Hi ha molta por i rebuig a les malalties mentals”, explica María Teresa Francisco, que té un familiar afectat. La manera d’evitar aquest rebuig és, diu Francisco, donant més informació a la gent. “Una persona amb una malaltia mental que estigui ben tractada no és diferent de la resta”, explica.
Hi coincideix Jan Ambrós, diagnosticat d’esquizofrènia paranoide, a qui només el fet de prendre’s la medicació li fa recordar-se de la malaltia. Tot i així, Ambrós destaca que de vegades és difícil encertar-la amb el tractament. “Segons la dosi i el medicament que prenguis, molts cops l’efecte del fàrmac t’impedeix dur un ritme de vida normal”, admet.
Ajuda a trencar l’estigma
El paper de la infermera és fonamental per poder abordar la salut mental. “És una figura que treballa diàriament per trencar l’estigma social que acompanya aquestes malalties”, explica Alba Roselló, infermera familiar i comunitària, que afegeix que això “ho fa a partir de considerar la salut mental com una esfera imprescindible que cal considerar en la cura de les persones i de la comunitat.”
Roselló reivindica el paper de les especialistes en infermeria familiar i comunitària que, segons explica, “han de liderar projectes de salut comunitària que posin el focus en la prevenció de les malalties de salut mental a partir de l’educació per la salut, oferint a la població estratègies d’hàbits i pràctiques saludables per la seva salut mental.” Roselló destaca la importància de la prevenció, sobretot, entre els infants i adolescents, “ja que uns bons hàbits en aquesta etapa vital seran determinants per a etapes futures.”
Cada infant és un món
Lídia Torrent és infermera especialista en salut mental, que treballa amb infants i adolescents al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell. Les afeccions més freqüents que atenen al centre on treballa són trastorns del dèficit d’atenció, ansietat i trastorns afectius, i trastorns de la conducta, que sumats representen dues terceres parts dels casos que s’hi tracten. Amb menor proporció, aborden trastorns de l’espectre autista, psicosi i menors amb estat mental d’alt risc i trastorns de la conducta alimentària, entre d’altres.
La infermera del Parc Taulí afirma que “cada infant és un món i m’agrada pensar que les infermeres formem part d’aquest món tan variat i tan divers.”
Infermeres especialistes en salut mental
La formació de la infermera especialista en salut mental inclou coneixements en patologia mental i psicofarmacologia, però també ha de garantir que adquireix capacitats comunicatives “que li permetin obtenir informació sobre la relació entre el pacient i la família”, explica Maria Figueras, infermera de salut mental jubilada, que ha dedicat bona part de la seva vida professional a la docència. Segons Figueras, la infermera especialista “ha de tenir curiositat per poder anar més enllà del diagnòstic i poder atendre la persona de manera holística.”
L’impacte de la covid-19
Aquest any, la pandèmia de la covid-19 ha condicionat la manera com han treballat les infermeres especialistes en salut mental. “Ens ha obligat a experimentar nous formats i noves estratègies en cures d’infermeria dins la salut mental i, en general, en totes les especialitats”, explica Patricia Lorenzo, infermera interna resident.
Lorenzo lamenta que “s’ha hagut de prioritzar la detecció i la prevenció de noves malalties i noves descompensacions psicopatològiques i s’ha hagut de deixar de banda la promoció de la salut, que és essencial.”
Dia Mundial de la Salut Mental
Com no podia ser d’una altra manera, la covid-19 és protagonista del Dia Mundial de la Salut Mental d’aquest any, que se celebra el 10 d’octubre. Es tracta d’un esdeveniment promogut per l’Organització Mundial de la Salut per tal que la societat i els poders públics prenguin consciència de la importància que té l’accés de la població a uns serveis de salut mental de qualitat, així com trencar amb l’estigmatització que envolten les malalties mentals.
Foto: Canal Salut - Departament de Salut