Píndola de cures integratives. Taula rodona: Intervencions amb ioga pel benestar cos i ment de les persones amb malaltia oncològica i en salut mental. Un enfocament de salut integratiu
La Comissió assessora de cures integratives del COIB organitza aquesta píndola en què coneixerem la visió de la infermera en l'aplicació del ioga en àmbits hospitalaris.
Objectius
Conèixer les intervencions en ioga que s'estan desenvolupant actualment a l'hospital de la Vall d'Hebron, a l'hospital de Santa Caterina de Girona i a l'hospital del Mar pel benestar de les persones amb malaltia oncològica i en salut mental.
Conèixer la visió de la infermera en l'aplicació del ioga en àmbits hospitalaris.
Conèixer l'experiència de les persones que apliquen intervencions en ioga i la de les persones que les reben en l'àmbit hospitalari.
Programa
Presentació de la taula rodona a càrrec de les infermeres Carolina Rebato i Elena Saura
Exercici d'activació de la resposta de relaxació guiat per la infermera Carolina Rebato
Evidències científiques del ioga en salut integrativa. Diferències amb l'activitat física convencional. A càrrec de la infermera Carolina Rebato
Experiències a través del ioga en les diferents fases d'atenció a les persones en procés de malaltia, conduït per les infermeres Carolina Rebato i Elena Saura, en les quals participen totes les ponents mitjançant preguntes dirigides a les ponents sobre:
Diagnòstic. Eines de gestió davant la situació de pèrdua de salut
Intervencions ment i cos, com el ioga, davant l'estrès i l'ansietat en totes les situacions del procés de malaltia. Evidències en la reducció de fàrmacs adjuvants i adherència al tractament
L'efectivitat del ioga en la dimensió espiritual en el final de vida i el dol.
Repercussions del ioga en la dimensió social i familiar.
Intervencions del ioga com a camí d'autoconeixement, autoresponsabilitat i empoderament en la salut.
Activitats de ioga en salut mental.
Incorporació de l'entrenament cos i ment a la vida diària.
Tècniques bàsiques per a cuidar el cuidador
Implementació en el sistema de salut públic.
Pràctica experiencial amb els participants en la jornada.
La sessió anirà a càrrec de:
Elena Saura. Infermera. Màster interuniversitari de la UAB, Fundació Doctor Robert i la UB, en col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Postgrau en Intervencions autònomes d’infermeria per a un desenvolupament personal i professional: Teràpies Naturals. EUI Santa Madrona de la Fundació “la Caixa” (UB). Diploma en Massatge Ayurvèdic per la Universitat de Pune. Curs de Panchakarma and Ayurvedic Cosmetics a Tilak Ayurveda College, Pune, Índia. Curs de 2n Nivell de Massatge Ayurvèdic. Advance Program in Abhyanga & Introductory Panchakarma a l’SDM College of Ayurveda, Hassan, Índia.
Alba Piñol. Llicenciada en Ciències de la Informació especialitat en Publicitat i RRPP a la UAB de Barcelona, i amb un postgrau en direcció d'empreses (EADA). Instructora de ioga, especialitzant-se a Vinyasa, ioga terapèutic i Yin Yoga. Treballa amb el ioga sensible al trauma amb un acompanyament que té en compte la globalitat emocional, física i psicològica de la persona a l'Hospital de Santa Caterina – Girona – (trastorns de conducta i discapacitat intel·lectual), Centre Til·lers de l'Hospital de Santa Caterina i al Centre Can Font Fundació Astres. (Llorà). És sòcia fundadora de YANAY.
Adriana Jarrín. Doctora en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Autònoma de Barcelona. Diplomada en Cultura de Paz y Resolución de Conflictos UNESCO. Fundadora de la Red Internacional de Yoga Oncológico (2022). Formadora de la Formación en Yoga Oncológico dirigit a professors/es de ioga i personal sanitari des de 2021 (Fundació Radika). Professora de Ioga Oncològic per a la Fundació Kálida Hospital Sant Pau des de 2018. Docent en formacions especialitzades en ioga terapèutic i ioga adaptat des del 2018. Professora de ioga per a persones amb càncer per a l'Associació́ Espanyola contra el Càncer (AECC), Hospital Vall d'Hebron i centres d'oncologia integrativa des de 2015.
Mireia Coma-Cros. Llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona i en Educació Social per la Universitat Ramón Llull. Formada al Memorial Sloan Kettering Cancer Center en Yoga for the Cancer Patient, pels psiquiatres R. Brown i P. Gerbarg en el Breath-Body-Mind Program sobre tècniques cos-ment per a persones amb estrès, trauma, ansietat, depressió i síndrome d'estrès posttraumàtic i pel Yoga Therapy in Cancer and Chronic Illness Program (San Francisco, EUA), programa pioner als EUA en apropar tècniques cos ment a poblacions amb aquest tipus de condicions. Professora de ioga per a persones amb càncer i malalties cròniques en diversos centres clínics i entitats de salut (2015-actualitat). Directora de la formació Yoga para Personas con Cáncer y Enfermedades Crónicas (Asociación Yoga Sin Fronteras). Autora del libro "Yoga para alejarnos del dolor" (Editorial Arpa)