Es publica el nou Quadern FAROS sobre alimentació infantil amb l’objectiu de trencar falsos mites i abordar els dubtes de la població pel que fa a l’alimentació dels més petits.
 

El darrer informe FAROS sobre alimentació infantil pretén trencar falsos mites

Quantes racions de llegums es recomanen a la setmana? Els nens han de prendre llet? I gluten? És necessari donar suplements per augmentar la gana? Són els productes ecològics millors que els convencionals? Aquests són alguns dels dubtes més freqüents dels pares i mares que es tracten en el nou Quadern FAROS i en la que hi ha participat 26 autors tant de l’Hospital Sant Joan de Déu com d’altres entitats. Un informe, però, que es presenta no només des dels aspectes pràctics sinó també com eina reflexiva i d’acompanyament als pares en aspectes que també influeixen en l’aprenentatge d’hàbits saludables.

“Aquest és una de les qüestions més importants”, destaca Marina García, coautora i infermera especialista en pediatria i nutricionista en alimentació infantil i juvenil i obesitat a l’Hospital Sant Joan de Déu. “Molts capítols conviden a les famílies a la reflexió, i, ensenyen que, a força de la construcció d’hàbits de vida saludables es poden prevenir molts problemes de salut relacionats amb l’alimentació”, explica García.

Aquest nou quadern és la continuïtat del primer informe, “Els problemes de salut infantil. Tendències als països desenvolupats (2008)”, en el que “es va constatar que, mentre que alguns indicadors havien millorat, com la supervivència infantil en tots els grups d’edat per a diferents càncers, anomalies congènites o malalties respiratòries, altres s’havien estancat (traumatismes no intencionats o asma per exemple) i altres manifestaven l’aparició de severs problemes a nivell social (obesitat, diabetis o trastorns de salut mental entre d’altres) que suposen grans reptes per a la salut publica”, segons recull l’informe.

L’assentament d’hàbits saludables entre els més petits és, sens dubte, un dels grans reptes de la societat. FAROS, a través de la Fundació Alicia, va realitzar una enquesta a mes de 3.000 pares, mares i professors de tot el territori espanyol i d’altres països, majoritàriament de parla hispana a fi de conèixer els hàbits alimentaris. Els resultats desvetllaven que un 80% dels infants no consumeixen la fruita necessària, un 50% només mengen verdura una vegada al dia i que el 90% no menja peix cada setmana, entre d’altres dades. L’enquesta també aportava dades sobre la relació dels nens amb el procés de planificació, compra i manipulació dels aliments. Només un 30% dels nens ajuden en aquests processos.

Segons afirma la pròpia guia el principal interès és “ com a marc referent per conscienciar sobre els aspectes mes fonamentals d’una alimentació saludable” i ho fa a través de tres grans blocs de continguts: els aspectes fonamentals de l’alimentació saludable; aspectes propis del fet de menjar i com podem aprofitar l’ acte de menjar per inculcar valors i educar els mes petits; apartat de recursos en el qual s’ofereixen infografies i taules per facilitar la comprensió d’algunes idees, recomanacions i la seva posada en practica. La guia inclou també un glossari de termes relacionats.

Us podeu descarregar el quadern a la web de FAROS