La infermera Montserrat Sánchez comparteix en aquesta entrevista la seva experiència al Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública del Vallès en temps de covid-19.
Les infermeres en la vigilància epidemiològica en salut pública, de forma coordinada amb epidemiòlegs, realitzen una tasca essencial per al control efectiu de les malalties contagioses com la covid-19: són les responsables de la recollida, l’anàlisi i la interpretació de tota aquella informació relacionada amb l’aparició i l’extensió de malalties que després comuniquen al Departament de Salut.
Com ha canviat la vostra normalitat amb la pandèmia?
La situació ens ha desbordat a tots. Al servei s’ha hagut de reforçar l’equip d’infermeres. Hem hagut de deixat el que fèiem prèviament com a servei de vigilància notificant totes les malalties de declaració obligatòria, ara gairebé tot és Covid. En una època normal estaríem fent el seguiment i control de les malalties que són de declaració obligatòria, com la legionel·la, la tuberculosi o la tos ferina i tots els brots de malalties infeccioses, que en situació de pandèmia difícilment es poden abordar. Nosaltres no visitem pacients, però sovint ens posem en contacte de forma telefònica per fer-los l’enquesta epidemiològica, on fem la recollida d’informació i educació sanitària. També fem cribratge de consultes telefòniques del 061, de centres d’atenció primària o de treballadors.
Estàvem preparats per aquesta situació?
S’havien fet protocols però com a sistema no estàvem preparats. A partir de tenir la situació de pandèmia i que aquesta anava avançant, s’ha anat elaborant la base de dades a partir de la recollida de la informació que és des d’on en fem l’explotació de dades i el monitoratge. Potser hi ha hagut falta de previsió i s’ha menystingut la malaltia. Avui dia ja disposem d’aquests registres actualitzats. Malgrat això, tenim un recompte de casos amb la limitació que no es poden fer tests a la població general i, per tant, tenim només la punta de l’iceberg. Quan es puguin fer serologies podrem tenir una fotografia més propera a la realitat.
Com veus que pot afectar el futur de la salut pública?
Espero que n’haguem après molt i que puguem estar preparats per a futures pandèmies i hi hagi més previsió, amb prou material i una visió més planificada.