El projecte d’eHealthU24Maps és un buscador especialitzat en cercar serveis en casos d’urgència dirigit a la ciutadania i impulsat per les infermeres Amanda Ferrer Barberá i Ruben González Iribarne juntament amb un expert de les TIC.
Aquest mapa interactiu permet visualitzar a qualsevol persona quin servei d’urgències, sigui un hospital o centre d'atenció primària, té més proper a la seva ubicació, entre altres serveis d’urgències. «En mostrar el resultat, no es veuen altres icones com passa en altres cercadors reduint així la contaminació visual i millorant l’experiència de l’usuari», explica un dels fundadors, Ruben González.
L’origen del projecte parteix del fet que els centres d'urgències d'atenció primària (CUAP) i els centres d'atenció primària (CAP) solen restar força ocults per als cercadors més habituals, fet que contribueix a fer que, en general, siguin infrautilitzats. Aquesta va ser una de les problemàtiques que van detectar els seus creadors. «Quan els usuaris precisen buscar serveis en casos d’urgències generalment se'n van a Google Maps, on la majoria escriuen la paraula ‘urgències’ o ‘hospital’ i els deriven només a hospitals. La nostra intenció era revertir aquesta situació», afirma González.
L’objectiu d’U24Maps és apoderar l’usuari i donar-li eines perquè conegui els serveis de salut de què disposa i d’aquesta manera intentar reduir la congestió de les urgències hospitalàries que es poden atendre des dels CUAPS.
El mapa interactiu—disponible en llengua catalana i castellana— ofereix informació de centres d’atenció primària, hospitals públics amb serveis d’urgències, farmàcies obertes 24 hores, comissaries de policia i serveis socials. L’objectiu és que la ciutadania conegui la localització dels serveis i perquè pugui ampliar la informació també ofereix dades com l’horari, el tipus de servei, la distància, un suggeriment de ruta, el temps d’arribada així com els comentaris i les valoracions d’altres usuaris.
Actualment es troba en fase de millora, ja que volen ampliar l’abast i convertir-ho en una eina d’àmbit estatal. Els seus creadors, que van impulsar el projecte a través d’una idea sorgida mentre cursaven un màster sobre eHealth, reconeixen que el repte més important al qual han hagut de fer front per desenvolupar el projecte ha estat que com a infermeres «sovint tenim les idees però ens costa aplicar-les. Comptar amb els coneixements del professional de les TIC que també coneix l’àmbit sanitari ha estat fonamental», expliquen.
El projecte es pot visualitzar a través de qualsevol navegador i és responsive, és a dir, s’adapta a qualsevol dispositiu sigui smartphone, tauleta o ordinador. L’equip d’U24Maps convida a totes les infermeres i infermers a provar-lo i fer-ne valoracions i comentaris.