L’estudi MiRTCIME.CAT, finançat per la Fundació Infermeria i societat, publica nous resultats a la revista Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, la segona amb major factor d’impacte en l’àmbit de la infermeria de salut mental.

L’estudi MiRTCIME.CAT, finançat per la Fundació Infermeria i societat, publica nous resultats a la revista Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing

El vincle entre la infermera i la persona atesa s’estableix a partir de la dimensió cognitiva de l’empatia, segons un treball publicat a Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing –la segona revista especialitzada en infermeria de salut mental més influent–, liderat per l’infermer Antonio Moreno-Poyato, professor de la Universitat de Barcelona. Aquest és el primer cop que es demostra des del punt de vista empíric la relació entre l’empatia i la relació terapèutica. El resultat d’aquest article forma part de l’estudi ‘Millorant la Relació Terapèutica en les cures infermeres a través de l’evidència’, MiRTCIME.CAT, finançat per la Fundació Infermeria i societat.

El treball destaca que el moment inicial de la relació és clau per establir el vincle de confiança entre la infermera i la persona atesa. En aquest moment, la dimensió de l’empatia que més hi influeix és aquella en què la infermera capta la perspectiva que té la persona sobre una determinada situació, des dels seus pensaments o idees.

També se’n desprèn que per tal que progressi la relació terapèutica i la infermera pugui arribar a establir o acordar objectius i activitats amb la persona que cuida, la dimensió emocional o afectiva de l’empatia és la que més hi influeix. Per tant, quan la situació que la infermera viu amb la persona atesa li produeix una resposta emocional de caràcter positiu, aquesta és un facilitador perquè progressi la relació terapèutica.

L’article, que correspon a la fase inicial de l’estudi, on es van recollir dades quantitatives, vol ser una fotografia de la relació terapèutica de les infermeres i les persones ateses en unitats de salut mental. "Aquest article," afirma Moreno-Poyato "mostra que, efectivament, les infermeres, en funció de la seva resposta empàtica davant d’una determinada situació, estableixen millor o pitjor relació terapèutica amb les persones ateses en cadascuna de les diferents fases".

Salt qualitatiu per millorar les formació de les infermeres en salut mental

"Hi ha poca evidència de la relació entre l’actitud empàtica de les infermeres i el seu impacte en la relació terapèutica que estableixen amb les persones ateses", afirma Moreno-Poyato. "Es coneix a nivell teòric però no hi ha gaires publicacions sobre evidència empírica, amb dades quantitatives." Per a l’investigador principal, aquest estudi suposa un salt de qualitat perquè pot permetre millorar la relació amb els usuaris en l’entrenament i la formació de les infermeres de salut mental. "Cal seguir en aquesta línia i continuar fent recerca en cures de salut mental fonamentada en la relació terapèutica," afegeix.

Estudi MiRTCIME.CAT

L’estudi MiRTCIME.CAT està liderat per l’infermer i docent a la Universitat de Barcelona (UB) Antonio Moreno-Poyato i va rebre finançament de la Fundació Infermeria i societat en la convocatòria de 2017.

Antonio Moreno-Poyato lidera l’equip investigador del MiRTCIME.CAT, del que també formen part Maria Dolores Martínez, Georgina Casanova, Alonso Pérez, Marta Rubio, Eladio Holgado, Xavi Vidal, Begoña Domínguez, Yéssica Marqueño, Cesca González, Queralt Cebrià, Sandra Domènech, Charo Valera, Carlos Márquez, Ferran Gil, Inés Omella, Federico Caballero, Óscar Fernández, Meritxell Villa, Anna Bastidas, Isabel Feria, Jordi Font, Jordi Quílez, Raquel Suárez, María Roviralta, Diana Tolosa, Regina Carreras, Juan Leyva, Juan Roldán, Pilar Delgado i Teresa Lluch.

El MiRTCIME.CAT té com a objectius principals, d’una banda, generar canvis en la pràctica clínica de les infermeres d’unitats de psiquiatria respecte a l’establiment de la relació terapèutica amb les persones ateses, a través de la implementació de pràctiques basades en l’evidència i, d’altra banda, avaluar l’eficàcia d’aquesta implementació de pràctiques basades en l’evidència, en termes de millora de la relació terapèutica de les infermeres amb les persones ateses.

Finalitzada la fase de recollida de dades– on van participar un total de 198 infermeres i infermers de salut mental i 18 unitats d’hospitalització de psiquiatria d’aguts a Catalunya–, el projecte es troba en fase d’anàlisi i difusió de nous resultats. En la propera fase del projecte, es publicaran els resultats de les intervencions fetes a les unitats d’hospitalització, i en els propers mesos, un article relacionat amb la competència per a l’ús de la pràctica basada en l’evidència de les infermeres amb la millora de la relació terapèutica.

 

Imatge: l'equip del projecte MiRTCIME.CAT en una sessió de treball. Cedida per Antonio Moreno-Poyato