2 de maig de 2019

    L’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT) ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi 2019, al costat d’altres 14 entitats i 29 persones, amb motiu del centenari d’aquesta institució. L’EUIT porta 100 anys formant infermeres i és l’escola d’infermeria en actiu més antiga de Catalunya

    L’EUIT guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2019

    El Govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar el passat dimarts, dia 30 d’abril, la concessió de la Creu de Sant Jordi  a 29 persones que han destacat en el seus àmbits professionals i 15 entitats, entre les que hi ha l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT), adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

    «Aquest és un reconeixement a tota la trajectòria, de cent anys de treball», explica la directora de l’EUIT Montserrat Comellas, «però sobretot a tots els professors i professores, els alumnes i el personal administratiu i serveis que han passat per la nostra institució, que l’han fet possible durant tants anys». 

    L’entitat va celebrar durant el 2018 el seu centenari, motiu pel qual ha estat reconeguda i que la fa l’escola d’infermeria en actiu més antiga de Catalunya. A més a més dels estudis d’infermeria, el centre imparteix formació en Teràpia Ocupacional des de fa 25 anys.
    L’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT), té els seus orígens a principis del segle XX quan, a les epidèmies de tifus al 1914, de grip al 1916 i al 1918, es va sumar el desembarcament a Espanya dels ferits de la guerra del Marroc, amb el que l’administració es veia impotent per resoldre els problemes sanitaris del país i donar atenció a les necessitats dels malats, ferits i convalescents. A l’Estat espanyol, en aquells anys, la formació de les infermeres es realitzava a hospitals i cases de socors, de forma no reglada i atomitzada, i és en aquest context en què la Creu Roja organitza el cos de Dames Infermeres. Fou la reina Victoria Eugènia qui, com a cap suprema d’aquest cos, va potenciar l’inici de la formació oficial de les infermeres.

    La institució va pertànyer a la Creu Roja fins el 2012, moment en què es va integrar en la Fundació per a la Docència Sant Llàtzer, dins del Grup Consorci Sanitari de Terrassa. La història de l’EUIT pot consultar-se en detall al llibre «L’EUIT. Una escola universitària amb història», que es pot descarregar a la web de la institució.

    Al llarg de tots aquests anys la institució va tenir diversos noms, però el mèrit, explica Comellas, «ha estat ser capaços de contribuir a la societat amb el que necessitava en els diferents períodes històrics, hem estat capaços d’adaptar-nos als canvis, als diferents camps d’estudi conforme s’avançava cap a una formació reglada i finalment universitària, amb l’adscripció a la UAB el 1982».

    Cada any es graduen de L’EUIT unes 140 noves infermeres i infermers. La institució mira cap al futur amb empenta i «amb l’objectiu d’ampliar la oferta formativa en l’àmbit de les ciències de la salut i, paral·lelament treballar pel lideratge infermer i acompanyar la professió en els objectius comuns que tenim tots i totes les infermeres», afegeix Montserrat Comellas.  

     

    Fotografia: EUIT