La situació de pandèmia ha obligat a canviar la manera en què les llevadores de l’atenció primària fan el seguiment a les dones gestants. Un equip de llevadores de l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha liderat una iniciativa d'una desena de càpsules audiovisuals breus per a la preparació al naixement i puerperi, una informació que fins ara es donava de forma presencial i que s’ha actualitzat amb la Covid-19.

Llevadores de l’ICS elaboren recursos d’educació sanitària en línia per preparar a les dones que han de donar llum durant la Covid-19

Un grup multiprofessional de llevadores (Gemma Olivera, Ester Rebull, Montse Martinez i Judit Cos, Ana Rodriguez i Pilar Soteras) juntament amb el servei de comunicació de l’ICS , l’ASSIR de la Metropolitana Nord (Marcos Cortes, Elisabet Sostres i Alejandro de la Torre) han elaborat aquests continguts audiovisuals que expliquen, en format breu, aspectes sobre l’embaràs, el part, el post-part o l’alletament maternal, entre d'altres, i com hi pot afectar el coronavirus.

Gemma Falguera Puig, llevadora responsable de l’ASSIR Metropolitana Nord de l’ICS (Direcció d'Atenció Primària Metropolitana Nord) i membre del Grup preconsolidat en Recerca en Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva IDIAP i AGAUR, explica quins són els principals factors que han canviat durant la crisi sanitària l’atenció a les dones embarassades des dels ASSIR: «El factor del risc de contagi i del confinament ha provocat que el seguiment de les dones gestants des de l'Atenció Primària per l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva es faci a través del mòbil, videoconsulta i l’e-Consulta: anamnesi, cribatges, consells, sol·licitud de proves, prescripció, i presencialment es facin les visites que requereixen alguna prova específica.»

Pel què fa al moment del part, Falguera explica que també hi ha hagut canvis, com la incorporació de mesures de protecció individual per a les dones gestants que són positives de Covid-19, les seves parelles i les professionals, així com també canvis en dones puerperes que són Covid negatives com el fet de donar altes hiperprecoces després del part per disminuir el risc del contagi i recomanar que no hi hagi familiars en la tornada a casa. «Tot plegat és un canvi total,» afirma.

És comú el neguit entre les dones embarassades que han de donar a llum actualment. Ho explica la llevadora: «En la situació actual, les dones gestants tenen por a infectar-se i, per tant, han entès que es pugui fer el seu seguiment de forma no presencial sempre que es pugui. El que és molt important és que no se sentin soles i que, malgrat tot, des dels ASSIR els hi puguem proporcionar la seguretat que estan en bones mans telemàtiques i que si tenen qualsevol dubte, poden contactar amb les llevadores de l’Atenció Primària per telèfon, en línia i videoconferència.» I afegeix que també és una bona oportunitat per incorporar a les parelles en els consells i la informació que es proporciona a la dona gestant mitjançant la videoconsulta.

És molt important que les dones gestants no se sentin soles i que, malgrat tot, des dels ASSIR els hi puguem proporcionar la seguretat que estan en bones mans telemàtiques i que si tenen qualsevol dubte, poden contactar amb les llevadores de l’Atenció Primària.

L’objectiu de les càpsules telemàtiques, que es poden trobar al canal de Youtube de l’ICS, explica Falguera que és proveir de tota aquella informació que fins ara es donava presencialment en cursos. «D’aquesta forma, des de casa, les dones gestants i les seves parelles ho poden visualitza.,» També explica que està previst incorporar en aquest format telemàtic altres temes sobre els quals les llevadores treballen habitualment com què es pot fer a casa a l’inici del part o sobre violència masclista. Aquest últim, explica la llevadora, preocupa especialment en època de confinament: «Es tracta de poder detectar casos de violència masclista amb les eines que tenim actualment i poder coordinar-nos amb els dispositius del territori.»


També remarca la importància de l’acompanyament i el suport de les llevadores en dones gestants amb simptomatologia respiratòria. «És important poder donar suport psicològic i consells d’higiene –rentat de mans, mascareta, higiene respiratòria o higiene d’estris— durant l’aïllament domiciliari o quan tenen la parella també en aïllament domiciliari, ja que són moments que provoquen, de vegades, més ansietat pel fet d’estar embarassada, sobretot al final de l’embaràs i, especialment, en el part i puerperi,» afirma.

 

 
Fotografia: Banc d'Imatges Infermeres | Ariadna Creus i Àngel García.