20 de novembre de 2019

    El Govern ha fet públic els noms de les persones i entitats guardonats amb les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari. Entre els 18 professionals reconeguts enguany hi ha les infermeres Dolors Llorens Basses, Carme Ferré Grau i M. Dolors Juvinyà Canal, totes elles amb una llarga trajectòria assistencial i docent. Els guardons s’entregaran el 29 de novembre en un acte al Palau de la Generalitat.

    Dolors Llorens, Carme Ferré i M. Dolors Juvinyà, reconegudes amb la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari

    Aquests guardons es van crear el 1998 per commemorar el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català Josep Trueta Raspall. Entre els guardonats d’enguany hi ha professionals de diferents àmbits de la salut: infermeria, medicina, nutrició, treball social i també periodisme. Pel que fa a les entitats reconegudes, enguany ha estat per a L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), la Comissió d’Economia de la Salut del Col·legi d’Economistes de Catalunya, la Fundació Cellex, la Fundació Sanitària Sant Pere Claver i Metges Sense Fronteres.

    El perfil de les infermeres guardonades és extens i evidencia la gran feina feta al llarg dels anys que les ha convertit en referents dins dels seus àmbits d’estudi o de treball.

    Dolors Llorens Basses 

    Infermera. Postgraduada en anestèsia i reanimació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Postgrau de Qualitat Assistencial  per la Fundació Avedis Donavediam, Màster en Direcció i Administració d’institucions Sanitàries  per la UAB, Postgrau de gestió clínica Universitat Pompeu i Fabra i de Direcció per processos ESADE.

    Referent indiscutible en estratègies d’avaluació de l’activitat infermera, ha coordinat el document: Indicadors d’avaluació de les cures infermeres del Consell de la Professió Infermera de Catalunya, publicat pel Departament de Salut el 2014 i ha coordinat des del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya els treballs relacionats amb la publicació Projecte de Consens i Implementació dels Indicadors d’Avaluació de les Cures infermeres (2018).

    Ha treballat com a Infermera supervisora, Cap d’àrea i Directora infermera del Consorci Hospitalari Parc Taulí de Sabadell (1982 al 1993), Directora infermera de l’Hospital de Sant Pau (1993 al 2005) i Directora infermera de la Xarxa Assistencial Althaia de Manresa (2005 al 2015). Actualment, jubilada de l’activitat laboral, segueix assessorant projectes d’avaluació de cures infermeres i és Consellera del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.

    Coautora d’algunes publicacions en revistes científiques ha realitzat nombroses ponències, comunicacions  i participació en taules rodones en Jornades i Congressos, ha estat membre de la Comissió qualificadora de la prova selectiva per a les places de formació especialitzada d’Infermeria del Ministerio de Sanidad y Consumo (2002 al 2004), membre de la Consell Tècnic Assessor d’infermeria de la Unió Catalana d’Hospitals (UCH) fins 2015 i membre de la Comissió d’exercici professional del Consell de la professió infermera de Catalunya en representació de la UCH des de el inici fins 2015.

    Les seves línies de treball durant aquets anys han estat;

    • Professionalització de les infermeres amb la finalitat de promoure l’excel·lència en les cures
    • La utilització d’una metodologia de treball de resolució de problemes emmarcat en un model de cures
    • Desenvolupament dels professionals infermers a traves d’un sistema de promoció professional ( el primer de tot Estat Espanyol)
    • La implantació de la figura de la infermera referent per persona malalta a les unitats d’hospitalització.

    Carme Ferré Grau

    Infermera, Psicòloga i Doctora en Ciències Socials. Va ser infermera assistencial de l’any 1976 al 1983 així com professora EUI Joan XIII adscrita a la Universitat de Barcelona del 1983 al 1991. Professora de la URV des de 1991, actualment és Coordinadora del Doctorat d'Infermeria i Salut de la URV.

    Ferré és reconeguda per la seva aportació singular a la docència de la disciplina infermera a la URV, on ha liderat i posat en marxa les estructures necessàries per possibilitar la plena integració de la disciplina infermera, especialment en la formació de post-graduada: Màster, Doctorat i  recerca. Va formar part del primer Equip de direcció de l’Escola Universitària d’infermeria Joan XXIII, integrada a la Universitat de Barcelona l’any 1991. Com a Sots-Directora (en funcions de Cap d’estudis) va coordinar el disseny, l’elaboració i la posada em marxa del primer Pla d’estudis de la Diplomatura Universitària en Infermeria a la URV.

    A l’any 2004 inicia el projecte Interuniversitari de Màster en Ciències de la Infermeria conjuntament amb les universitats d’Alacant, d’Almeria, de Huelva, de Lleida, Internacional de Catalunya i de Saragossa. Ferrer en va coordinar el Màster des de el seu inici fins a l’any 2010. Aquest Màster Interuniversitari tenia com objectiu assolir el segon cicle de la disciplina i  va possibilitar que el procés de configuració a la disciplina a la URV en el procés de Bolonya, fos més ràpid que en d’altres universitats Catalanes i espanyoles. 
    Impulsora  i Directora  del primer Doctorat amb la denominació en Ciències de la Infermeria de la Universitat Pública que, fins a l'actualitat, té 60 tesis d'infermeria presentades. 

    Carme Ferré va participar en la creació i va dirigir el Grup de Recerca Infermeria Avançada de la Universitat Rovira i Virgili, el 2017. El Grup ha estat reconegut per l’Agaur, primer com a Grup de recerca emergent i en la darrera convocatòria 2017-2019 com a grup de recerca consolidat SGR 380.  Ha estat IP de dos projectes Competitius Finançats pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, Institut de Salut Carlos III i Fons Feder.  Aquests projectes s’inscriuen   a la línia de recerca : Cronicitat i cuidador@s familiars: Salud Mental Positiva, Resolució de Problemes i e-Health (Web 2.0 i APP). 

    Els treballs de l’equip  investigador  han rebut  diversos premis i reconeixements com:  premi Sagessa 2014 àmbit social, el Premi La Unió com millor experiència innovadora en salut 2015,  Premi d infermeria Comunitària Antonio Galindo del Colegio de Enfermeria de Càceres 2016 i el 1er Premi URV del Consell Social a l'impacte social de la recerca en l'àmbit de Ciències de la Salut i de la Vida, juliol  2017 i 1er Premi Jornada d’innovació i recerca del Col·legit d’infermeria de Tarragona 2017.
    També ha participat en d’altres projectes competitius com a membre de l’equip investigador i avaluadora AGAUR en diferents convocatòries de recerca.

    Creació d’una escola de coneixement amb la direcció de 20 tesis Doctorals  relacionades amb diferents aspectes de les cures d'infermeria en l'àmbit dels cuidadors familiars, cronicitat  i la Salut Mental. http://www.tdx.cat/handle/10803/311
    Ferrer ha publicat 25 articles indexats a Journal Citacions Reports  (JCR)i al Social Sciencie Citacions Index (SSCI)  en posicions rellevants. Publicació de 15 articles indexats en Scopus i d’altres bases de dades de referencia com el(Scimago journal Ranking). 
    És autora de 5 llibres d'infermeria:

    • Sancho I, Ferré Grau C. Enfermagem: Fundamento do processo de cuidar. São Paulo: DCL.2004.  6. edición.
    • Ferré Grau C. Depressió: Pacients i Familiars. Valls: Cossetània, 2005. 
    • Ferré Grau C, Rodero Sanchez V, Vives Relats C, Cid Buera D. El mundo del cuidador familiar: Una visión teórica y un modelo práctico para el cuidado. Tarragona: Silva, 2008. 
    • Ferré Grau C, Rodero Sanchez V, Vives Relats C, Cid Buera D, M. Rosa Aparício. Guia de Cuidados de enfermería: Cuidar al Cuidador en Atención Primaria. Madrid: Publidisa, 2011. 
    • Lia Sousa, Carlos Sequeira, Carme Ferré Grau. Manual del cuidador familiar (Es)tar com la Demencia. Tarragona: Publicaciones URV,2019

    Aquest treball ha estat possible amb la col·laboració i treball conjunt amb infermeres / es  del Departament d'infermeria de diverses Universitats Espanyoles: URV, UB, EISJD, EI Blanquerna, EI Gimbernat etc  i professors  d'altres països com: Universidade de Porto, Lisboa, Sao Paulo (Brasil) etc i amb professionals  infermers dels diferents centres assistencials de la Comarca en l’àmbit de la Atenció Primària , Hospitalària i de Salut mental.  

    Com a projecció externa, destacar que va ser Consellera delegada del l’Àrea de Benestar i Ensenyament de l’Ajuntament de Tarragona del 1999 al 2004 i  Presidenta de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona del juliol del 1999 al juny del 2004. Actualment Membre del Consell d’Administració de Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GiPSS).

    Dolors Juvinyà Canal

    Directora de la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona (UdG). Catedràtica, doctora en pedagogia, llicenciada en filosofia i lletres, diplomada en infermeria i psiquiatria, investigadora activa, directora de tesis doctorals, coordinadora d’estudis de màster i autora d’articles de recerca d’impacte internacional i guardonada en varis premis, entre ells, l’any 2011, el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Girona (COIGI) li va concedir el Premi a la Trajectòria Professional.

    Juvinyà, en el seus inicis, va alternar dues disciplines, la infermera i  la salut mental, les quals li van portar a estudiar el diploma d’Infermeria Psiquiàtrica, fet que la va motivar a prosseguir amb els estudis de Psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i continuar amb el doctorat en pedagogia, que va finalitzar a la Universitat de Girona. 

    Durant uns anys va treballar en l’àmbit assistencial. L’any 1975, va entrar en contacte amb l’àmbit docent i va treballar a l’antiga Escola d’ATS de la Diputació de Girona, just abans de l’entrada en vigor dels nous estudis d’Infermeria a la Universitat. Va viure en primera persona la transformació del pla d’estudis d’ATS a la diplomatura i dues dècades més tard a grau. Entre 1994-1996 va ser directora de l’Escola Universitària d’Infermeria de la UdG. Des del 2008 és la directora de la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG. 

    Juvinyà va ser la primera infermera catedràtica de Catalunya. Actualment, dirigeix la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona, creada el 2008 amb el suport de Dipsalut, Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona. La seva línia de treball ha estat orientada sempre a prioritzar l’atenció específica al servei de la Promoció de la salut de les persones.

     

     

    Fotografia: Dolors Llorens. Imatge del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya.