Infermeres de família i comunitària donen consells de salut per a les persones confinades a casa per l'estat d'alarma
Durant aquest temps de confinament, en un comunicat, l'AIFiCC recomana «marcar-se unes rutines, llevar-se com si s’anés a treballar, dutxar-se i vestir-se amb roba còmode».
També és molt important cuidar l’alimentació. Afirmen que cal marcar una rutina i que és important mantenir els horaris dels àpats i seguir una alimentació equilibrada: amb molta fruita i verdura, carn blanca, peix i llegums, beure força aigua i evitar els aliments processats.
«És també imprescindible fer algun tipus d’activitat física a casa. De fet, recomanem aixecar-se de la cadira cada dues hores i estar uns 10 minuts fent un petit passeig per casa. Crear-se una taula d’exercicis físic simples per mantenir-se en forma: exercicis d’estirament, flexibilitat i d’equilibri. Es pot fer a primera hora del matí, al migdia o cap al vespre. Fer activitat física millora la condició física i el benestar emocional, encara que sigui poc temps ens ajuda a estar més àgils, i ens cansarà una mica, cosa que ens ajudarà a dormir millor per la nit,» asseguren. En aquest sentit, per aquelles persones a les que els va bé fer exercicis de relaxació i ioga, les animen a buscar un moment durant el dia per fer-ho.
Tampoc s’ha d’oblidar el treball intel·lectual. Les infermeres de família i comunitària demanen a les persones confinades que siguin disciplinats i dediquin unes hores al dia a la feina assignada, o si no en tenen, a llegir, fer mots encreuats o alguna altra activitats lúdica que comporti fer treball intel·lectual. «És important evitar estar tot el dia sedentaris, davant la televisió, tauleta o internet,» conclouen.
«Igualment, aconsellem desconnectar de tant en tant de les notícies vinculades amb el coronavirus. És cert que cal estar alerta amb les informacions i novetats, però no podem estar tot el dia pendent de les xarxes socials i de cada nou missatge. Això provoca ansietat innecessària i és perjudicial per la salut de la persona. No s’ha de prendre més precaucions de les necessàries, és important mantenir la calma, no ser alarmista i seguir les recomanacions i mesures de prevenció que determinin les institucions sanitàries» expliquen des de l’AIFiCC.
Si l’aïllament es fa amb nens, és important trobar activitats lúdiques que es puguin fer amb ells a casa. També és important evitar que estiguin molta estona davant l’ordinador, tauleta, telèfon o televisió. Algunes idees possibles poden ser: jugar a fer pentinats, a trobar tresors amagats, fer collages, escriure un mini conte, fer avions de paper o fer jocs de taula, entre d’altres.
En tot cas, les infermeres de família i comunitària d’AIFiCC recorden que «malgrat ser dur haver de fer un aïllament durant 14 dies, com a societat hem d’apel·lar a la responsabilitat individual i a la solidaritat social per evitar la ràpida propagació d’aquest virus».
En cas de tractar-se d’un aïllament per haver estat en contacte amb una persona que ha donat positiu amb coronavirus, les recomanacions són les mateixes i recorden a més que «el temps que transcorre entre la infecció pel virus i l'aparició dels símptomes de la malaltia oscil·len entre 1 i 14 dies, i en general es situen al voltant dels cinc dies. Els símptomes del coronavirus són similars a altres patologies respiratòries i els més comuns són tres: febre, tos i dificultat per respirar. No hi ha un tractament antiviral específic per al coronavirus, solament han de rebre cures de suport per ajudar a alleujar els símptomes com antitèrmics per a la febre o antitussígens per a la tos. Si no es presenten els símptomes respiratoris, no cal portar posada una mascareta clínica».
Consells en el cas de confinament convivint amb una persona amb coronavirus
Les circumstàncies d’aïllament i les mesures que cal prendre en cas de conviure amb una persona malalta amb coronavirus són força diferents. Els principals grups vulnerables són els més grans de 65 anys, les persones amb malalties cròniques, càncer, immunodeficiències, infants menors de 5 anys i gestants. En aquest sentit, les infermeres de l’AIFiCC fan les següents recomanacions per a l’aïllament respiratori a casa.
Cal recordar que la persona amb coronavirus s’ha d’aïllar en un habitació individual i amb la porta tancada. Aquesta habitació ha de disposar de bona ventilació exterior i si és possible que tingui un bany exclusiu. Si no és possible, desinfectar-lo amb lleixiu domèstic després de cada ús (1 part de lleixiu per 99 d'aigua). Ha de tenir un cub d'escombraries de pedal en l'habitació per llançar els mocadors d’un ús i productes per a la higiene de mans. S’ha de rentar les mans sovint, dutxar-se i canviar-se la roba interior diàriament. És millor que no surti de les zones d’aïllament però si ho ha de fer, ha de portar mascareta clínica i rentar-se les mans, i mantenir-se a una distància de dos metres respecte a la resta de la gent.
Evidentment, la persona aïllada no pot rebre visites, però no poder veure els teus en persona no significa no poder estar en contacte amb el mòbil. Trucar-los, enviar-los missatges o fer-hi videoconferències són alguns dels consells de les infermeres de l’AIFiCC.
Igualment, és aconsellable ventilar l’habitació un mínim de 10 minuts, 3 cops al dia. I cada vegada que algú hagi d’entrar a l’habitació és preferible haver-la ventilat prèviament durant 10 minuts. Per descomptat, la persona aïllada i la persona cuidadora han de posar-se la mascareta clínica quan comparteixin l’espai.
Les persones que convisquin amb la persona malalta han d’estar en habitacions diferents i utilitzar guants per qualsevol contacte amb secrecions de la persona. No s'han de compartir objectes d'ús personal tals com raspalls de dents, gots, plats, coberts, tovalloles, cigarrets, etc. Per a la neteja dels estris de menjar cal utilitzar rentavaixelles o fregar amb aigua calenta i per a la roba del llit i vestit rentar-la a 60-90º i assecar-la bé.
És important també que tots els convivents es rentin les mans amb aigua i sabó durant 20 segons o solució hidroalcohòlica després de qualsevol contacte amb el malalt o el seu entorn immediat, encara que hagin fet servir guants.
Finalment, cal recordar que els membres de la família, convivents i persones encarregades de les cures de la persona positiva de coronavirus han de fer auto vigilància per si noten l’aparició de símptomes respiratoris. En cas que es produeixin, cal que consultin amb els serveis de salut, trucant al 061.