El procediment judicial pel cas de la infermera cooperant assassinada a Ruanda el 1997, que va quedar sense investigar a causa de la reforma de la llei de justícia universal del govern del PP el 2014, podria reobrir-se 20 anys després gràcies a una proposició de no llei d’En Comú Podem per derogar la reforma.
La Comissió de Justícia del Congrés del Diputats ha aprovat una proposició no de llei d'En Comú Podem per derogar la reforma de la llei de justícia universal aprovada pel Partit Popular i tornar al text previ. La proposició no de Llei aprovada, que ha sortit endavant a la Comissió de Justícia amb l’única oposició del PP, demana al govern que recuperi la justícia universal perquè els tribunals puguin tornar a investigar crims en altres països.
El sobreseïment del cas Flors Sirera, que va morir a trets el 18 de gener del 1997 a Ruhengeri (Ruanda) quan tenia 33 anys i desenvolupava tasques humanitàries per a l'ONG Metges del Món, és resultat de la reforma de la llei de justícia universal aprovada pel PP l’any 2014. La llei havia generat friccions internacionals amb les autoritats de països que, com Ruanda, consideraven una intromissió que la justícia espanyola actués com si tingués jurisdicció sobre fets succeïts en terra ruandesa. Com a resultat de la nova legislació, nombroses causes obertes pels magistrats espanyols per crims comesos en altres països es van haver de tancar.
Sirera va néixer a Tremp (Lleida) el 25 de febrer de 1963, però de ben petita es va traslladar a Manresa, ciutat amb la que va quedar permanentment vinculada durant tota la seva vida. Aquesta infermera és un referent de la tasca que dia a dia desenvolupen centenars d’infermeres en l’àmbit de cooperació.
Va començar a treballar l’any 1994 per a Metges del Món al camp de refugiats de Mugunga (Zaire) i tres anys més tard, aquesta infermera, que aleshores treballava a un centre de salut de Les Palmes de Gran Canària, es va sumar un nou projecte de cooperació per aquesta ONG a Ruanda.
Sirera va morir assassinada el 18 de gener de 1997, juntament amb els dos cooperants Manuel Ladrazo i Luis Valtueña, mentre treballaven per l’organització Metges del Món—qui coincidint amb els 20 anys dels fets demanava justícia i la reobertura del cas en aquest article –a la població ruandesa de Ruhengeri. L’assassinat de la infermera catalana va despertar la resposta de la societat civil i política de Manresa, on vivia Sirera.
El COIB va crear l’any 1999 el Premi Flors Sirera a la Cooperació Sanitària Institucional, com a homenatge a aquesta infermera, per guardonar els millors projectes desenvolupats o en fase de desenvolupament, relacionats amb les actuacions de les infermeres i els infermers en l’àmbit del Tercer i del Quart Món.