19 d’octubre de 2017

    Després de la celebració del congrés sobre salut, benestar i empresa centrat en les dones directives i empresàries Women 360⁰ que va comptar amb la col·laboració del COIB, parlem amb la infermera, dietista nutricionista i especialista en e-learning i gamificació Elena Maestre sobre la seva participació a la trobada i, també, del paper de les infermeres a les empreses i de la capacitat per innovar i emprendre.

    Elena Maestre: «El perfil polivalent i integrador de les infermeres és el que busquen les empreses»

    Elena Maestre González és infermera, dietista i nutricionista humana i especialista en e-learning i gamificació. Amb una àmplia formació, compta amb una trajectòria professional extensa com a professora en escoles de cuina i assessora en dietètica on ha arribat a col·laborar amb la Bullifundation de la mà del xef Ferran Adrià en l’elaboració de textos. Després de cursar el màster sobre e-learning i TIC a la Universitat Oberta de Catalunya ara realitza el seu doctorat sobre la mateixa temàtica  i és coordinadora docent de màsters de la Universitat de Barcelona. A més, és consultora a EducaciOnline i exerceix com a dietista i assessora en dietètica al Centro de asesoramiento en Dietetica y Nutrición DN.  

    • Tens un perfil molt polivalent que va des de les cures infermeres, la nutrició i la dietètica fins les TIC,  l’e-learning o la gamificació. Què t’ha empès a contínuament innovar i emprendre nous projectes?


      Quan vaig començar exercint com a infermera assistencial em vaig adonar que una de les mancances formatives que tenia era la part nutricional i vaig decidir fer la diplomatura en nutrició. Un cop ja tenia els coneixements, vaig ser conscient que tot i tenir els recursos i coneixements sobre alimentació, la gent no els seguia perquè moltes vegades no els arribava bé la informació i em vaig voler centrar en la divulgació per aprendre a explicar de manera que la gent ho entengués. Vaig fer docència a la universitat però la manera tradicional no m’acabava de funcionar bé i vaig buscar eines per fer arribar allò que volia a la gent. Una d’aquestes eines que vaig trobar va ser la tecnologia i, en concret, les TIC (xarxes socials, vídeos, infografies...) i com que era a la facultat de pedagogia, també vaig acabar tocant la gamificació, que consisteix en explicar continguts a través d’estructures de jocs ja conegudes. És una de les coses que més utilitzo per explicar als meus alumnes del grau d’Infermeria. L’aprenentatge passa a ser una cosa divertida! Per exemple, juguem amb els nutrients com si fossin jocs de cartes i això genera molta motivació, buscar estratègies per guanyar i millora la capacitat de memorització dels alumnes. La part de passar-s’ho bé és molt important perquè el missatge sigui motivador i tingui acceptació. A totes les meves conferències també hi ha un component lúdic i festiu. A la universitat també innovo amb aspectes docents a través de projectes innovadors.
       

    • Durant la teva participació al Women 360º Congress vas ser una de les ponents de la taula rodona de salut integral on va donar múltiples consells pràctics per millorar els hàbits de salut a la vida quotidiana. Ens en pots explicar els més destacats?
       

    Vaig parlar dels eixos per tenir una vida saludable que són l’activitat física, l’alimentació i el benestar— entès aquest últim com a sentir-se bé amb un mateix, en tenir recursos per controlar l’estrès o l’angoixa, etc. Això sí, no han de ser obligacions ni han de ser difícils de dur a terme, han d’estar integrats a la vida quotidiana i han de ser divertits. Hem d’incorporar petits canvis per fer una vida activa—que no és el mateix que fer exercici físic— i pensar “m’agrada fer-ho, no és una obligació”. No som ‘superwomen’ i no podem ser a tot arreu, sobretot amb càrregues familiars. Per exemple, una manera de fer exercici físic si no tenim temps d’anar a un gimnàs és incloure petits canvis a la feina per una vida més activa. Entre elles, enlloc de trucar un company, ens podem desplaçar per parlar-li, podem pujar i baixar escales, fer servir una pilota de fitness per seure i millorar la salut de l’esquena... Amb l’alimentació, hem d’aplicar el mateix. No cal fer dietes molt estrictes si no ens ve de gust, sinó triar aliments bons i que siguin divertits. Tot el que ja no és una obligació, les coses que són divertides o que ens venen de gust, ens donen forces. 

     

    Elena Maestre: «El perfil polivalent i integrador de les infermeres és el que busquen les empreses»

    Elena Maestre durant la seva ponència al Women 360 Congress./ Women 360 Congress
     
    • Durant el Women360 s’ha volgut demanar empreses més saludables i la necessitat de prestar especial atenció a la salut de les dones professionals. Com creu que poden contribuir les infermeres de salut laboral en aquest sentit?

      Podem contribuir a fer empreses més saludables si som capaces de transmetre a l’empresa la nostra manera de veure les persones de forma integral. En primer lloc, si quan fem la demanda, l’empresa ens valora i entén que les nostres aportacions són importants i permeten millorar la productivitat de l’empresa. En segon lloc, quan fem aquesta demanda, hem de poder demostrar-ho basant-nos en l’evidència científica, ja siguin estudis o referents d’altres empreses que hagin fet pràctiques similars per d’aquesta manera demostrar que té un valor important.

    • Què creus que pot ajudar a que hi hagi més infermeres que innovin i emprenguin? Falten referents o espais per ajudar a que es creïn?

    Fonamentalment és l’apoderament, que ens creiem com a col·lectiu que tenim aquestes capacitats. En general, fem les coses molt bé però moltes vegades no ens creiem que ho fem tan bé. I relacionat amb això, també ens falten referents perquè si no ens ho creiem, no tenim persones referents. A aquest tret de la nostra professió, també s’hi suma el fet que les infermeres som un col·lectiu majoritàriament femení en un món d’homes i ens falta visibilitat. Pensa sinó en altres col·lectius com cuiners o perruquers on la majoria són dones però els que tenen més notorietat són homes. Sovint hem de reivindicar-nos i demostrar la nostra feina més que un home.

    En general fem les coses molt bé però moltes vegades no ens creiem que ho fem tan bé.

    • De quina manera creus, per la teva pròpia experiència, que les infermeres poden aportar a l’empresa des del punt de vista de la innovació i de l’emprenedoria?

    Per la nostra formació, les infermeres veiem a la persona d’una manera global. Tot i que tenim una formació molt especialitzada, tenim la capacitat de veure la persona des d’àmbits diferents. Això aplicat a una empresa és una oportunitat perquè som els professionals que podem veure la persona en tota la seva globalitat i ens permet fer de nexe d’unió o de coordinadors entre les parts especialitzades. Com a professionals, som integradores i polivalents, veiem les coses d’altres perspectives i això és el que busquen la majoria d’empreses perquè no és la manera habitual de funcionar. Des del punt de vista de la innovació i de l’emprenedoria tenim un perfil que desitjaria qualsevol empresari de qualsevol sector: integradores de la totalitat i amb una visió àmplia.

    Les infermeres som els professionals que podem veure la persona en tota la seva globalitat.

     

    Les infermeres tenen un paper importantíssim en la promoció de la salut perquè són les professionals de la salut que donen consells pràctics sobre activitat física, nutrició i benestar a les persones.
    En quant a la prevenció de les malalties cardiovasculars hi ha aspectes de gènere els quals les infermeres han de ser coneixedores i que no surten als llibres de text. Moltes de les morts per malalties cardiovasculars no es detecten perquè moltes vegades les dones manifesten la simptomatologia de la malaltia cardiovascular diferent dels homes. El típic infart que es manifesta amb un dolor opressiu al braç esquerre no se sol donar en dones sinó que és més comú que una dona tingui mal a la boca de l’estómac. Aquest fet a les urgències sovint es tracta amb un ansiolític. Les infermeres han de ser capaces de veure-ho.

     

    Elena Maestre: «El perfil polivalent i integrador de les infermeres és el que busquen les empreses»

    Durant la ponència, Elena Maestre va convidar les assistents a seguir uns exercicis saludables. / Women 360  Congress