L'Escola de Ciències de la Salut del TecnoCampus de Mataró lidera un programa de suport a cuidadors
4 d’octubre de2013
Formar als cuidadors, millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia crònica, implicar les infermeres de la comarca i els propis docents de la universitat i promoure el voluntariat entre els estudiants d’Infermeria per acompanyar les persones depenents als seus domicilis. Aquests són alguns dels objectius que persegueix el Programa Ajuda en la Dependència i Atenció als Cuidadors (ADAC), liderat per l’Escola Superior de Ciències de la Salut del Tecnocampus de Mataró.
Aquest projecte, que s’inicia aquesta tardor, permetrà oferir cursos de formació gratuïts per a cuidadors i familiars, a partir d’una subvenció de més de 43.000 euros concedida per l’Obra Social “la Caixa”, en el marc de la seva convocatòria d’ajudes per a projectes dirigits a l’atenció de persones amb dependència. Els cursos, que s’organitzen en cinc tallers pràctics, tractaran aspectes com les cures bàsiques, la higiene, la mobilitat ,la nutrició, el suport emocional i la activitat física.
Però la innovació en aquest programa, eminentment infermer, va molt més enllà. “Creiem que hem estat capaços de tancar el cercle: oferim cursos gratuïts al cuidador, cosa que l’obliga a sortir de casa i mentre ell no està al domicili, alumnes d’Infermeria fan de voluntaris i tenen cura del seu familiar”, explica la directora de l’ES de Ciències de la Salut del Tecnocampus de Mataró, la doctora Esther Cabrera.
Les hores de voluntariat de l’estudiant comptabilitzen com a crèdits universitaris de la Universitat Pompeu Fabra, els professors dels cursos són docents de l’escola , però també infermeres i d’altres professionals del Consorci Sanitari del Maresme i de la Fundació El Maresme, que aplega familiars de persones amb discapacitat i que donen suport a la iniciativa. Com a formadors, a banda d’infermeres, també hi ha psicòlegs i treballadors socials.
Estudiar l’impacte en la qualitat de vida del cuidador
A més, aquest programa, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Mataró i del Centre de Simulació i Innovació en Salut, servirà per elaborar una tesis doctoral, un treball de fi de grau i un treball de batxillerat. “Analitzarem l’impacte que una intervenció psicosocial com aquesta pot tenir en la qualitat de vida del cuidador i en els seus coneixements que l’ajuden a tenir cura del seu familiar”, segons Cabrera.
Un projecte de recerca que esperen que pugui tenir un impacte directe en la millora de l’atenció que s’ofereix a les persones cuidadores, especialment de persones grans i de pares i mares amb nens amb discapacitat, col·lectius amb els que aquest centre universitari del TecnoCampus ja havia treballat amb anterioritat i que sovint en els dipositius socials i de salut no troben les respostes que esperen.