L’últim informe de l’AQuAS, “La salut de la població a Catalunya en el context europeu”, analitza diversos paràmetres relacionats amb la salut al nostre país i en comparació amb d’altres països europeus.

L’informe de l’AQuAS sobre la sanitat a Catalunya corrobora la baixa ràtio infermera en comparació a d’altres països europeus

En comparació amb d’altres països de l’OCDE (Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos), Catalunya té menys infermeres i metges generalistes als hospitals, més llistes d’espera i gasta menys en salut pública, segons l’informe elaborat l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) sota el títol “La salut de la població a Catalunya en el context europeu”.

Concretament, el nombre de professionals de la salut és baix en relació amb d’altres països (0,7 per cada 1.000 habitants a Catalunya i 2,17, a Portugal). No obstant això, la dotació de metges als hospitals és elevada i contrasta amb la baixa dotació d’infermeres i llevadores comparat amb d’altres països: Catalunya té 2,5 metges i 3,2 infermeres i llevadores per cada miler d’habitants mentre que països com Dinamarca  en té 2,67 metges i 7,2 infermeres i llevadores

Pel que fa al nombre de llits (aguts, sociosanitaris i psiquiàtrics), Catalunya ocupa una posició intermèdia, 3,8 per cada 1.000 habitants, per sota d’Alemanya (8,3) o França (6,3), però per sobre del Regne Unit (2,8) o Suècia (2,6).

Un altre dels aspectes analitzats és la despesa en salut (pública i privada) que a Catalunya representa un 9% del PIB, per sota de la resta de països. La despesa pública per càpita és similar a la d’Espanya (9,3%), Portugal i Grècia (10,2% i 9,1% respectivament) i per sota de països com Dinamarca, Alemanya o França (11,6%).

Aquest informe analitza d’altres aspectes relacionats amb la salut d’on es desprèn que Catalunya és el país de la Unió Europea amb més esperança de vida i que té millor percepció de la salut, però amb una població que pateix més obesitat i té un major consum de fàrmacs (és superior a la mitjana europea en antiulcerosos, ansiolítics i antidepressius).