24 d’abril de 2017

    Del 3 al 5 de maig tindrà lloc a Barcelona la fira Healthio, una trobada sobre innovació en el sector de la salut dirigida a usuaris, professionals, innovadors i emprenedors del sistema de salut. Durant l’esdeveniment s’explicarà la Infermera virtual i les col·legiades tindran accés lliure i gratuït.

    Jordi Serrano, director de Healthio: “La innovació tecnològica en salut permetrà unes cures més humanitzades”
    • Parlem amb Jordi Serrano Pons, director científic i cofundador de Healthio.
    • Healthio es planteja com un esdeveniment ambiciós en què es vol aplegar en tres dies a 10.000 usuaris i ciutadans; 5.000 professionals de la salut, entre ells les infermeres i infermers, i 1.000 emprenedors. Quin paper juguen actualment les noves tecnologies a la salut?

    Jordi Serrano: Evidentment estem parlant d’una primera edició i aquí estem esbossant un somni, un objectiu ambiciós però que volem que arribi a passar en edicions posteriors.  Estem creant una arena de la innovació on estem convidant a usuaris, ciutadans en general, professionals de la salut i innovadors a participar, a descobrir i a cocrear solucions conjuntament.És per aquest motiu que volem apuntar alt i ser ambiciosos perquè necessitem que molta gent s’involucri per aconseguir que aquesta innovació, efectivament, apoderi al pacient i al professional de la salut.

    • Quin impacte pot tenir la innovació en salut sobre les cures infermeres?

    J.S: Jo no sóc infermer però és evident que el rol de les infermeres és dels més importants quan parlem de l’atenció als usuaris, per no dir el més important. En aquest sentit, totes les innovacions que facin possible que les infermeres i els infermers puguin atendre de forma més personalitzada a les persones facilitaran des del meu punt de vista aquest rol tan important i necessari.

    • Parla d’un canvi de paradigma al sistema de salut. De què es tracta i de quina manera aquest canvi modifica la relació amb els usuaris?

    J.S: El canvi s’ha de produir tard o d’hora perquè la càrrega assistencial i els recursos econòmics per fer-hi front no aniran lligats de forma corresponent. La tecnologia ha d’ajudar sobretot a prevenir. La prevenció és un concepte que sempre ha costat molt de portar-lo a terme i d'incorporar. D'una banda, nous hàbits dels usuaris fora del sistema de salut i, d'altra, a facilitar al màxim una atenció assistencial personalitzada des del sistema de salut.

    • Són la personalització de l’atenció assistencial, les malalties cròniques i l’envelliment els eixos sobre els quals es centraran els nostres sistemes de salut?

    J.S: Efectivament crec que aquest són els eixos principals. La utilització de les TIC ajudarà en els pròxims anys a accelerar la personalització de l’atenció assistencial.  Existeixen moltes plataformes d’atenció a les persones amb malalties cròniques que comencen a donar alguns resultats esperançadors i  també algunes proves genètiques que ajuden a prendre decisions sobre tractaments. Són exemples d’innovacions que permetran en un temps assolir un bon nivell de medicina personalitzada. Aquests canvis afectaran profundament els aspectes relacionats amb la prevenció com també els aspectes relacionats en etapes posteriors on l’usuari pot patir ja malalties cròniques o malalties relacionades amb l’envelliment.

    • Amb quin objectiu Healthio es dirigeix tant a professionals de la salut, usuaris, empreses de tecnologia i centres de salut?

    J.S: L’objectiu a mitjà termini és la cocreació i la convergència d’interessos des del començament del procés innovador i no quan el producte, la teràpia o l’estratègia ja estan desenvolupades.  L’apoderament de l’usuari, ciutadà i del professional de la salut són essencials i requereixen que la innovació treballi amb ells i no malgrat ells o sense tenir-los en compte totalment.

    • Com creu que seran els sistemes de salut d’aquí a 20 anys? Quin serà el rol dels professionals de la salut en aquest futur?

    J.S: Jo realment espero que els professionals de la salut puguin centrar-se molt més en feines relacionades amb l’aspecte humà gràcies precisament a la incorporació de la intel·ligència artificial.  Si s’incorporen aquestes tecnologies de forma apropiada i sobretot es van tenint més dades personals relacionades i adaptades amb aquests algoritmes, el futur és força esperançador: Hi haurà més temps per un contacte molt humà cara a cara.

    • Què els diria a les infermeres de Barcelona per convidar-les a participar a Healthio?

    J.S: Veniu perquè us trobareu a molts usuaris, professionals de la salut en general i també moltes infermeres que estan explicant a Healthio com avançar i millorar els resultats a través de diferents processos innovadors.